...
Napisał(a)
Przecież może schnąć w garazu czy w piwnicy :) w zimie schnie szybciej, przecież teraz jest masa suchego powietrza. Więc na co czekać ?
...
Napisał(a)
u mnie w piwnicy jest w okolicy 0 bez ogrzewania. popęka 

Palą to muzycy, nastolatki i dorośli
Urzędnicy i graficy, żony, matki i filmowcy
Palą biznesmeni, starsze laski, młodzi chłopcy
Nikt jeszcze nie poszedł do ziemi, od tej trawki, coś ty?
Palą ją dewotki, heretycy nie chcą słyszeć
Że to z czym kręcą jointy przestanie być narkotykiem
...
Napisał(a)
Jutro będe robił betonowe krązki...W jakim stusunku cement/piasek je robić...Uważam ze 1:3 a sąsiad ze 1:5
Jak proponujecie?
Jeszcze jedno...Ile kosztuje worek 50kg cementu...I co dodać do obciązenia z betonu aby było cięzsze??
Pozdr
Zmieniony przez - harry333 w dniu 2009-02-15 15:21:50
Jak proponujecie?
Jeszcze jedno...Ile kosztuje worek 50kg cementu...I co dodać do obciązenia z betonu aby było cięzsze??
Pozdr
Zmieniony przez - harry333 w dniu 2009-02-15 15:21:50
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
dodaj drutu prętów złomu;p;p jakieś siatki;p stosunek najlepiej 1:3
ja zrobiłem 1:2 i popękały chociaż nie jestem pewien że od tego;p
Zmieniony przez - kolo17 w dniu 2009-02-15 16:15:25
ja zrobiłem 1:2 i popękały chociaż nie jestem pewien że od tego;p
Zmieniony przez - kolo17 w dniu 2009-02-15 16:15:25
...
Napisał(a)
więc 1:2 1:3 czy 1:5 ?
Ile cement kosztuje?
Zmieniony przez - harry333 w dniu 2009-02-15 17:47:09
Ile cement kosztuje?
Zmieniony przez - harry333 w dniu 2009-02-15 17:47:09
...
Napisał(a)
Też planuje te cuda zrobić ale nie dowierzam kalkulatorom ;)i wyobrażam sobie to tak ;)"pi er kwadrat razy wysokosc - objętość rurki w środku" Teraz wychodzi w cm sześciennych objętość po zamianie na dm szesciene wychodzą litry. Teraz wystarczy pomonozyć przez gęstość betonu czyli 1.7-2.5 kg/litr w zaleznosci od proporcji.
z piasku ile wam wyszło na litr?
z piasku ile wam wyszło na litr?
...
Napisał(a)
tak sobie czytam i mam pare zastrzezen...
Nie mylcie 2 pojęć: stwardniala miesznka wody cementu i kruszywa drobnego (piasku) to zaprawa, natomiast wody cementu oraz kruszywa drobnego(0,125-2mm),sredniego(2-8mm) i grubego (od 8mm do 32mm) to beton.
Kruszywo drobne dlatego od 0,125mm ponieważ nie wliczamy frakcji pyłowych!! sa one bardzo nie kozystne bo maja duza powierzchnie wlasciwa i pochlaniaja duzo ziarenek cementu (te sa jeszcze drobniejsze)
Do wykonania obciazenia polecam BETON nie zaprawe poniewaz beton ma duzo wieksza wytrzymałość. Dobrze zrobiony ma wytrzymalosc okolo 25MPa a dobrze zrobiona zaprawa okolo 12MPa. Jest roznica.
Najwazniejszym czynnikiem wplywajacym na wytrzymalosc betonu jest stosunek w/c (woda do cementu) Ogulnie mowiac im mniej wody tym lepiej!!
w/c powinno wynosic okolo 0,4-0,5
Kolejnym bardzo ważnym elementem jest kruszywo ktore jest SZKIELETEM i powinno go byc okolo 70%.
Zeby ten szkielet byl dokladnie wypelniony (przyklad: szklanka ze pileczkami do ping ponga i piaskiem ---> ma duzo wolnych przestrzeni natomiast szklanka wypelniona pileczkami , fasola, grochem, ryzem i piaskiem-----> konstrukcja dobrze wypelniona)
bierzemy wiec piasek (bez frakcji pylastej) pospółke (taki troszke wiekszy piasek) zwirek i wiekszy zwirek do 20mm
cement ( wazna data waznosci, zeby nie byl jakis stary z piwnicy z przed 10 lat!!!!)
wode
Stosunek skladników na m3 betonu:
1000l-2465kg-calosc
150kg-woda
315kg-cement (w/c=0,47)
600kg-piasek
1400kg-kr. srednie i grube
Powinien wyjsc beton C25/30 ale to zalezy w duzym stopniu od kruszywa
oczywiscie swietnym pomyslem jest zrobienie zbrojenia.
proponuje zrobic sloneczko z pretow 6mm.
*** Pewnie i tak nie wyjdzie dobra mieszanka i bedziecie musieli dolac troche wody Tylko nie za duzo!!
trzeba pamietac o zageszczeniu betonu w formie zeby wyeliminowac pecherzyki powietrza ktore go beda pozniej oslabiac. Nalezy to zrobić jakims pretem poprzez ubijanie mieszanki (kilka razy na kazdej powierzchni 10cm2.)
Po 2 dniach powinien byc twardy ale proponuje rozformowac po 2 tygodniach. Beton ma ustalona wytrzymalosc po 28 dniach.
Powinien dojżewać w wilgotnym miejscu i takim zeby woda w nim nie zamarzla ani nie wyparowala, mozna polewac woda zeby nie spękal.
w taki sposob robi sie m.in. plyty chodnikowe, krawezniki
student budownictwa
Zmieniony przez - naidrok w dniu 2009-02-27 21:59:04
Nie mylcie 2 pojęć: stwardniala miesznka wody cementu i kruszywa drobnego (piasku) to zaprawa, natomiast wody cementu oraz kruszywa drobnego(0,125-2mm),sredniego(2-8mm) i grubego (od 8mm do 32mm) to beton.
Kruszywo drobne dlatego od 0,125mm ponieważ nie wliczamy frakcji pyłowych!! sa one bardzo nie kozystne bo maja duza powierzchnie wlasciwa i pochlaniaja duzo ziarenek cementu (te sa jeszcze drobniejsze)
Do wykonania obciazenia polecam BETON nie zaprawe poniewaz beton ma duzo wieksza wytrzymałość. Dobrze zrobiony ma wytrzymalosc okolo 25MPa a dobrze zrobiona zaprawa okolo 12MPa. Jest roznica.
Najwazniejszym czynnikiem wplywajacym na wytrzymalosc betonu jest stosunek w/c (woda do cementu) Ogulnie mowiac im mniej wody tym lepiej!!
w/c powinno wynosic okolo 0,4-0,5
Kolejnym bardzo ważnym elementem jest kruszywo ktore jest SZKIELETEM i powinno go byc okolo 70%.
Zeby ten szkielet byl dokladnie wypelniony (przyklad: szklanka ze pileczkami do ping ponga i piaskiem ---> ma duzo wolnych przestrzeni natomiast szklanka wypelniona pileczkami , fasola, grochem, ryzem i piaskiem-----> konstrukcja dobrze wypelniona)
bierzemy wiec piasek (bez frakcji pylastej) pospółke (taki troszke wiekszy piasek) zwirek i wiekszy zwirek do 20mm
cement ( wazna data waznosci, zeby nie byl jakis stary z piwnicy z przed 10 lat!!!!)
wode
Stosunek skladników na m3 betonu:
1000l-2465kg-calosc
150kg-woda
315kg-cement (w/c=0,47)
600kg-piasek
1400kg-kr. srednie i grube
Powinien wyjsc beton C25/30 ale to zalezy w duzym stopniu od kruszywa
oczywiscie swietnym pomyslem jest zrobienie zbrojenia.
proponuje zrobic sloneczko z pretow 6mm.
*** Pewnie i tak nie wyjdzie dobra mieszanka i bedziecie musieli dolac troche wody Tylko nie za duzo!!
trzeba pamietac o zageszczeniu betonu w formie zeby wyeliminowac pecherzyki powietrza ktore go beda pozniej oslabiac. Nalezy to zrobić jakims pretem poprzez ubijanie mieszanki (kilka razy na kazdej powierzchni 10cm2.)
Po 2 dniach powinien byc twardy ale proponuje rozformowac po 2 tygodniach. Beton ma ustalona wytrzymalosc po 28 dniach.
Powinien dojżewać w wilgotnym miejscu i takim zeby woda w nim nie zamarzla ani nie wyparowala, mozna polewac woda zeby nie spękal.
w taki sposob robi sie m.in. plyty chodnikowe, krawezniki
student budownictwa
Zmieniony przez - naidrok w dniu 2009-02-27 21:59:04
...
Napisał(a)
naidrok SOg a co myslisz o ulepszaczach mam gdzies w domu takie jakby krótkie rozwarstwiajace sie włoski ojciec uzywal jak robił wylewki w piwnicy
Da to cos?
Da to cos?
Poprzedni temat
Projekt Wyciągu - help
Następny temat
KOLEJNE KONKURSY! SAM WYBIERASZ NAGRODY!!!
Polecane artykuły