SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Badania , niski testosteron i inne

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 749

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 30 dni Przeczytanych tematów 64
Witam

Wiek 41 lat
Waga 66kg – wzrost 180cm.
Od ok. 3-lat ćwiczę siłowo ( w war. domowych ) – wcześniej sporo biegałem. Treningiem siłowym chciałem zwiększyć masę ( beztłuszczową ). Niestety idzie to dość opornie.
Co pewien czas robiłem podstawowe badania.
Wyniki z 2016r ( identyczne w 2017r )

</a>

Ostanie badania wykonałem w tym roku po spożyciu bostera testosteronu z DAA ( spodziewałem się pozytywnego wyniku ).
Niestety wyglądało to inaczej :
Testosteron (O41) 185 ng/dl zakres , (240-870 )
Testosteron wolny (O41) 3.72 pg/ml , zakres (4.5-42 )
</a>

Reszta badań :
</a>
</a>
Po miesiącu ponowiłem badanie :
Wyniki z 2016 i 2017 r.
Testosteron (O41) 172 ng/dl zakres , (186-716 )
FSH 2.88 mIU/ml zakres , (1.27 - 19.26 )
LH 0.9 mIU/ml zakres , (1.24 - 8.62 )

</a>

Nie stosowałem SAA . Suplementy jakie używam ( używałem ) to : kreatyna, białko, ogólnie dostępne przedtreningówki , bostery testosteronu , prozdrowotne , staki na stawy (msm itp. ) .
Ok. kilku lat zdiagnozowana leukopenia ( co widać w wynikach ) , słaba odporność ( po zjedzeniu np. loda ból gardła ) , ogólne słabe samopoczucie .
Moje pytanie : czy wygląda to na blokadę przysadki ?
Czy przetrenowanie może dać taki efekt ?
Czy warto zainwestować w mocne ale jeszcze sklepowe bostery testosteronu ( np. z arimistane ) , czy tylko lekarz ?

pozdrawiam







Zmieniony przez - pytanie19 w dniu 2019-05-20 14:17:03

Zmieniony przez - pytanie19 w dniu 2019-05-20 14:22:04

Zmieniony przez - BPL-G w dniu 2019-05-20 15:04:25
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10180 Napisanych postów 9765 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 310182
boostery mogą z wiele nie dać, jak wygląda kwestia odżywiania u Ciebie? odpoczynku i regeneracji? suplementy jakieś stosujesz? jak wygląda ten trening domowy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 30 dni Przeczytanych tematów 64
Suplementy jak w opisie powyżej .Dieta zbilansowana DT-
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10180 Napisanych postów 9765 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 310182
umknęło mi wybacz a co się kryje pod "prozdrowotne?"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 30 dni Przeczytanych tematów 64
Suplementy jak w opisie powyżej .Dieta zbilansowana DT 2400kc ( b=120 , t=60 , reszta węgle ok 230-260 ) , DNT 2000-2200kc , rozkład makro jak w DT. Sen 6.5-7.5 h . Trening ok 1.5 h (4-razy w tyg ) w oparciu o sztangę , hantle + biegi - sobota 10km. Prosiłbym też moderatora o usuniecie wyniku badania ( morfologi ) z danymi osobowymi - ja nie mogę już edytować .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10180 Napisanych postów 9765 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 310182
hmmm no to w zależności od Twojej aktywności poza treningiem i w zależności jak dużo go jest, można wnioskować, że masz nisko te kcal, bo przy Twojej masie i wzroście to tak na oko te 2400kcal jest przy braku minimalnej aktywności w ciągu dnia i lekkim treningu siłowym 2-3 razy w tygodniu, a skoro tego jest więcej to mamy pierwszy trop - za mało kcal


Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2019-05-20 14:41:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 30 dni Przeczytanych tematów 64
Aktywność poza treningiem i biegiem to dojazdy rowerem do pracy (12km w dwie str. )i nic więcej ( praca biurowa ). Przy wyższym pułapie kalorycznym dość szybko łapię tłuszcz w okolicach brzucha ( mam to sprawdzone ). O dziwo właśnie w okresie w którym tego tłuszczu trochę przybyło zrobiłem badania i tu niespodzianka . Interesuje mnie interpretacja wyników LH i FSH . I jeszcze jedno - libiodo na poziomie zerowym .
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tępy ból w odcinku ledzwiowym

MenS