Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Ashwagandha i kreatyna - porady

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 587

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 8 Na forum 298 dni Przeczytanych tematów 423
Cześć na wstępie zaznaczę, że na chwilę obecną moim celem nie jest kształtowanie sylwetki lecz trening na macie.
1. Obecnie biorę 1 tabletkę ashwagandy na noc (ok 10mg witan., dopiero zacząłem), w celu poprawy jakości snu, obniżenia poziomu kortyzolu i stresu. Zastanawiam się czy jeśli zdaży mi się przed treningiem od czasu do czasu wypić dla zwiększenia sił kawę czy np. przedtreningówkę z guaraną nie będzie to niwelować działania ashwagandy? Zaznaczam, że w przeciwieństwie do większości społeczeństwa nie pijam 2 kaw dziennie, bardziej 2 na tydzień.
2. Kolejna sprawa, jeśli zdarzy mi się wypić sporadycznie jakąś umiarkowaną dawkę alkoholu typu 3 piwa to czy po czymś takim również brać ashwagandę na sen, czy odpuścić.
3. I jeszcze jedno pytanie, nigdy nie wspomagałem się kreatyną, ostatnimi czasy zacząłem się zastanawiać czy warto, ponoć zalecana dla ludzi mających intensywny tryb życia, czy możecie jakąś polecić, ale stricte pod kątem treningu na macie, nie chcę mieć szalonych przyrostów mięśni.
4. I ostatnia kwestia, ostatnimi czasy czułem spadek sił, i chęci do treningów, czy możecie mi poradzić jakie badania powinienem wykonać w kierunku zbadania czy aby nie stoją za tym jakieś niedobory witamin/hormonalne? Wiem że testosteron ale co po za tym?
Mam nadzieję że w dobrym dziale napisałem, jeśli odpowiedzi na te wszystkie pytania gdzieś już są to przepraszam ale nie mogłem ich znaleźć.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12443 Napisanych postów 161889 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240247
Siemka

1. Nie bedzie ograniczac dzialania ashwagandy, ale kofeina sama wosbie moze wplywac na jakosc snu, u niektorych osob nawet gdy jest wypita w godiznach 14-16 w ciagu dnia.. nie mowiac juz o godiznach wieczornych
2. mozna, nie ma tutaj probemu
3. w sumie bez wiekszego znaczenia moze byc klasyczne mono np
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Creatine_Muscle_Max-opis33277.html
4. Opcjonalnie kontrolnie mozna przebadacc
Testosteron całkowity
Estradiol
TSH, FT3, FT4
Morfologia
Witamina D3
Żelazo + ferrytyna
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dzięki za pomoc, wyczytałem na tym forum, że jedną z opcji jest przyjmowanie stałej dawki tej kreatyny, zamierzam brać 2.5 g dziennie (73kg), rozumiem że to najlepszy sposób wykorzystania tego środka przy treningach SW i pora przyjmowania bez znaczenia?
Z badań testosteron wyszedł 5.07 ng/mL (norma 2.40-8.71) z kolei ferrytyna 44.0 ng/mL (norma 21.8 - 274 ng/mL) , TSH wyszło 2.9 (norma 0.350-4.9) czy według was te wyniki są w porządku? Nie wiem jak oni ustalają te normy bo ja mam 29 lat a dziwi mnie że nie ma norm wiekowych zwłaszcza jeśli chodzi o tak zależny od wieku wynik jak testosteron.
Ferrytyna też niby w normie, chociaż ten rozrzut 21-274 jest też bardzo duży.

Zmieniony przez - Wercyngetoryks w dniu 2025-03-17 17:39:49

Zmieniony przez - Wercyngetoryks w dniu 2025-03-17 17:40:25

Zmieniony przez - Wercyngetoryks w dniu 2025-03-17 17:43:24
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78029 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766969
1. Kofeina nie ma wpływu na działanie Ashwagandhy. Może mieć ewentualnie znaczenie, w sytuacji, gdy dostarczasz ją wieczorem. Może nie bezpośrednio na działanie Ashwagandhy, ale pod kątem wpływu na jakość Twojego snu. Jest to dość oczywiste, że mogą nastąpić problemy z zaśnięciem. Poza tym, w badaniach najlepiej sprawdza się suplementacja Ashwagandhy w ilości około 30 miligramów witanolidów. 10 to jednak dość niewiele.

https://www.sfd.pl/art/Suplementy/Leksykon_suplementacji:_Ashwagandha-a682.html

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
domer
1. Kofeina nie ma wpływu na działanie Ashwagandhy. Może mieć ewentualnie znaczenie, w sytuacji, gdy dostarczasz ją wieczorem. Może nie bezpośrednio na działanie Ashwagandhy, ale pod kątem wpływu na jakość Twojego snu. Jest to dość oczywiste, że mogą nastąpić problemy z zaśnięciem. Poza tym, w badaniach najlepiej sprawdza się suplementacja Ashwagandhy w ilości około 30 miligramów witanolidów. 10 to jednak dość niewiele.

https://www.sfd.pl/art/Suplementy/Leksykon_suplementacji:_Ashwagandha-a682.html

1.Dzięki, będę brać 2 tabletki 20 mg, a czy możesz mi powiedzieć czy ten sposób dawkowania kreatyny, który opisałem w wypowiedzi wyżej i mam zamiar stosować byłby poprawny?
2. Czy te wyniki badań które wrzuciłem są akceptowalne? Bo nie wiem jak można na przykład dla takiego testosteronu dać jedną normę, kiedy oczywiste jest że ma się go więcej mając np 29 lat jak ja, niż w przypadku 50 letniego chłopa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78029 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766969
2. Alkohol w rozsądnej ilości nie będzie miał znaczenia w kwestii stosowania Ashwagandhy.
3. Kreatyna jak najbardziej jest najlepszym suplementem pod kątem pracy naszych mięśni. W zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej, jak i dla osób starszych. Nie ma specjalnych form pod kątem kształtowania sylwetki, czy też treningu sportów walki. Jak najbardziej może to być najtańszy monohydrat kreatyny w stałej suplementacji 5 gramów dziennie.

https://www.sfd.pl/art/Suplementy/Jaki_rodzaj_kreatyny_wybrać_-a780.html

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jabłczan kreatyny - jaki wybrać?

Następny temat

Białko bezsmakowe - dostępność

Spalanie
Polecane artykuły