UFC
Glover Teixeira przewiduje „łatwiejszą” walkę z Janem Błachowiczem po „rozczarowującej” wygranej z Israelem Adesanya
Wieloletni pretendent do tytułu wagi półciężkiej UFC Glover Teixeira, który poprzednio zmierzył się z Jonem Jonesem o pas dywizji na UFC 172 w kwietniu 2014 roku, ponownie spróbuje zdobyć pas w wadze 205 funtów w walce z Janem Błachowiczem jeszcze w tym roku.
Jan Błachowicz (28-8) w swojej pierwszej obronie tytułu pokonał panującego mistrza wagi średniej Israela Adesanyę (20-1)w zeszły weekend (6 marca) w głównym pojedynku wieczoru gali UFC 259. Wygląda na to, że Glover Teixeira (32-7) jest zadowolony z wyniku. Brazylijczyk spodziewa się, że Błachowicz zaprezentuje dużo łatwiejszy styl niż "The Last Stylebender".
Glover Teixeira"Myślę, że styl Błachowicza jest dla mnie łatwiejszy" - powiedział Teixeira w rozmowie z MMA Fighting. "Jest niebezpieczny, ale obaj są. Każdy jest. Z dobrą celnością, odpowiednim timingiem, schodzisz na dół. Ale Błachowicz bardziej wyczekuje, wyprowadza uderzenia nie ruszając się zbytnio, bardziej też zaakceptuje walkę grapplerską. Myślę, że to lepsze zestawienie. Wolę walczyć z kimś takim, niż z kimś, kto za bardzo się rusza."
Adesanya jest powszechnie uważany za jednego z najlepszych stójkowiczów w całym MMA, ale Błachowicz był w stanie osiągnąć przewagę nad nim w stójce i w parterze przez 25-minutowy pojedynek, aby wygrać przez jednogłośną decyzję.
Glover Teixeira"To było trochę rozczarowujące do oglądania, nie wiem, czułem, że obaj za bardzo szanowali się na początku" - kontynuował Teixeira. "A potem wydawało się, że Błachowicz się zmęczył, ale zaczął zdobywać obalenia. Myślałem, że Adesanya będzie miał lepszą obronę przed obaleniami. Zbyt łatwo dał się obalić."
Duże znaczenie w walce Teixeiry z Błachowiczem będzie miało to, kto zostanie pierwszy sprowadzony do parteru. Teixeira z pewnością będzie czuł mniejszy respekt przed rywalizacją w parterze dlatego to starcie może okazać się dla Błachowicza znacznie trudniejsze.
Redaktor Fight24.pl i Sceny MMA i K-1
http://www.fight24.pl/
http://www.sfd.pl/Scena_MMA_i_K_1-f131.html