SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Analiza wyników - Niski testosteron, młody wiek

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 754

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 44 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1315
Witam.

24l/105/185

Testosteron - 3.59 (2,8-8,0)
TSH 2.470 (0.270-4.200)
FT3 - 4.17 ( 2.00 - 4.40)
FT4 -1.20 (0.93 - 1,70)

Reszta wyników w normie.

W styczniu wybrałem się na morfologie krwi po kilku latach, ze względu niskiego samopoczucia, dużej senność, wzrostu wagi przy tym samym trybie życia, spadek libido wręcz brak zainteresowania itp. Objawy pasowały do tarczycy.
TSH w styczniu wynosiło 3.1. Wczoraj powtorzylem badania + teść i wyniki podałem wyżej. Co o nich sądzicie?

Na endokrynologa czekam do lipca na termin (prywatnie).
Jezeli to może pomóc w jakieś diaggnozie posiadam od wieku 13/14 r.ż. Ginekomastie, endo kiedyś w wieku 17 potraktował mnie trochę olewająco (trzeba wyciąć i tyle) nie pokierował na żadne badania, i tak zostało do niedawna.
Znajomy doradzil suplementacje :
Cynk 60/80mg
D3 8/10.000 j.m.
Ashwaganda 400mg

Jednakże czytając opinie to ludzie piszą że na niski poziom test tylko kasa w błoto.

Co byście doradzil? Może jakie badania jeszcze wykonali przed wizytą u endo? Albo może zestaw igieł i kilka fiolek, gino i tak już mam to dwa nie wyrosną



Zmieniony przez - Rafciux w dniu 2019-04-30 16:44:09
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2039 Napisanych postów 49296 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 490119
Na preno przed wizytą u niego rozszerzyłbym o dodatkowe badania jak testosterony wolnego, prolaktyny, estradiol itp.

FIZJOSTEO - Fizjoterapia i Osteopatia
Sk. Ks. Kard. Wyszyńskiego 5 , Warszawa
www.fizjosteo.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 109 Napisanych postów 374 Wiek 23 lat Na forum 59 dni Przeczytanych tematów 1346
Jak wygląda u Ciebie kwestia ze snem i stresem ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 44 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1315
Kwestia snu napewno jest zaburzona..potrafiłem jeszcze nie tak dawno pracować po 12h dziennie fizycznie, wrócić do domu i tak mieć problem ze snem, lub sen jest płytki/na raty już od kilku lat. Pamiętam że już w wieku 18lat szukałem jakiegoś pomocnika w śnie więc suplementowałem sie melatoniną.
Aktualnie robiąc zakupy suplementów wyżej podanych zakupiłem zmb+GMC od treca,poprawy jeszcze żadnej nie zauważyłem.
Co do stresu, to napewno jest go mniej o połowę niż rok temu. Aktualnie bym określił może na poziomie 3/10.

BPL-G
Na preno przed wizytą u niego rozszerzyłbym o dodatkowe badania jak testosterony wolnego, prolaktyny, estradiol itp.


- test wolny
- estradiol
- prolaktyna
Itp? Coś jeszcze?
W poniedziałek idę do l. Rodzinnego to może mi wyskrobie skierowanie na te badania, choć jak byłem u niej po wcześniejsze skierowanie na badania krwi to stwierdziła że na testa wypisać nie może



Zmieniony przez - Rafciux w dniu 2019-05-04 02:49:42

Zmieniony przez - Rafciux w dniu 2019-05-04 02:52:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2039 Napisanych postów 49296 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 490119
Rafciux
Kwestia snu napewno jest zaburzona..potrafiłem jeszcze nie tak dawno pracować po 12h dziennie fizycznie, wrócić do domu i tak mieć problem ze snem, lub sen jest płytki/na raty już od kilku lat.



było to też związane ze zmianowością pracy czy w miarę stałe godziny snu ?

FIZJOSTEO - Fizjoterapia i Osteopatia
Sk. Ks. Kard. Wyszyńskiego 5 , Warszawa
www.fizjosteo.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 44 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1315
Masz na myśli czy tryb pracy był wykonywany zmianowo? Jeżeli o tym myślisz to nie. Przez ok. 11mscy pracowałem trybem pon/pt od 7 do 19. Soboty 7-16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 44 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1315
.


Zmieniony przez - Rafciux w dniu 2019-05-06 09:52:04
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady?
Nasi specjaliści bezpłatnie odpowiedzą na twoje pytanie z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji!
Tomasz Maciołek
Tomasz Maciołek TomQ-MAG
Łukasz Domeracki
Łukasz Domeracki Domer
Sebastian Szmit
Sebastian Szmit flex1976
Agata Bugorska
Agata Bugorska eveline
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Interpretacja wyników badań - SŁABE LIBIDO