Szacuny
2
Napisanych postów
2
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
11
Robię sobie 30-dniowy challenge, w którym postaram się "wyprostować" mój kręgosłup. Przez siedzący tryb życia nabawiłem się pogłębionej lordozy, ostatnio często boli mnie dolna część pleców.
Postanowiłem jak najszybciej to naprawić.
Wiem że da się tego dokonać, tutaj potwierdzenie:
Moja postawa na dziś wygląda tak:
Za miesiąc wstawię kolejną fotę.
Zmieniony przez - bozowpozo w dniu 2014-09-05 04:10:09
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
5698
Napisanych postów
73077
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
736478
Problemy z prawidłową postawą i funkcjonowaniem naszego układu ruchu są niestety znaczne i widać to już u dzieci w szkole podstawowej. Wynikają one najczęściej z tego, że już od dziecka unikamy aktywności fizycznej. Szczególnie w ostatnich latach dzieci wolą spędzać czas przed komputerem i telefonem, niż aktywnie z innymi uprawiając sport. Na zajęciach w szkole z wychowania fizycznego większość wymiguje się z aktywności, przynosząc różnego rodzaju zwolnienia, a rodzice czasami jeszcze w tym pomagają. W późniejszym wieku, gdy już nie jest najlepiej z ułożeniem naszych bioder i kręgosłupem dochodzi do tego praca siedząca lub ciężka fizycznie, co również przekłada się na kręgosłup i stawy.
Bez wątpienia, gdy problem już istnieje, a chcemy poprawić pogłębioną lordozę, to powinniśmy zastosować się do następujących zaleceń:
Szacuny
2
Napisanych postów
2
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
11
Nie mam konkretnego planu, będę starał się ćwiczyć/rozciągać około 1h dziennie.
Jest na ten temat bardzo dużo informacji, ale niestety w angielskiej części internetu Wystarczy wpisać w internecie "How to fix lumbar lordosis".
Bardzo ciekawy obrazek który udało mi się znaleźć, pokazuje on powody powstawania pogłębionej lordozy.
Wydaje mi się że u mnie największym problemem są przykurczone zginacze stawu biodrowego (hip flexor).
Głównie skupiam się na rozciąganiu zginaczy, ale też wzmacniam mięśnie brzucha i pleców.
Kilka ćwiczeń które wykonuję:
I kolejny dowód że pogłębioną lordozę można naprawić :)
StrongLifts Member "IloveSquats" (26y, Australia). Left: hyper-lordosis, excess lower back arch and shoulders rolled forward. Right: 3 weeks of stretching later.
Read more: http://stronglifts.com/lordosis-why-it-causes-lower-back-pain-how-to-fix-it/
Zmieniony przez - bozowpozo w dniu 2014-09-06 04:16:56
Zmieniony przez - bozowpozo w dniu 2014-09-06 04:17:55
Szacuny
1
Napisanych postów
4
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
50
ja tam myśle że po prostu pare razy dłużej zajmie ale ni jest niewykonalne, po prostu im starszy tym dłużej. Wszystko sprawa mięśni, jedne muszą stwardnieć a inne zostać rozciągnięte aby kręgosłup trzymał się w prostszej pozycji. I dlatego według mnie to jest mit że tylko do pewnego wieku można naprawić wadę postawy ćwiczeniami.
5698
Napisanych postów
73077
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
736478
Zdjęcie tego typu niestety nie oddaje tego, czy rzeczywiście masz problem z lordozą. Przede wszystkim powinieneś wrzucić zdjęcia dobrej jakości. Całość sylwetki, razem ze stopami, w pozycji naturalnej, przód, bok i tył. Poza tym, profesjonalną poradę otrzymasz poprzez badanie fizykalne u fizjoterapeuty, a nie przez internet, gdzie może Tobie odpisać 15 letnie dziecko. Warto o tym pamiętać.
To co bez wątpienia rzuca się w oczy, to otyłość brzuszna. Jeżeli dalej będziesz prowadził taki styl życia, to skończyć się prędzej czy później problemami zdrowotnymi.
11100
Napisanych postów
158184
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1225552
z tego co pamietam juz gdzies pytales o opinie :) pisalismy Ci, ze trudno cokowliek ocenic, po pierwsze jestes gruby, wiec brzuch wystajacy bedzie tutaj dawal dodatkowy efekt poglebienia lordozy bo bedzie tworzyl przeciwwage do dzwiganych kilogramow przed soba. Musisz w pierwszej kolejnosci schudnac i tutaj bedzie dopiero po redukcji widac, czy wada postawy faktycznie istnieje i mozna bedzie podjac odpowiendie kroki. Byc moze okaze sie, ze jak zrobis zporzadne redukcje, to plecy automatycznie tez niecominaczej beda ustawione