SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG]solaros/Beast Mode ON[Masa foty str.112,181] Redukcja - Start str. 183,Foty 299

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 383991

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
xmejux
Skoki glukozy/insuliny są niewskazane chociażby ze względu na spadek wrażliwości na insulinę/ insulinoodporność. Proste pytanie. Dlaczego to jest takie groźne zjawisko?


skoki insuliny są wskazane - ale w określonych porach
insulina
1)zatrzymanie lipolizy [spalanie fatu]
2)nasilenie anabolizmu [jeśli są aminokwasy EAA!]
3)ale też nasilenie lipo genezy [łapanie smalcu]
.....między innymi,co co nas powinno interesować

Jest wiele czynników które wlywaja na wrażlwiośc na insulinę.
Jednym z nich jest trening [każdy!] jak i poziom tłuszczu.

I teraz tak - im wiećej masz fatu tym gorzej reagujesz na węglowodany.
Tak już jest.
Łatwiej łapiesz smalec - gorzej/wolniej budujesz czyste mieso.
Ponieważ więszkosc glukozy zamienia się fat a nie idzie do mięsni.
W komórkach tłuszczowych wrzliwośc na insulinę spada na koncu....niesttey.

Jakby było odwrotnie - najpierw w komórkach tłuszczowych a na końcu w mięśniach to każdy wieloryb czy orka ze stanów była by profesjonalnym kulturysta czy fitneską.
Ale tak nie jest.

https://www.sfd.pl/Insulina__a_metabolizm_białek_mięśniowych-t730772.html

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
antek098
no sam pomyśl, co wpływa na wrażliwość na insulinę? choćby i pośrednio, ale bardzo mocno?
poziom odtłuszczenia. Jeszcze nie widziałem osoby, która trenując intensywnie dorobiła by się opony czy tymbardziej cukrzycy jedząc nawet 1000g węglowodanów dziennie.

da się
niestety da się


ale po części masz rację

Im mniej fatu -> tym większa wrażliwość na insulinę.
Ale głownie chodzi o fat wewnątrz nas - tj. tłuszcz trzewny.
Im więcej tego fatu mamy[tłuszcz wokół narządów wewnętrznych] tym gorzej z naszą wrażliwością na insulinę.

kiedyś wyznacznikiem było BMI.
Teraz wiadomo że to nie to.

ktoś może mięć prawidłowe BMI a być oporny na insulinę.

Tłuszcz trzewny?
Tzw. piwny brzuszek.
Są suchary z odstający brzuchem.
W łapie 30,w pasie 90cm.


Ale jeśli ktoś ma 6-cio paka a swoją wrażliwość nie ma co się martwić.
Inaczej ta osoba będzie reagowała na te 1000g węglki niż osoba z BF >20%.

I tu masz rację.
1

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
xmejux
Jak to jest z tłuszczem a insuliną? Im więcej tłuszczu tym słabsza reakcja na insulinę ale dlaczego tak się dzieje?


posłużę się cytatem:

'Ale co się dzieje, jeśli jemy cukier?
Główny sposób, w jaki ciało może się go pozbyć, gdyż jest toksyczny, to go spalić. To, czego nie da rady spalić, zmagazynuje w postaci glikogenu, a kiedy ta możliwość się wyczerpie, resztę zamieni na tłuszcz. Jeśli jemy cukier, organizm spalając go przestaje spalać tłuszcz.

odpornoścś na insulinę.
Jeżeli komórki są wystawione na jej działanie, stają się trochę bardziej na nią odporne. Więc trzustka wydziela trochę więcej insuliny.
Najpierw uodparnia się wątroba, później tkanka mięśniowa, a na końcu tkanka tłuszczowa.

Przez jakiś czas komórki tłuszczowe utrzymują swój poziom wrażliwości. Jak działa na nie insulina? Bierze udział w magazynowaniu tłuszczu. Bierze cukier i magazynuje go w postaci tłuszczu. Tak więc, dopóki komórki tłuszczowe nie uodpornią się, tyjemy. My tyjemy, a komórki cały czas zwiększają swoja odporność.

W końcu jednak przychodzi moment kapitulacji. Może to nastąpić kiedy ważymy 300 funtów, 200 funtów, czy 150 funtów, ale jest to nieuniknione, ponieważ w obronie własnej nasze komórki tłuszczowe w końcu uodpornią się na działanie insuliny.

Kiedy już te główne tkanki się uodpornią, trzustka próbuje temu zaradzić wydzielając coraz większe ilości insuliny, dochodzi wówczas do hiperinsulinemii i cukrzycy.




Są dwa rodzaje paliwa, które organizm może, z małymi wyjątkami, wykorzystywać - cukier i tłuszcz. Wspomnieliśmy już wcześniej, ze organizm przechowuje nadmiaru cukru w postaci tłuszczu. Dlaczego? Ponieważ takiego chce paliwa. Takie paliwo chce spalać i to ono utrzyma nas przy życiu. Organizm potrafi magazynować bardzo małe ilości cukru.

Człowiek umarłby, gdyby w ciągu aktywnego dnia chciał polegać tylko na węglowodanach.

Dlaczego organizm nie magazynuje więcej cukru, jeśli jest on taki potrzebny? Bo nigdy nie miał być głównym źródłem energii.
Glukoza jest paliwem, którego organizm miał używać, jeśliby musiał, w sytuacjach awaryjnych, gdy zachodziłaby potrzeba wydatkowania dużych ilości energii, na przykład podczas ucieczki przed tygrysem szablozębym.

To jest turbodopalacz, paliwo o ogromnej mocy, jeżeli potrzeba paliwa o większych możliwościach, niż oferuje tłuszcz, organizm sięgnie po zapasy glikogenu i spali cukier. Ale naszym głównym źródłem energii powinien był niemal wyłącznie tłuszcz.

Naszym pierwotnym problemem w trakcie rozwoju ewolucyjnego było podniesienie poziomu cukru we krwi, tak, żeby mózg i komórki nerwowe, a przede wszystkim czerwone krwinki miały pod dostatkiem glukozy. Więc z punktu widzenia ewolucji, jeśli coś jest ważne, mamy zbędne mechanizmy. Fakt, ze mamy tylko jeden hormon pozwalający obniżać poziom cukru wskazuje na to, że nigdy w przeszłości nie było to czymś ważnym.

Tak więc ten cały cukier dostaje się do krwi i ciało wpada w panikę, trzustka wpada w panikę i uwalnia cale mnóstwo granulek (w których normalnie przechowuje insulinę), żeby poradzić sobie z zalewem cukru. I co dalej?

No cóż, trzustka zazwyczaj przesadza z ilością insuliny, a to powoduje obniżenie poziomu cukru. Wtedy uwalniane są hormony odpowiedzialne za jego podnoszenie, włącznie z kortyzonem. Największy stres dla organizmu, to zjedzenie dużej ilości glukozy.

Później uwalniana jest także epinefryna, co sprawia, że stajemy się nerwowi, a która także sprawia, ze mózg zaczyna wołać o cukier, którego ma za mało. Więc my też mamy ochotę na węglowodany, zjadamy więc następną michę Cheerios, albo jakiś owoc i znowu podnosimy poziom cukru i znowu trzustka wydziela insulinę i cukier znowu spada.

Znajdujemy się więc na sinusoidalnej fali wyznaczającej zmiany poziomu cukru we krwi, a to prowadzi do uodporniania się na insulinę. Organizm nie jest w stanie wytrzymać tego zbyt długo.'

...i wracamy do głównego pytania - dlaczego jak zjemy cos słodkiego,zaraz znowu jesteśmy głodni.


Może komuś się przyda.

Zmieniony przez - solaros w dniu 2013-09-14 00:18:56

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
cheat day za mną
plan wykonany w 90%

znowu -1posiłek,niestety znowu zasnąłem przed tv

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 216
Solaros, przestań oglądać transmisje z posiedzenia sejmu, to sen cię nie pokona ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
w nocy choojki pija albo pokazują ptaki,a nie debatują

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 9408 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 85038
dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź
coś tam się rozjaśniło
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205



Piątek - 13.09 - DT




Rano na czczo:
WitaminaC 1000mg

Przed treningiem:
Plutonium 35g
Kreatyna 5g
Glycer grow 8g
Bcaa 13g


Na treningu:
Intravenous 35g
Bcaa 13g


Zaraz po treningu:
Tri-anabol 50g

Po treningu (~45min później):
Magnez 500mg
WitaminaC 1000mg
Eaa 14g
Leucyna 5g
Kreatyna 5g
CellForce 50g


CHEAT DAY:

ZARAZ PO TRENINGU


PO 1,5H



PO 1,5H



PO 2H


Plan wykonany w 90%.
Lepiej niż tydzień temu ale nadal nie to.



[objaśnienie:
https://www.sfd.pl/I,BODYBUILDER_PL_by_sLs-t625304.html
]



Zmieniony przez - solaros w dniu 2013-09-15 11:21:16

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 412 Napisanych postów 11788 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 125319
fajne masz zabawki solar na dywanie! też takie lubię!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
heh
to synka

czasami mi pomaga,mówię przynieś mi syneczku jakąś pzredtreningówke - to leci z plutonium

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

IF pomoc w diecie na redukcję dobrze ułożone makro?

Następny temat

[ART] Intermittent fasting (IF) na masie [solaros]

WHEY premium