SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[LC] Chałwa

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 4756

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 243 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4589



Przepis pochodzi z działu Alternatywna droga z 2005r (http://www.sfd.pl/Przepisy_na_domowe_batony_na_lowcarb-t179084.html) by PePoNeNt
Odgrzebałem/zilustrowałem go ponieważ uważam, że to godna pozycja w dziale Kuchnia SFD i nie da się ukryć, jest to moja ulubiona przekąska.


Składniki:

- 100g masła w kostce
- 100g masła orzechowego bez cukru i soli
- ok 100g WPC
- słodzik
- garść suszonych owoców/orzechów


1. 100g masła b.powoli roztopić w mikrofali, tak aby się nie zagotowało (mieszać od czasu do czasu/masło musi być bardzo ciepłe).







2. Dodać i dokładnie wymieszać 100g masła orzechowego.







3. Teraz należy "doprawić" do smaku słodzikiem. Ja dałem 5 STEVIA'S.

4. Wsypać w zależności od upodobań suszone owoce/orzechy.




5. Mieszając dodawać na raty WPC (mi najlepiej smakuje truskawka), tak aby powstała konsystencja ciasta.




6. Umieścić gotową masę w naczyniu i wstawić do lodówki, do czasu aż stwardnieje. Najlepiej smakuje na następny dzień.




Wartości odżywcze na 100g (bez rodzynek):
B: 30g
W: 6g
T: 51g
KCAL: 611

*Chałwa nie traci konsystencji nawet podczas upałów.
*Jeżeli ktoś ma obiekcje co do masła to zapraszam do art. http://www.sfd.pl/Sześć_zdrowych_nowinek_o_maśle-t725283.html


Zmieniony przez - FRC w dniu 2011-08-20 14:09:49

Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10763 Napisanych postów 46598 Wiek 26 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 57816




musze zrobić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1068
chałwę uwielbiam i muszę to wypróbować! z czekoladowym trecem zrobie ! :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 250 Napisanych postów 41358 Wiek 1 rok Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 126098
na mega mase ...

probowales dodac wiecej WPC ?

TWORCA ALTERNATYWNEJ DROGI (i nie tylko) - zaprasza do dzialu NUTRIFARM
i lektury magazynu PERFECT BODY http://www.perfectbody.pl

Dieta JEM / NIE JEM pozwala na wiecej !
http://www.sfd.pl/JEM_/_NIE_JEM_dieta_by_Biniu_oficjalny_watek_Q&A_Patrz_str_1-t931736.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 243 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4589


Biniu - Próbowałem. Dałem tyle, aby konsystencja byłe na tyle stała, by ulepić batony. Chałwa wychodzi bardziej zbita, smak pozostaje bez zmian.
Fakt, kaloryczność powala. Dziś mogłem sobie pozwolić na jedynie 100g a to stanowczo za mało.

Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1216 Wiek 29 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 35536
Teraz pomyśleć jakby tutaj dodać namoczonych owsianych, zeby konsystencja była równie dobra i super baton - posiłek w trasie/szkole/pracy. SOG
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 243 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4589
staranny - próbowałem wiele alternatyw (z kakao, z sezamem) mi najbardziej smakuje z rodzynkami, a konsystencja po wyjęciu z lodówki pozostaje bez zmian.

Kalkulator do CC http://www.sfd.pl/Carb_cycling_-_progr.-t734077.html - V. 3.1 (aktualizacja 13.08.20011)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 250 Napisanych postów 41358 Wiek 1 rok Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 126098
Przepis pochodzi z działu Alternatywna droga z 2005r

ahh budzi wspomnienia

vide moj podpis

TWORCA ALTERNATYWNEJ DROGI (i nie tylko) - zaprasza do dzialu NUTRIFARM
i lektury magazynu PERFECT BODY http://www.perfectbody.pl

Dieta JEM / NIE JEM pozwala na wiecej !
http://www.sfd.pl/JEM_/_NIE_JEM_dieta_by_Biniu_oficjalny_watek_Q&A_Patrz_str_1-t931736.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1216 Wiek 29 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 35536
Ogólnie chodziło mi o dodanie węgli tak aby był to "pełnowartościowy" baton. Co nie zmienia tego, że dla ludzi na redukcji jest to raj
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 15
Jednego nie rozumiem, na 1 zdjęciu jest samo masło 100g, później dodajesz masło orzechowe i nadal jest 100g?
Proporcje mają być 1:1, czy jakieś inne?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 2698 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 87334
Położył masło potem wyzerował wagę by wiedzieć ile dodał masła orzechowego. Z przepisu wynika że takie mają być właśnie proporcje.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

co na redukcję?

Następny temat

[LC] WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM z ziołowo-orzechową nutą

Masa