Szacuny
1
Napisanych postów
78
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
2219
Cześć. Mam problem z mierzeniem czasu na krótkie dystanse. Chodzi o to, aby jak najdokładniej zmierzyć czas po przekroczeniu mety. Zanim wcisnę ZAKOŃCZ to mija dużo wartościowych setnych sekundy. Potrzebuje apki na tel, którą będę mógł zmierzyć czas, nie dotykając ekranu a wciskają boczny klawisz tak jak to ma miejsce w prawdziwych stoperach. Ktoś coś ?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
34680
Napisanych postów
24951
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
282126
Kwestia czego używasz do pomiaru bo możesz mieć jakiegoś smartwatcha i wystarczy wcisnąć boczny przycisk , ja u siebie ( amazfit T-REX PRO ) mam tak że naciskam przycisk boczny i wyskakuje ma pauza i wtedy mam do wyboru Zapisz albo Kontynuacja i można bardzo szybko z dużą dokładnością zmierzyć czas, na telefonach już nie ma takiej opcji bo albo byś musiał biegać z aktywnym wyświetlaczem lub włączyć go przed meta i dać stop ale tu wychodzi problem bo biegać z dużym smartfonem w dłoni to żadna frajda, ale pewnie sa jakieś aplikacje gdzie za pomocą GPS możemy ustalic punkt końcowy po pzrekroczeniu którego aplikacja sama zliczy czas na linii mety
Szacuny
13282
Napisanych postów
21298
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
613749
A czym mierzysz teraz?
Telefonem może być ciężko, jakoś nie wyobrażam sobie biegać z telefonem w ręku, szczególnie jeśli to są krótkie odcinki i podejrzewam że dość szybkie. Są różne aplikacje do biegania, ale nie używam więc nie wiem jakie mają możliwości.
Sam czas można mierzyć zwykłym stoperem. Są też różnego rodzaju zegarki sportowe, mniej lub bardziej zaawansowane. W niektórych można ustawić sobie konkretne odcinki na których zegarek automatycznie zapisuje czas (np. autolap czy interwały o konkretnej długości odcinka).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6302
Napisanych postów
77843
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
765932
Niestety, ale ciężko będzie Tobie zmierzyć dokładnie czas biegu na krótkim dystansie, zakładając to, że stoper/zegarek masz na jednej z rąk i drugą musisz wcisnąć przycisk w momencie, gdy przebiegniesz metę. Zawsze będą pewne różnice w dokładności trafienia w przycisk, a Ty chcąc to zrobić na równo z meta stracisz na szybkości.
W takiej sytuacji masz dwie opcje. Tanią i drogą. W przypadku tej pierwszej wystarczy zwykły stoper, trzymany w dłoni. Biegnąc naciskasz tylko przycisk dłonią, którą go trzymasz, a nie na zegarku załóżmy na drugiej ręce. Idealnie nie będzie, ale ekonomicznie. Druga to smartwatch, gdzie ustawiasz sobie pomiar danego odcinka. Liczy on Tobie czas na tym odcinku. Np. Garmin Fenix 6, czy 7 lub Forrunner.