SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Azotany i azotyny w wedlinach

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 21679

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
x-ray ZASŁUŻONY
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 7467 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 32016
Chcą zakazać produkcji różowych wędlin

"Gazeta Wyborcza": Światowa Organizacja Zdrowia chce całkowitego zakazu stosowania w przemyśle spożywczym związków azotowych.
Te najpowszechniej stosowane dziś konserwanty mogą zdaniem ekspertów WHO zwiększać ryzyko powstawania nowotworów.

9 czerwca do siedziby Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem w Lyonie przyjechało 19 naukowców z ośmiu krajów - członków grupy roboczej WHO. Była wśród nich dr Anna Lankoff z Zakładu Radiobiologii i Immunologii Instytutu Biologii Akademii Świętokrzyskiej w Kielcach. Celem spotkania było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy azotany i azotyny stosowane jako konserwanty w przemyśle spożywczym mogą być groźne dla zdrowia. Po dwóch tygodniach pracy naukowcy stwierdzili: "Tak, takie ryzyko naprawdę istnieje" - ostrzega gazeta. "Wyniki, jakie otrzymaliśmy, dowodzą, że azotany i azotyny mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka żołądka, przełyku, a także guzów mózgu. Kierownictwo WHO uznało więc, że związki te powinny zostać całkowicie wyeliminowane z naszej diety" - mówi dr Lankoff.

Plany WHO wzbudziły popłoch w przemyśle spożywczym. "To byłaby klęska całej branży. Dla nas - ogromne straty, dla konsumentów - wzrost cen" - mówią polscy producenci mięsa.

WHO nie ma jak zmusić państw członkowskich, by zakazały groźnych konserwantów - podkreśla gazeta. Mogą to uczynić tylko rządy.

Azotany i azotyny od zawsze krążyły w środowisku. Jednak w ubiegłym stuleciu zaczęły odgrywać w naszym życiu znacznie większą rolę. Po pierwsze - jako składnik nawozów w rolnictwie (skutkiem było częściowe zanieczyszczenie wód zarówno gruntowych, jak i powierzchniowych). Po drugie - jako element diety.

Do ludzkiego organizmu azotany i azotyny dostają się dziś głównie nie przez wodę, ale wraz z pożywieniem. Chodzi tu o warzywa tzw. nowalijki typu sałata, czy rzodkiewka, płatki zbożowe, ale przede wszystkim mięso. Związków azotowych używa się przy produkcji np. kiełbas, peklowanej szynki czy wołowiny lub konserw - wylicza "Gazeta Wyborcza".


Zmieniony przez - x-ray w dniu 2006-08-10 13:45:49

Koksy to nie wszystko http://www.sfd.pl/temat148281/
Nie masz koncepcji, zajrzyj tutaj http://www.sfd.pl/temat255388/
Patrz co jesz http://www.sfd.pl/temat280738/
Train smarter, not just harder!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 96 Napisanych postów 2782 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 15058
Nie da sie ukryć że dzisiejsze wędliny to syf, a te bez konserwantów są drogie jak cholera...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2164 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 23575
No, ja to tylko wędliny domowej produkcji jem, bo teraz to z 1kg mięsa robią 2 kg szynki.

Barcelona forever!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
x-ray ZASŁUŻONY
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 7467 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 32016
To wszystko to i tak kropla w morzu. Na co dzien jadamy takie cuda, ze jakby zliczyc to czaszka dymi. Tu chocby pare przykladow skad mozna zalapac swinstw roznych:

- Przy drogach w calej Polsce znajduja sie niezliczone hektary pol, na ktorych osadza sie bardzo duza ilosc pierwiastkow i metali ciezkich:
* lany zboz wszelakich - pieczywko, wodeczka, piwko etc.
* zagony kapusty, ziemniakow, kukurydzy - bigosy, ziemniaczki do obiadu, zupy wszelaki, salatki, kukurydza na maselku, tudziez pastewna jedzona przez trzode chlewna etc.
* rzepak i inne rosliny oleiste - oleje, masla, margaryny.

- Ogrodki dzialkowe przy blokowiskach/w duzych miastach, gdzie wystepuje duze zanieczyszczenie powietrza, padaja kwasne deszcze.

- Dorzucmy do tego pedzony drob, swinie, krowy, faszerowane maczkami czy tez antybiotykami dla ich szybszego wzrostu. - produkty mleczne, wyroby masarskie etc

- Nie zapomnijmy o rybkach polawianych w zanieczyszczonych akwenach.

Jakby tak sie przyjrzec to niezle sie faszerujemy göwnem masci wszelakiej.

Zmieniony przez - x-ray w dniu 2006-08-10 15:06:55

Koksy to nie wszystko http://www.sfd.pl/temat148281/
Nie masz koncepcji, zajrzyj tutaj http://www.sfd.pl/temat255388/
Patrz co jesz http://www.sfd.pl/temat280738/
Train smarter, not just harder!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 451 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 4782
Spychu_15 szynki to moze i 2 kg :D ale takich parowek to moze byc i z 5 kilo

-_-'

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2164 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 23575
Parówki to robią z jakiś skórek, łapek kurzych i innych ochłapów.
Pamiętajcie: NIGDY NIE JEDZCIE PARÓWEK

Barcelona forever!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 3676 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 21995
i papieru toaletowego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2164 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 23575
też, ale muszą najpierw rozmoczyc tak jak bułkę na mielone

Barcelona forever!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 1564 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11110
lubie takie arty
sog

Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: biznesprzeznet@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 209 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 7808
A mnie z kolei bardzo zaskoczył motyw wykorzystywania włosów przy produkcji pieczywa... Słyszałem też z ciekawszych rzeczy o kłopotach z miesiączkowaniem u kobiet które jadły dużo miesa drobiowego produkowanego na skalę przemysłową (antybiotyki, hormony). A to tylko pojedyńcze przykłady spośród całego mnóstwa...pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2164 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 23575
Nie chciałem tworzyć nowego postu więc dodam to tutaj:

Dawne normy, dzięki którym np. kiełbasa śląska miała w całym kraju podobny smak i skład, a nawet długość przestały obowiązywać w Polsce w 1997r. Nowe normy które umiożliwiły sprzedaż polskich wędlin n rynek
Europejski są bardzo ogólne.
Kiedyś z kilograma mięsa powstawało 70dag szynki, ostatnio te ilości zwiększyły sie aż do 2 kg.Wystarczy wtrzyknąć do niej odpowiednio dużo solanki, czyli wody z wielofosforanami, azotanami i azotynami. Powstaje w ten sposób szynka wysoko wydajna do czego żadko producenci przyznają się na etykiecie. Oprócz solanki do takiej szynki trzeba dodać m.in. substancje wiążące wodę (np. z białek soi), by nie wyciekała do tego przyprawy, by ukryć chemiczny smak, mozna też dodać ciężkiego, a taniego tłuszczu i fosforanów, aby szyneczka była krucha, a jeśli produktem ma być wędzonka to dodaje się prepatar dymu wędzarniczego.
SMACZNEGO
źródło: Focus

Barcelona forever!!!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

morele,brzoskwinie,nektarynki

Następny temat

Dieta redukcyjna dla kobiety pracujacej...

Shaker