To będzie Twój rok! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Bardzo duży problem z snem ( byłem u lekarza )

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 290

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 755 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6298
Witam ! Na początku chciałbym napisać, że pracuje w systemie trzy zmianowym. Tydzień rano, tydzień nocek i tydzień na drugą zmianę. Wiem, że wielu z Was może napisać " zmień pracę " ale bardzo ją lubię i zarabiam dobre pieniądze w swoim zawodzie, dlatego to ostatnie co chciałbym zrobić, ale jeżeli będzie to jedynie rozwiązanie to będę nad tym myślał. A więc do sedna problemu. Generalnie mam bardzo duży problem z snem. Przykładowo jak idę do pracy na poranną zmianę to staram się bardzo szybko iść spać aby mieć chociaż te 7h snu zegarowe, ale niestety mam problem z zaśnięciem, wiercę się w łóżku co powoduje stres i brak możliwości zasypiania. Wstaję do pracy już o 4:40, także nie mogę pozwolić sobie aby pójść spać np. o 24 z racji tego, że zależy mi na regeneracji. Problem jest też w tym, że potrafię kilka razy budzić się w nocy sam z siebie. Mam wrażenie, że coś mi się śni i często tak jest, ale mam taki tryb czuwania, że jestem w stanie usłyszeć wszystko w nocy. Mam płytki sen i przykładowo budzik z telefonu budzi mnie praktycznie po pierwszym komunikacje. Problem w tym, że na drugi dzień często totalnie nic mi się nie chcę, a do treningu się momentami zmuszam. Oczy mam wiecznie " przemęczone " i odbiera mi to radość z życia. Jak byłem u lekarza to chciał przepisać mi leki nasenne na recepte, ale póki co odmówiłem, bo sam lekarz powiedział, że one uzależniają i ciężko to odstawić później i często na drugi dzień człowiek i tak jest zmulony. Trenuje 3 x w tygodniu na siłowni, pracę mam fizyczną jako operator maszyn. Staram się jeść zdrowo. Kawę pije jedną i staram się wypić maksymalnie o godzinie 16, a zresztą już próbowałem całkowicie odstawić kofeinę i nic to nie dawało.

Z suplementów które biorę na noc to magnez + melatonina ( 1h przed snem ). Melatoniny próbowałem już duże ilości brać, ale nic to nie dawało. Przykładowo próbowałem 6-7 tabletek czyli 7mg.

Często mam tak, że kładąc się o 21.30 nie czuję potrzeby snu, ale nie mogę siedzieć do 23, bo wstaję o 4:30, 4:40. Czy ktoś borykał się z Was z tym problemem ? Trenuje, liczę kalorie i strasznie irytuje mnie to, że nie mam przez brak regeneracji efektów. Jak można z tym się uporać i czy to w ogóle możliwe ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 46 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1533
Od kiedy to się dzieje?
Lekarz zlecił jakieś badania?
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 755 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6298
Robiłem badania. Krew, mocz, glukoza, tarczyca, panel cukrzycowy. Ogólnie wiele badań i wszystko wyszło dobrze. Dzieje się to od długiego czasu. Odkąd pamiętam zawsze miałem płytki sen, problemy z nim, ale im człowiek starszy tym bardziej mi to przeszkadza, bo w wieku np. 20 lat to spałem 4h i w dupie to miałem. Zastanawiam się czy wpływ ma to, że uzależniłem się od kropli do nosa i bez nich nie mogę oddychać ( przerośnięte małżowiny nosa ). Krople powodują ich obkurczanie, ale czasami jak się budzę to mam zatkany nos i muszę krople zażyć. Może tu leży problem, ale i tak dziwi mnie to, że ja po prostu mam mega problem z zasypianiem nawet jak mam udrożniony nos ( krople działają wiele godzin ).

Zmieniony przez - Tomek20129 w dniu 2026-01-13 20:02:09
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 46 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1533
Wrzuc magnez glicynian przed snem, pozwoli trochę opanować stres, higiena snu oczywiście, unikanie ekranu, wietrzenie sypialni itp to podstawa. Staraj się nie patrzeć na zegar to tylko pogłębia ten problem, jak nie możesz zasnąć w ciągu 30 minut wyjdz z wyra przejdź się. Możesz też ochłodzić się chłodna wodą jeżeli wybudzasz się spięty i spocony.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ciągły ból ręki.

Następny temat

Bolesna opuchlizna dłoni

deynn show
Polecane artykuły