Moja mama pod wpływem znajomej która była u dietetyka i ma dietę 1200 kcl a jej 17 letnia córka 1300 kcl też chciała skorzystać z tego sposobu odchudzania. Po rozmowie ze mną i wytłumaczeniu jej dlaczego takie diety nie działają są złe itd. (oczywiście wytłumaczyłam jej to na tyle na ile moja wiedza mi pozwala mówiłam o spowolnionym metabolizmie, paleniu mięśni, że organizm niczego nie zapomina itd ) postanowiła, że nie będzie korzystać z takiej pomocy i poprosiła mnie o ułożenie diety.
O siłowni nie ma mowy. Trening w domu … postaram się ją przekonać bo stoi w garażu taty atlas także jest na czym ćwiczyć( z tego co czytałam na atlasie osoby początkujące robią każde ćwiczenie 3 serie po 12-15 powtórzeń? Jeżeli się mylę proszę o poprawienie).
Jeżeli chodzi o dietę założyłam 1700 kcl 30%/35%/35% b/w/t. Nie mam pojęcia czy dobrze. Moja mama jest wysoka ok. 173 waży ok. 77 kg cały tłuszcz odkłada jej się w biodrach i udach( klasyczna gruszka- gdzieś czytałam że przy tej budowie nie można zbytnio obniżać tłuszczu – jak coś źle zapamiętałam proszę o poprawienie). Do tego leczy się hormonalnie bo ok. 2 miesiące temu lekarz wykrył u niej torbiel.
Tutaj wklejam tabelkę: (uzupełniłam tyle co wiem, niestety studiuję w innym mieście, a namówić mamę na kupienie metra krawieckiego i zmierzenie się może być trudne) nosi rozmiar 42 lub 44 jak to coś Wam powie.
Waga : 77
Wzrost : 173
Obwód w biuście(1) :
Obwód pod biustem :
Obwód talii w najwęższym miejscu (2):
Obwód na wysokości pępka :
Obwód bioder (3):
Obwód uda w najszerszym miejscu:
Obwód łydki :
W którym miejscu najszybciej tyjesz : uda
W którym miejscu najszybciej chudniesz : brzuch, góra
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: (jak często) NIC
Co lubisz jeść na śniadanie: bułka/jogurt
Co lubisz jeść na obiad : zupa/pierogi
Co jako przekąskę : ciastko
Co jako deser : ciastko
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia: torbiel
czy regularnie miesiączkujesz: przed torbielem tak teraz przyjmuję hormony chyba jakoś że od 2 tyg miesiąca do końca.
czy bierzesz tabletki hormonalne: tak
czy przyjmujesz leki z przepisu lekarza: tak
czy rodziłaś: tak dwa razy raz w 1991 i raz w 2008 ( z tego co widziałam jej brzuch nie ma szczeliny)
Preferowane formy aktywności fizycznej w domu
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : brak
Stosowane wcześniej diety : dukan ale krótko i niedokładnie, z 3 razy w życiu kopenhaska czy kopenhadzka nie wiem jak to się piszę, no i dieta mż.
Wiem, że mało info i bez wszystkich niezbędnych informacji nie udzielacie zazwyczaj porad ale bardzo bym prosiła chociaż o dwa zdania pomocy…
Do tej pory mama jadła zazwyczaj produkty typu: bułki, pierogi, owoce, mięsa smażone czasami. Bardzo słaba dieta w mojej ocenie dlatego liczę że jak zmieni produkty i będzie utrzymywać stały rozkład to już pojawią się pierwsze efekty. Jada dość sporo ale zazwyczaj kiepskiej jakości jedzenie.
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Do diety zaleciłam je tran z dorsz i rekina, warzywa surowe do każdego posiłku oprócz kukurydzy i ziemniaków. Picie 3l wody dziennie. (bo ona prawie nie pije)