WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Artroskopia barku

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 244

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 67 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 826
Cześć.
Mam 31 lat. Tydzień temu miałem artroskopię barku lewego. Opis w załączeniu.
Czy są tu osoby, które w miarę niedawno miały przeprowadzany ten zabieg? Pytam "niedawno", bo czytałem parę wątków sprzed ponad kilku lat i raczej wszędzie przewijał się wysoki ból, wyłączanie splotu barkowego i w miarę szybka rehabilitacja. Ja natomiast nie narzekam na żaden przesadny ból. Do wizyty kontrolnej, czyli 2 tygodnie po operacji, mam chodzić w ortezie. Dopiero po wizycie zaczynam rehabilitację. Dozwolony zakres ruchów to przy zgięciu w łokciu z ręką na klacie do pełnego wyprostu, bez żadnej rotacji zewnętrznej. Nie było wyłączanego splotu, od razu po wybudzeniu miałem w pełni władną rękę. Dostałem tabletki przeciwbólowe z zastrzeżeniem, by brać tylko wtedy, gdyby ból ostro dokuczał. Jak dotąd nie było potrzeby.
Ktoś może podzielić się przebiegiem rehabilitacji po takim zabiegu? Na wizycie się o to dopytam, podejrzewam, że dostanę odpowiedź przeczącą - czy jest jakakolwiek szansa, bym za 2 miesiące był w stanie pójść na wyrypę górską? Około 80 km do przejścia i prawie 4 km przewyższeń. Mogę dużo polegać na samych nogach, bo mam mocne i wytrzymałe, ale i tak będzie sporo stromych podejść i zejść i używanie kijków będzie koniecznością.
Dostałem 2 tygodnie L4 z możliwością przedłużenia po wizycie kontrolnej (pracuję przy komputerze).
Bardzo mnie ciekawi ten powrót do sprawności i fakt, że nie mam żadnego przesadnego bólu.
Pozdrawiam, Tomek.

...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 12555 Napisanych postów 162261 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242805
Cześć
Tydzień po artroskopii to bardzo wczesna faza gojenia. Tkanki miękkie barku (labrum, torebka stawowa, ewentualnie stożek rotatorów) potrzebują od 6 do 12 tygodni na wstępne zagojenie, a pełna przebudowa trwa nawet 4-6 miesięcy. Teraz Twoje ciało robi najcięższą robotę — odbudowuje to, co chirurg naprawił. Każde zbyt wczesne obciążenie może zniweczyć efekt zabiegu. Rehabilitacja pod okiem fizjoterapeuty to absolutna podstawa — bez niej nie ma mowy o bezpiecznym powrocie do pełnej sprawności.
Polecamy również: Ile kontuzji powoduje trening z ciężarami u dzieci i nastolatków?

Dobra wiadomość — masz silne nogi i możesz je trenować, pod warunkiem że nie angażujesz operowanego barku. Co możesz robić (po konsultacji z fizjoterapeutą): przysiad na suwnicy (ręce nie trzymają sztangi), wyprost nóg na maszynie, uginanie nóg siedząc, wyciskanie nogami na prasie. Do tego chód na bieżni i rowerek stacjonarny — świetnie na utrzymanie kondycji.
Czego unikać: absolutnie nic, co angażuje bark — żadnych podciągań, wiosłowań, wyciskań, unoszenia ciężarów. Nawet trzymanie hantli w zdrowej ręce może powodować kompensacyjne napięcie po operowanej stronie.

O czym jeszcze warto pamiętać?
Twoje ciało jest teraz w trybie naprawczym, więc potrzebuje odpowiedniego paliwa. Białko: 1.8-2.0 g na kg masy ciała dziennie — to budulec dla regenerujących się tkanek. Witamina C wspiera syntezę kolagenu — jedz paprykę, kiwi, cytrusy. Nie zapomnij o warzywach i owocach bogatych w antyoksydanty, które pomagają kontrolować stan zapalny.
Na ten okres regeneracji warto rozważyć: kolagen hydrolizowany 10-15 g dziennie (najlepiej 30-60 min przed fizjoterapią z witaminą C), witamina C 500 mg dziennie (wspiera syntezę kolagenu w tkankach), omega-3 w dawce 2-3 g EPA+DHA dziennie (działanie przeciwzapalne).

Gojenie po artroskopii przebiega fazowo: faza zapalna (tyg. 1-2), proliferacja (tyg. 3-8) i przebudowa (od tyg. 8). Odpowiednie białko i kolagen dostarczają aminokwasów do syntezy nowej tkanki. Trening nóg utrzymuje anabolizm i kondycję bez obciążania barku. Badania potwierdzają, że powrót do sportu po artroskopii barku trwa ok. 5-6 miesięcy (Abdul-Rassoul et al. 2019, Am J Sports Med: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29949383/).

1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6431 Napisanych postów 79149 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 773899
Każdy z nas jest inny, wiec u jednego będzie silny ból, a u innego może go nie być wcale. Dotyczy to każdego rodzaju zabiegu chirurgicznego.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 67 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 826
Jestem po wizycie kontrolnej i po fizjoterapii po początkowym rozmasowaniu barku. Dostałem około 8 ćwiczeń z kijem do wykonywania. Ten masaż sporo u mnie odblokował zakresu ruchu. Po masażu i ćwiczeniach sam podnoszę rękę wyraźnie ponad głowę, a z asystą kija/drugiej ręki wysoko ponad głowę.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Próby wątrobowe - analiza

Następny temat

TRT - wysoki puls

electro
Polecane artykuły