SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

30-letnia skinny fat z diastasis

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 10383

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 90 Wiek 41 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5446
Witam wszystkich,
Podstawowe dane o mnie:
Waga : 52,8
Wzrost : 165
Obwód w biuście(1) : 88
Obwód pod biustem : 73
Obwód talii w najwęższym miejscu (2): 72
Obwód na wysokości pępka : 86 (o zgrozo!)
Obwód bioder (3): 91
Obwód uda w najszerszym miejscu: 51,5
Obwód łydki : 30,5
W którym miejscu najszybciej tyjesz : chyba uda i biodra
W którym miejscu najszybciej chudniesz : nie wiem
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: (jak często) nic konkretnego
Co lubisz jeść na śniadanie: omlety, jaja, warzywa, domowe mięsa z pieczywem
Co lubisz jeść na obiad : wszystko, zawsze z zupą
Co jako przekąskę : do niedawna słodkości, teraz migdały, orzechy
Co jako deser : jw., pozwalam sobie czasem na małą porcję lodów albo domowe ciasto
Ograniczenia żywieniowe : żadnych
Stan zdrowia: dobry
czy regularnie miesiączkujesz: tak, chociaż mam ciut dłuższe cykle (31-35 dni)
czy bierzesz tabletki hormonalne: nie
czy przyjmujesz leki z przepisu lekarza: nie
czy rodziłaś: tak, 2 razy cc
Preferowane formy aktywności fizycznej : nie mam, ale niczego nie odrzucam z góry
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : chela-Mag B6, B1, B2, cynk, beta-karoten
Stosowane wcześniej diety : żadnych

-----

Jak widać na załączonym obrazku jestem typową skinny fat, mięśnia u mnie zero, czas to zmienić, taki sobie stawiam cel :) Nie przyszłam, żeby się redukować, ale żeby coś dobudować. Dodatkowo liczę na to, że z pępka zejdzie mi kilka cm. Kupiłam gryfy i ciężarki do 20 kg, mam piłkę. Chciałabym zacząć od treningu domowego dla zupełnych amatorów. Jednocześnie robię ćwiczenie Obliques na zamknięcie szczeliny i trening po ciąży wzmacniający mięśnie brzucha i krocza, bo z nimi też chyba nie najlepiej u mnie. O tym kiedy indziej. Szczelina, o ile dobrze się zdiagnozowałam, to u mnie jakieś 2 cm nad pępkiem, szerokość palca, głęboka na 1 cm. Niestety nie jestem w stanie określić, co dzieje się niżej, bo mam pionową bliznę po cc.
Czy 1800 kcal, 130 B, 150 W i reszta T będzie dla mnie OK?

---------

Miska z dziś:
- do posiłku 3 była jeszcze sałata zielona;
- posiłek 4 to sałatka z zieleniną i papryką czerwoną (nie wliczałam);
- posiłek 5 to zupa, nie wiedziałam czy w takim wypadku mam warzywa umieszczać (?);
- do posiłku 6 fasola szparagowa zółta i kalafior, polane masłem z bułką tartą;
- wyszło mało B, bo dziś obiad był niemięsny (1-2 razy w tyg. się zdarza), generalnie jadam obiady mięsne (wieprzowina, indyk, wołowina, podroby), ryby raczej na kolację;

-

trzymam się zasady, że nabiał do max. 150 g, owoce w pierwszej połowie dnia;
aktywność fizyczna poza weekendami przed posiłkiem ostatnim.

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-09 19:52:48

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-09 19:53:27

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-09 19:55:01

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-09 19:56:20

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-09 20:01:03

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-09 20:02:48

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-09 20:03:52
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 90 Wiek 41 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 5446
Miska:

---

Trening A w domu (ostatni w 5-tym tygodniu):

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-08-13 21:16:36

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-08-13 21:17:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 187 Napisanych postów 65575 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 188925
widze ze miska sobie i założenia sobie ale kierunek dobry, ja bym tylko bialka ci ok 110g propoowala tluszczu nie przekraczaj 80g
I do roboty
powodzenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dziękuję Szefowo :) Węgle OK?

---

w posiłku 4 było jeszcze całe jajo

---

wróciłam właśnie z joggingu: 2 km biegu, 0,5 km marszu, 2 km biegu. Mogę w takim razie posiłek ostatni zjeść bardziej kaloryczny i węglowy?
przepis na roladę pochodzi z wątku kuchennego, dodała go reziolki, jest w nim o dziwo tylko białko (?)

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-09 20:56:43

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-09 20:56:59

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-09 20:59:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 187 Napisanych postów 65575 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 188925
odpowiednio do klorii i dawaj jak najwiecej warzyw
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Zrozumiałam.

Obliques, a czy oprócz wody mineralnej polecasz mi jakieś ziółka? Np. przywrotnik / pokrzywa / mniszek lekarski?

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-09 21:41:23

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-09 21:42:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Miska na dziś:
znowu przesadziłam z tłuszczem
i posiłek 1 za duży, trzeba więc miskę układać dzień wcześniej <-- proszę o wyrozumiałość, będę się uczyć na własnych błędach

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-10 08:51:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
po co ziółka? Ze cykl dłuższy niż napisali w książce? No i co z tego?

Miska nadal nie spełnia założeń
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Skąd uciąć tych tłuszczy, bo i makrela OK, i oliwa OK, i karkówka też ... Wywalić paseczek sera Brie?

-

Mam tendencję do długiej fazy estrogenowej (ryzyko raka endometrium) i stąd owu trochę późniejsza i cykl dłuższy. Magnez pomaga trzymać mi to w ryzach względnych, ale czasem (2-3 razy w roku) cykl podchodzi pod 40 dni (do 10 dni różnicy między najkrótszym i najdłuższym to nie jest nieregularność, dlatego tak wypełniłam ankietę). Fazy lutealne też nie są mega, bo max. 13 dniowe.

-

Proszę jeszcze o informację, które warzywa mam wliczać do miski?

-

Czy jestem gruszką? Czy jest coś, czego mam bezwzględnie unikać w diecie? A może coś, co jest wskazane, bym spożywała? Poza oczywiście ogólnymi wytycznymi

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-10 11:41:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11102 Napisanych postów 51196 Wiek 30 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 57816
Bewe
Mam tendencję do długiej fazy estrogenowej (ryzyko raka endometrium) i stąd owu trochę późniejsza i cykl dłuższy. Magnez pomaga trzymać mi to w ryzach względnych, ale czasem (2-3 razy w roku) cykl podchodzi pod 40 dni (do 10 dni różnicy między najkrótszym i najdłuższym to nie jest nieregularność, dlatego tak wypełniłam ankietę). Fazy lutealne też nie są mega, bo max. 13 dniowe.

Mhm. A to wiesz od lekarza ze spacjalizacją z onkologii/endokrynologii czy sama sobie teorię uknułaś?
Bo patologiczne fluktuacje hormonalne są wskazaniem do wdrożenia terapii hormonalnej (popularne piguły anty).

Jeszcze powinnam dodać, że ziólka to nie są zabawki. De facto operowanie nimi w porównaniu z lekami jest niewspółmiernie trudne. Gdyż zawierają nie jedną czy dwie, ale dziesiątki substancji aktywnych, które mogą i wchodzą w interekcje z wieloma związkami, ktore znajdą się w ich otoczeniu.

Przykładem jest ta wspomniana pokrzywa chociażby. Owszem, blokuje SHBG i powoduje tym samym wzrost poziomu wolnego estradiolu, ale też i testosteronu. Stąd np. dziewczynie z PCOS pokrzywy bym nie polecała.

A jak już tak się w szacowanie ryzyka bawimy... To w jakim celu ten beta-karoten? Suplementacja tym karotenoidem spoza źródeł naturalnych (czyt, jedzenie marchwi) zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc

Zmieniony przez - Martucca w dniu 2013-07-10 12:28:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Czynnikami zwiększającymi ryzyko raka endometrium jest względna przewaga estrogenów nad gestagenami. Do nadmiernej stymulacji estrogenowej dochodzi m.in. w: zespole metabolicznym, wydłużonej ekspozycji na estrogeny oraz przy niedoborze progesteronu.
Obserwuję swoje cykle od przeszło 5 lat. Wiem stąd, że mam wydłużoną fazę estrogenową i niezbyt długą lutealną = progesteronową. Nie jest to może patologiczne, ale ... strach jest, bo linia żeńska mojej rodziny napada na wszelkie nowotwory "kobiece".
Antyków nie brałam i nie zamierzam brać. Zastanawiam się właśnie nad wdrożeniem przywrotnika.
Martucco - co polecasz w moim przypadku? Zostawić jak jest?

Zmieniony przez - Bewe w dniu 2013-07-10 12:31:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Bo cynk, który pomaga okiełznać mój cykl najlepiej się wchłania z beta-karotenem ....
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Brand New Kreweta, czyli startując od pulpeta ;-)

Następny temat

Franii DT2

Obnizka