Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images
„Naprawdę nie muszę z nim walczyć” – Daniel Cormier ustala własne warunki dotyczące trylogii z Jonem Jonesem
Jedną z największych i najbardziej zaciekłych rywalizacji w organizacji UFC jest ta pomiędzy mistrzem wagi ciężkiej Danielem Cormierem i mistrzem wagi półciężkiej Jonem Jonesem dlatego trylogia z ich udziałem jest jedną z najbardziej oczekiwanych walk w UFC.
Wrogie relacje między Cormierem i Jonesem oraz to, że zwycięzcą dwóch poprzednich pojedynków był Jon Jones, jedynie podsycają żar i nadzieje fanów na trzecią walkę.
Dla Daniela Cormiera, wiele się wydarzyło od czasu jego ostatniej walki z Jonem Jonesem. Został pierwszym zawodnikiem, który obronił tytuł podwójnego mistrza dwóch kategorii wagowych i zdobył wiele nagród, w tym ESPN 2018 Fighter of the Year i 2019 ESPY Best Fighter Award. Porażki z Jonesem, chociaż jedną zmieniono na walkę nierozstrzygniętą, mocno dotknęły Cormiera. Teraz jednak, Cormier doszedł do takiego punktu, że gdyby miał znowu walczyć ponownie z Jonesem, musiałoby to być warte zachodu.
Daniel Cormier"Naprawdę nie muszę z nim walczyć" - powiedział Cormier w ostatnim wywiadzie dla ESPN. "Jeśli to zrobię, będzie to na moich warunkach. Jestem mistrzem w wadze ciężkiej. Jestem facetem, który wygrał dwa pasy jednocześnie. Zrobiłem wszystko. Mógłbym już nigdy więcej z nim nie walczyć i byłoby w porządku. Bo ostatecznie, za każdym razem, gdy walczyliśmy, zawsze wynikało to coś. I to jest w porządku jeśli o mnie chodzi".
Daniel Cormier nie sprecyzował, co znaczy to "coś", ale wydaje się, że odnosi się do niedozwolonego wspomagania i śladów stosowania dopingu znalezionych w organizmie Jona Jonesa. Jednak w organizmie Jonesa nie znaleziono żadnych substancji zwiększających wydolność w ich walce w 2015 roku. Natomiast ślady pikogramów zakazanych substancji znalezionych w jego organizmie podczas walki w 2017 roku zostały dobrze udokumentowane i stwierdzono, że nie miały one wpływu na przebieg i wynik walki. Tak czy inaczej, Cormier twierdzi, że Jones zawsze miał coś w swoim organizmie, a jego niezmienne stanowisko w tej sprawie nie ulegnie zmianie w przyszłości, co jest powodem, dla którego UFC musiałoby sprawić, by warto było znów walczyć z Jonesem:
Daniel Cormier"To będzie kosztować dużo pieniędzy. Kiedy mówimy o warunkach walki, będzie to kosztowało dużo pieniędzy, ale zarobi się również dużo pieniędzy. Musimy dojść do porozumienia. Wcześniej to ja musiałem się podporządkować. Po prostu musiałem walczyć z Jonem Jonesem. To już tak nie działa.
Mnie nie chodzi tylko o to, że muszę walczyć z Jonem Jonesem. Musicie mi zapłacić za walkę z nim, jeśli tego chcecie, ponieważ czuję, że to ostatecznie nigdy nie będzie to tylko walka między mną a nim. Jeśli będziemy walczyć, będzie coś jeszcze. Bo zawsze jest".
Redaktor Fight24.pl i Sceny MMA i K-1
http://www.fight24.pl/
http://www.sfd.pl/Scena_MMA_i_K_1-f131.html