SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Analiza wyników krwi - wszystkie hormony do góry poszybowały, bez sterydów, D3 nie przyswaja się....

temat działu:

Zdrowie i Uroda

Ilość wyświetleń tematu: 995

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 67 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 510
Witam, proszę o ocenę wyników tych badań. Aby wiedzieć o czym należy rozmawiać z lekarzem. Bo jak rok temu byłem [luty 2017], to olał te wyniki, bo powiedziałem co trenuje, ile godzin tygodniowo etc...Więc wszystko grało mu.

Cel zrobienia analizy krwi: profilaktycznie.
Ostatnie badanie: rok temu [luty 2017]
Sport jaki uprawiam: wytrzymałościowy [4-5x na tydzień] i siłowy [3x na tydzień]
Praca: fizyczna od pon-do piątku
Wiek: 30 lat.
Waga 87,4cm
Wzrost: 187cm

Dolegliwości- czasami w nocy/nad ranem mam drętwienie [prąd przechodzi] w palcach u rąk [nie wszystkie palce], sporo jem czekolad/batoników :/ [chrom/gymnesia sylvestre/b-complex/trans-resveratrol, acetyl L-carnitine, benfotiamina, pirydoksamina, mi nie pomagają], jak wieczorem wchodzę po schodach na 3 piętro to męczę się bardzo, lecz wchodzę bardzo powoli no i też nie zawsze.

Dzień przed badaniami nic nie trenowałam, jedynie jeździłem lekko rowerem [do sklepu i z powrotem], i przed badaniami nic nie jadłem przez 13h !!!.

Suplementacja: spirulina/cholerella/trans-resveratrol [ten mi się już skończył]/ omega 3, arginina, wit D3 + k2 mk7 [d3 już mi się skończyła], b-complex, ashwaghanda, rhodiola rosea.
Leków żadnych nie biorę, prócz jednego przeciwzapalnego motifene 75 mg [na wieczór biorę i od czasu do czasu]. Achilles mi dokucza, to temu to biorę.

Sterydów nigdy nie brałem, nie biorę i nie będę brał.

Z libido nie mam problemów, wszędzie mi staje, i w każdej okoliczności, co do ilości plemników, ilości spermy, jakości spermy czy gęstości spermy to nie mam takich danych.

Nigdy nie chorowałem, nie choruje na nic, żadnych dolegliwości bólowych nie mam, prócz achillesów, ale to szkopuł.
Nie mam też ginekomasti.
Tylko być może alergie jakieś mam, nie badałem tego, bo jak od dłuższego czasu nie zjem/wypije tych produktów [gorzka czekolada, cukierki miętowe, coś miętowego/czekolada miętowa/wina] to potrafię potem kichać od razu. To tylko wtedy, jak od dłuższego czasu nie zjem/wypiję tych produktów, potem jest wszystko okey.

Kawe i stymulanty odstawiłem.

Może jakichś ważnych danych nie podałem, to pytajcie, nie sztuka spamiętać wszystko ważne co należy podać. xd

I jakiś dziwny problem z przyswajaniem witaminy D3 jest.
Rok temu miałem powyżej 80ug/L a teraz spadło do 71ug/L

Tam gdzie miałem 80 to suplementowałem się cały czas D3 10 000 jednostek + k2mk7 200mcg.
A tam gdzie mam teraz 71, to wiosną i latem [w kratkę] brałem 10 000 jednostek + k2mk7 200mcg.
A gdy mi się opakowanie skończyło, to kupiłem 5 000 jednostek + k2mk7 200mcg + bodajże na 4-5 dni wziąłem 50 000 jednostek [wtedy jeszcze miałem te opakowanie z 10 000 jednostek D3, 5 kapsów brałem na raz] + k2 mk7 400mcg, potem znowu powróciłem do 5 000 jednostek + k2mk7 200mcg, a po jakimś czasie na 7 dni dałem 40 000 jednostek + k2mk7 400mcg. a po tym czasie brałem znowu 5 000 jednostek + k2mk7 200mcg, a potem mi się to skończyło i zacząłem brać 20 000 jednostek + k2mk7 200 mcg [zostało mi z 7-10 kapsułek pożyczonych].
tylko nie pamiętam, czy w tym samym tygodniu brałem te 20 000 jednostek czy też nie.
Z rana przed badaniami nic nie brałem, żadnych suplementów, dzień wcześniej na wieczór też nic.

Tą D3 i k2mk7 zawsze brałem na czczo przed śniadaniem białkowo-tłuszczowym.


Badania z dnia 23.02.2018
* średnia objętość płytek krwi - 8.7 fL [norma 8.9-12.9] [nisko]
* białe krwinki - 3.14 x10^3/uL [norma 3.50-11.00] [nisko]
* żelazo - 216 ug/dL [norma 65-175] [wysoko]
* ferryteryna - 120 ug/L [norma 30-350] [w normie]
* gamma-globuliny - 7.0 g/L [norma 8.0-13.5] [nisko]
* AST - 35 UI/L [norma <40] [w normie]
* ALT - 36 UI/L [norma <41] [w normie]
* fosfataza alkaliczna - 43 UI/L [norma 40-129] [w normie]
* gamma-GT - 21 UI/L [norma 10-71] [w normie]
* LDH - 295 UI/L [norma 135-225] [wysoko]
* amylaza - 23 UI/L [norma 28-100] [nisko]
* kinaza kreatynowa - 330 UI/L [norma <190] [wysoko]
* Troponiny T - 7.3 ng/L [norma <14.0] [w normie]
* mioglobina - 36 ng/mL [norma 28-72] [w normie]
* cholesterol - 237 mg/dL [ w normie]
* HDL - 117.2 mg/dL [w normie]
* LDL - 108 mg/dL [w normie]
* trójglicerydy - 59 mg/dL [w normie]
* lipoproteina(A) - <20 nmol/L [norma <75] [ w normie]
* glukoza - 96 mg/dL [norma 70-100] [w normie]
* insulina - 52.3 pmol/L [norma 17.8-173.0] [w normie]
* Hb A1c - 5.3 % [norma 4.0-6.0] [w normie]
* HbA1c [IFCC] - 34.0 mmol/mol [norma <42] [w normie]
* witamina A - 0.8 mg/L [norma 0.1-1.0] [w normie]
* witamina E - 16.6 mg/L [norma 5.0-20.0] [w normie]
* GH - 13.0 ug/L [norma <1.23] [wysoko]
* TSH - 1.80 mU/L [norma 0.27-4.20] [w normie]
* T4 - 10.8 pmol/L [norma 12.0-22.0 [nisko]
* T3 - 5.11 pmol/L [norma 3.10-6.80] [w normie]
* kalcytonina - 2.1 ng/L [norma <9.5] [w normie]
* anty-thyroperoxidase <15 kUI/L [norma <34] [w normie]
* CRP - <0.5 mg/L [norma <10.0] [w normie]
* ACTH - 25.1 ng/L [norma 7.2-63.3] [w normie]
* aldosteron - 173 ng/L [norma w pozycjy stojącej: 22.1-353/leżącej: <19.1-236] [w normie]
* kortyzol z rana - 543 nmol/L [norma rano: 166-507] [wysoko]
* transkortyna [CBG] - 55 mg/L [norma 33-63] [w normie]
* PTH - 22.6 ng/L [norma 4.0-49.0] [w normie]
* witamina D3 - 71.8 ug/L [norma 30.0-80.0] [w normie]
* LH - 6.0 UI/L [norma 1.7-8.6] [w normie]
* prolaktyna całkowita - 16.3 ug/L [norma 4.0-15.2] [wysoko]
* prolaktyna bioaktywna - 12.3 ug/L [norma 3.0-11.6] [wysoko]
* progesteron - 0.35 ug/L [norma <0.15] [wysoko]
* testosteron - 33.50 nmol/L [norma 8.64-29.00] [wysoko]
* delta-4-androstenedion - 1.8 ng/mL [norma 0.1-3.0] [w normie]
* DHEA-S - 7.77 umol/L [norma 4.34-12.20] [w normie]
* SHBG - 73.9 nmol/L [norma 18.3-54.1] [wysoko]
* testosteron wolny - 450.4 pmol/L [norma 260.0-740.0] [w normie]
* IGF-1 - 168 ug/L [norma 82-244] [w normie]
* białka w moczu - śladowe ilości
* ph moczu - 6.5
* urobilinogen w moczu - śladowe ilości
* gęstoś moczu - 1.026
* glukozy/acetonu/krwi/bilirubiny/azotyny/esteraza leukocytów w moczu - brak obecności
* leukocyty - 2 /uL [norma <35]
* eurotrocyty - 0 /uL [norma <25]
* kryształy/baterie/drożdże w moczu - brak obecności




Robiłem jeszcze homocysteine, anty-TPO, anty-TG, C-peptyd transferyne, androstenediol, androstenedion, testosteron połączony i kortyzol wieczorem - lecz wyników nie ma, może się pomylili, bądź przyślą mi je w innym terminie.

FSH - chyba nie robiłem
estradiolu - nie robiłem

sód/potas/chlor/wapń/magnez/fosfor/osmolarność - są w normie [jak trzeba podam wyniki]
cynk/miedź/selen/chrom - są w normie [jak trzeba podam wyniki]

Dla porównania wyniki z przed roku, dodam, że wszystkich nie robiłem wtedy i teraz, podałem jedynie do porównania te które były robione rok temu.

Badania z dnia 25.02.2017
* żelazo - 106 ug/dL [norma 60-160] [w normie]
* ferryteryna - 81 ug/L [norma 50-240] [w normie]
* LDH - 524 U/L [norma 240-420] [wysoko]
* AST - 47 U/L [norma 10-37] [wysoko]
* ALT - 37 U/L [norma 9-40] [w normie]
* fosfataza alkaliczna - 158 U/L [norma 100-300] [w normie]
* gamma-GT - 17 U/L [norma 8-61] [w normie]
* amylaza - 38 U/L [norma 28-100] [w normie]
* kinaza kreatynowa - 330 UI/L [norma <190] [wysoko]
* cholesterol - 226 mg/dL [ w normie]
* HDL - 88 mg/dL [w normie]
* LDL - 125 mg/dL [w normie]
* trójglicerydy - 64 mg/dL [w normie]
* witamina A - 85.2 ug/dL [norma 43-111] [w normie]
* TSH - 1.28 mU/L [norma 0.3-4.5] [w normie]
* T3 - 4.98 pmol/L [norma 3.23-6.47] [w normie]
* T4 - 11.30 pmol/L [norma 9.03-23.22] [w normie]
* kortyzol z rana - 16.1 ug/dL [norma rano: 7-25] [w normie]
* PTH - <5 ng/L [norma 14.0-72.0] [nisko]
* witamina D3 - 81.6 ug/L [norma 30.0-60.0] [w normie]
* LH - 3.0 UI/L [norma 3-18] [w normie]
* prolaktyna całkowita - 5.8 ug/L [norma 1-19] [w normie]
* progesteron - 0.26 ug/L [norma 0-1] [w normie]
* testosteron - 5776 ug/dL [norma 200-610] [w normie]
* DHEA-S - 181 umol/L [norma 4.34-12.20] [nisko]
* SHBG - 51 nmol/L [norma 20-55] [w normie]
* testosteron wolny - 176 ng/L [norma 50-280] [w normie]


Zmieniony przez - diego55 w dniu 2018-03-18 22:29:29
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1727 Napisanych postów 47021 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 476658
Wyniki powinieneś konsultować ze specjalistą w tym zakresie a więc lekarzem tym bardziej że widać że jest ich trochę niemieszczących się w graniach norm.

FIZJOSTEO - Fizjoterapia i Osteopatia
Sk. Ks. Kard. Wyszyńskiego 5 , Warszawa
www.fizjosteo.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 67 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 510
BPL-G
Wyniki powinieneś konsultować ze specjalistą w tym zakresie a więc lekarzem tym bardziej że widać że jest ich trochę niemieszczących się w graniach norm.


Rozumiem, ale chciałbym wiedzieć o czym powinienem rozmawiać z lekarzem, być może coś ja mógłbym mu zasugerować bądź negocjować jakieś badania etc...bym wiedział dokąd mam zmierzać, bo czasami lekarze tez za dużo może nie wiedzieć, tak samo jak rok temu, olał mi te wyniki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1727 Napisanych postów 47021 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 476658
Na pewno będzie więcej wiedział niż ktoś Ci przez internet napisze , to trzeba jeszcze skorelować z wywiadem i dolegliwościami , z własnego doświadczenia wiem że jak pacjenci przychodzą z 'wiedzą' z internetu to niestety zazwyczaj większość to bzdury co nijak mają się do ich stanu.
1

FIZJOSTEO - Fizjoterapia i Osteopatia
Sk. Ks. Kard. Wyszyńskiego 5 , Warszawa
www.fizjosteo.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 13 Na forum 217 dni Przeczytanych tematów 350
1. wizyta u kardiologa - niby nic, ale młody zdrowy i ma troponinę T oznaczalną - rutynowa ocena serca pod kątem ewentualnego przerostu lub utajonej choroby
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 13 Na forum 217 dni Przeczytanych tematów 350
2. odstaw całą suplementację na miesiąc i powtórka badań - większość da się wytłumaczyć wpływem podawanych suplementów i treningiem
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 13 Na forum 217 dni Przeczytanych tematów 350
3. kortyzol ? na pewno do powtórzenia - ewentualnie z testem obciążenia dexametasonem. ale dużo rzeczy na to wpływa - przemęczenie to nr 1.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 67 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 510
BPL-G
Na pewno będzie więcej wiedział niż ktoś Ci przez internet napisze , to trzeba jeszcze skorelować z wywiadem i dolegliwościami , z własnego doświadczenia wiem że jak pacjenci przychodzą z 'wiedzą' z internetu to niestety zazwyczaj większość to bzdury co nijak mają się do ich stanu.

No dobra, w najbliższym czasie udam się do lekarza i kardiologa.

malik121-3s
3. kortyzol ? na pewno do powtórzenia - ewentualnie z testem obciążenia dexametasonem. ale dużo rzeczy na to wpływa - przemęczenie to nr 1.

A ten dexamethason można kupić w aptece ? czy mają mi podać tuż przed pobraniem krwi?


malik121-3s
2. odstaw całą suplementację na miesiąc i powtórka badań - większość da się wytłumaczyć wpływem podawanych suplementów i treningiem

okey, tak raczej zrobię, zrobię ponownie badania tego, co wyszło mi po za normą, czy wszystko ?

malik121-3s
1. wizyta u kardiologa - niby nic, ale młody zdrowy i ma troponinę T oznaczalną - rutynowa ocena serca pod kątem ewentualnego przerostu lub utajonej choroby
a
Nie rozumiem, przecież troponina T jest w normie, poniżej 14, a ja mam 7. Czy może to są złe normy ?
Przerost lewej komory mam, bo biegam. Ale przebadać się pod wpływem innych ukrytych uszkodzeń serca, to można i trzeba.

I właściwie trafiłeś w sedno, 28 lutego miałem przyspieszoną akcję serca, akurat około 1h45 przed brałem coś z kofeiną, i po około 1h10 [po treningu siłowym] zrobiłem obwody bardzo intensywne i z tętna 170bpm podskoczyło do 223 i musiałem tutaj przykucnąć i się zatrzymać całkowicie, bo czułem te przyspieszenie oraz miałem pulsometr założony to widziałem wartości i na wykresie jest pik tętna w tym momencie.
I od tego momentu nie biorę nic z kofeiną i żadnych stymulantów.

I a propos witaminy D3, to jaką zalecacie brać dawkę ?


Zmieniony przez - diego55 w dniu 2018-03-24 20:11:43
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 13 Na forum 217 dni Przeczytanych tematów 350
jest ostatnio sporo nowych badań na temat wit. D3 - ciekawe jest to, że ci sami autorzy, którzy wcześniej zalecali po 4tys. j./dobę, do poziomu >50, dzisiaj się z tego wycofują twierdząc, że to nic nie daje. i poziom zalecany to tak powyżej 20, ale ważny jest czas badania - otóż powinnien to być środek sezonu o maks. nasłonecznieniu - robienie badania po zimie jest bez sensu - prawie zawsze wyjdzie poniżej 20 (sorry, taki mamy klimat). a jak się okazuje bez suplementacji vit. D ludzie w naszej szerokości geograficznej żyją od kilku tysięcy lat (no tak, ale co to za życie :) ). podsumowując - dane na temat vit. D3 są sprzeczne - polecam publikacje Gebe Mirkin - po angielsku, ale sporo fachowej wiedzy na temat żywienia sportowców (chociaż jest nieco ortodoksyjny, ale prezentuje aktualny stan wiedzy).
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 450 Napisanych postów 2474 Wiek 21 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 261584
Zalecenia idą na okolice ~80 w surowicy. Jeśli zalecają badać w okresie letnim przy suplementacji niskimi dawkami to logiczne, że poziom będzie zależał w dużym stopniu od tego, czy wystawialismy się na słońce + nie dowiemy się w jakim stopniu suplementacja była efektywna.
To że żyjemy od kilku tysięcy lat. Jasne, ale coraz więcej osób z obniżoną odpornościa, chorobami z autoagresji, depresją. Nie jest to oczywiście wszystko z tytułu niedoborów wit.d, ale pośrednio może jak najbardziej do tego prowadzić.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 13 Na forum 217 dni Przeczytanych tematów 350
które zalecenia mówią o poziomie wit. D3 w okolicach 80 ? chyba te producentów suplementów. Dla sportowców zalecenia były maksymalnie poziom >50. okres badania ma znaczenie - jeżeli w okresie kiedy powinieneś wytworzyć wit. D3 nie tworzysz jej odpowiedniej ilości to wówczas można myśleć o suplementacji albo o zmianach modelów zachowań. ciekawe są natomiast analizy biodostępności poszczególnych prepratów oraz .. co najciekawsze - co tak naprawdę badamy we krwi -> czy na pewno formę aktywną? (bo form wit. D3 w organizmie jest kilka - jedne mniej inne bardziej aktywne). wszystkim polecam analizę jak zmieniały sie w poszczególnych latach zalecenia dotyczące 1. koenzymu Q10 2. wit. C 3. magnezu 4. a obecnie wit. D3 --- nie twierdzę, że to zwykłe marketingowe ściemy, ale nie zgodzę się z twierdzeniem, że dzisiaj ponad połowie Polaków czegoś brakuje. W temacie suplementów potrzebny jest przede wszystkim zdrowy rozsądek. Nie wymyślono do tej pory pigułki zdrowia i szczęśliwości.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wzrost po 17.