EXTRA RABAT NA DZIEŃ OJCA! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Źródła białka - porady

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 115

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 54 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1263
Witajcie,
Choruje na bardzo zaawansowana forme MCAS - moje komork tuczne (mastocyty) powoduja wyrzut histaminy i powazne konsekwencje dla zdrowia. Ale ja nie o tym.
Od wielu lat nie toleruje odzywej bialkowych wszelkiej masci pochodzacych z mleka, mam tzw "pseudoalergie" od wyrzutu histaminy zwiazane z chorobą.
Mimo wszystko od lat z sukcesami cwicze na silowni, rok temu nastapilo zalamanie, po ktorym cwiczyc nie moglem. ze 100kg zjechalem w rok na 90, z czego mysle ze z 80% to miesnie. Od paru tygodni jednak dzieki lekom i scislej diecie antyhistaminowej moge znowu cwiczyc. Zaskakujaco szybko odzyskuje i sile i miesnie. I tutaj pojawia sie problem ze zrodlami bialka, toleruje swiezego kurczaka, indyka, jaja przepiorcze i tyle. Troszke podbije bialko w diecie hummusem, pestkami dyni i slonecznika. Udaje mi sie dziennie dojsc do 150g bialka czasem, ale jest w niej tyle miesa ze mam dosyc. Przy aktualnej wadze 90kg przydaloby sie kapke wiecej.
Nie toleruje: bialek pochodzacych z mleka krowiego, bialka grochu, bobu, konopnego, ryzowego, dyniowego (tutaj malo nie zszedlem). Moze ktos ma pomysl na jakies sensowne alternatywy?
Moge sprobowac z bialkiem wolowym, ale z tego co czytam, wiekszosc to kolagen, ktory do budowania masy miesniowej nadaje sie srednio. Sa jakies dobre izolaty wolowe z pelnym bialkiem?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6341 Napisanych postów 78258 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 768398
Myślę, że nie ma potrzeby dostarczać więcej białka jak sugerowane przez Ciebie 150 gramów dziennie. Będzie to ilość w zupełności wystarczająca w sytuacji, gdy celem jest kształtowanie sylwetki. Ciężko jest nam doradzić cokolwiek w takiej sytuacji. To Ty najlepiej wiesz jakie źródła białka możesz spożywać, a jakich nie. Wśród nich wyróżnić można: wołowinę, wieprzowinę, inne rodzaje mięs, ryby, jajka, nabiał, soja, rośliny strączkowe, odżywki białkowe na bazie białka grochu, ryżu, czy też soi.

https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Vegan_Pea_Protein-opis40740.html 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 54 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1263
Dzieki za odzew i ciezko nie zgodzic sie z Twoja wypowiedzia, jednak ponawiam pytanie - czy sa jakies bialka wolowe, ktore mozna polecic? Czytalem duzo zlego nt bialka wolowego, ze to sam kolegen i wtedy jest bez sensu. ale moze sa jakies ktore maja sens?
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6341 Napisanych postów 78258 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 768398
Nie znam takich niestety. Jeżeli już, to kolagen w formie peptydów, który pod względem ekonomicznym niestety nie wyjdzie zbyt dobrze. Obecnie na rynku jest bardzo mało typowych białek wołowych, w porównaniu z tym co było jeszcze z 5 lat temu. Większość osób doszła do tego, że jakość ich jest bardzo średnia i raczej sporadycznie kto je kupował. Według mnie nie ma sensu stosowanie kolagenu w tym celu, aby uzupełnić biało w diecie. Jest ku temu dużo innych możliwości, które wydają dużo taniej i dobrze pod względem jakości.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

CLA sprzężony kwas linolowy i Endurobol-GW501516 ?

Następny temat

Kompleks witamin, minerałów i omega 3

Dzien ojca
Polecane artykuły