Szacuny
272
Napisanych postów
3943
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
80111
Witam,
Mam pytanie jak długo można przyjmować beta alaninę? Wiem, że aby odczuć efekty należy przyjmować ją przez minimum 4 tygodnie, ale czy jest jakiś czas po którym należy zrobić przerwę czy można brać tak jak kreatynę codziennie?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
11528
Napisanych postów
159163
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1229715
niektore osoby lubia swedzenie jakie wywołuje, nawet mowia, ze delikatnie ich to pobudza i nakręca. Oczywiście efekt parestezji jest bezpieczny, ale również nie ma wpływu na parametry wydolnościowe, wytrzymałościowe, czy uczucie stymulacji układu nerwowego. Jednak, jak ktoś takowe odczucia ma (placebo) i pomaga mu to wykonać bardziej efektywny trening, to czemu nie? :)
Kiedyś szerzej opisałem zjawisko i wyjaśniam tam, na czym polega owe swędzenie i co daje
Szacuny
11123
Napisanych postów
51312
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Zasadniczo Beta-Alaninę powinno stosować się do 12 tygodni najlepiej razem z kreatyną tak jak georgu napisał, ale najdłuższe badania oddziaływania Beta-Alaniny na człowieka trwały 12 tygodni i nie odnotowano żadnych skutków ubocznych więc śmiało można ciągnąć dłużej i najlepiej 30min przed treningiem i druga dawka zaraz po treningu
Zmieniony przez - Moon1412 w dniu 2021-04-24 17:01:44
Szacuny
272
Napisanych postów
3943
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
80111
Ja właśnie znalazłem tylko informacje że po ~9 tygodniach mamy już pełne nasycenie karmozyną i że skutki brania długofalowego (dłużej niż rok) nie zostały zbadane...
11528
Napisanych postów
159163
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1229715
Witaj. troszke stary temat, ale wtraco seoje 3 grosze :) no moze 2. Co do beta-alaniny, faktycznie suplementacja tym zwiazkiem jest skuteczna, gdy stosowana w dluzszej perspektywie czasu. Oznacza to, ze realnie jej dzialanie czujemy dopiero po okolo 4 minimum tygodniach. Dzialanie dorazne, ktore polega na swedzeniu ciala, a co za tym idzie doraznie daje poczucie, ze jestemy pobudzeni, rowniez fajnie dziala, ale to tylkko placebo:) jak wspomnieli koledzy wyzej, suplemnentacja beta-alanina z kreatyna sprawuje sie wysmienicei, a dlaczegoi to polaczenie jest dobre? wyczytasz w artykule: https://potreningu.pl/artykuly/suplementy-i-odzywki/kreatyna-i-beta-alanina-polaczenie-idealne-167
Szacuny
272
Napisanych postów
3943
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
80111
Dzięki za każdy grosz. Ten artykuł znam raczej chodziło mi czy np przyjmowanie beta alaniny codziennie np przez 2 lata może nieść jakieś negatywne skutki
11528
Napisanych postów
159163
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1229715
Nie wiem czy w przypadku beta alaniny są tego typu badania, aż tak długofalowe. Na pewno spotkasz takie publikacje bez problemu jeżeli chodzi o kreatyne. Tutaj przyjmowanie kilku lat w suplementacji stałej nie ma problemu. W przypadku Betki gdzie mechanizm jest podobny. Tylko ona działa na zawartość karnozynh w mięśniach więc nieco innej substacni aktywnej. Sama betka jednak jest bezpieczna trudno o jakiekolwiek wzmianki ze suplementacja jest szkodliwa. Jedynie swędzi ciało i nic więcej, parestezje również nie są szkodliwe.