SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

BCAA+glutamina+carbo+serwatka-nowe formy?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1232

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 176 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1680
Witam, czy ktoś mógłby podzielić się konkretną wiedzą na temat celu/skuteczności/zalet/wad nowych form aminokwasów ?

Dotychczas od lat wypracowałem sobie okołotreningowy zestaw w postaci:
przed:
BCAA(2,5-5g)+ Mg+wit.B6
po:
BCAA(2,5-5g)+ Mg+wit.B6 z 5g l-glutaminy + carbo z minerałami (najlepiej recovery inko)
20 min. potem serwatka (np. Kaizena - trzy formy + enzymy)
30 min. potem "ryż z kurczakiem"

rano - speciall two - witaminy

do tego trening i dieta oczywiście

Jak ostatnio byłem w sklepie to stwierdziłem,że wogóle nie łapię się w tych wszystkich nowych postaciach i mieszankach... zastanawiam się ile w tym faktycznej skuteczności suplementacyjnej a ile marketingowej;) ?
Proszę o opinię (im konkretniej i dokładniej tym lepiej) dotyczące tematu..szczególnie zależy mi na opiniach sportowców stosujących "stare" i "nowe" odżywki - jakie wrażenia? pozdr. dzięki
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Z białkiem SZTOS łatwiej zdobędziesz prawdziwie SZTOS formę!

16 porcji w opakowaniu, w tym 19g białka w 1 porcji!

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 4066 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 45993
BCAA czy glutamina w formie acetylowanej lub etyl estru
zwieksza dostepnosc oraz wykorzystywanie przez organizm
tyle teorii
natomiast w praktyce niektorzy nie odczowaja roznicy
ja takowa zauwazylem i jestem bardzo zadowolony z tych wlasnie form

co do roznego rodzaju kreatyn czy boozerow azotowych
setki roznych ich form dzialanie to samo
efekty porownywalne ale w portfelu juz niestety nie

wiec zastanowic sie pare razy
zanim kupi sie cos co ma w nazwie
10 czlonow i kosztuje 3 razy tyle co inne formy

DORADCA DZIAŁU ODŻYWKI I SUPLEMENTY
NIE WIESZ JAKIE SUPLEMENTY KUPIĆ? PORADY NA PRIV!!
NA gg TYLKO POWAŻNE PYTANIA!!!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
...mam podobne przypuszczenia...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Ja widzę parę sprzeczności, których ze względu na brak odpowiedniej wiedzy, nie potrafię zrozumieć:
1. przecież bcaa,glutaminę,kiedyś kreatynę należy podawać w pewnym odstępie czasu od reszty aminokwasów czy gainerów... tak "się kiedyś mówiło" a teraz sypią wszystko do typowego gainera i nazywają odżywkę after shockiem itp.a cena kosmiczna - a jak jest tanie to białko nie serwatka (czyli jaki sens po trenigu..no chyba, że nie jemy potem 2-3 godz.) albo serwatka ale koncentrat w 80 % ...
2. jedyne co przemawia za nowymi formami to teoretycznie mniejsze dawki a tym samym mniejsze zakwaszenie ewentualnym nadmiarem aminokwasów..
3. kiedyś egg czy kazeina były tańsze od serwatki - teraz robi się z nich odzywki nowej generacji o przedłużonym działaniu za niezłą kaskę...

cholera - jak człowiek nie ma w tym kierunku wykształcenia podpartego doświadczeniem to tego nie zrozumie... wątpię by to był tylko czysty marketing.. a tak taka mała wiedza i mniejsza lub większa praktyka treningowo-dietetyczna tylko miesza w głowie bo człowiek nie jest pewny co brać warto z nowych odzywek...

i jeszcze jedna kwestia - o ile czyste bcaa czy glutamina to zwykłe "przetrawione" białko to czy te estry i inne cuda są naturalne czy sztucznie wytworzone i nie występujące normalnie...jeśli to drugie to jakie mają długofalowe skutki dla organizmu skoro powszechnie wiadomo, że im cos bardziej przetworzone tym bardziej onkogenne... tu nie chodzi o to by dramatyzować ale zastanowić się nad prochami , które w siebie ładujemy..
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

evolution bad ass mass stack ??

Następny temat

Kreatyna a Thyrotherm ...

Sztos