SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] by Banan - str 755 ogarniam się pod ten 2022 ;)

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1884773

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11391 Napisanych postów 72666 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958377
Gugcio
Ach ta miska poczekaj jak wejde na mase, jest tyle pomyslow ze bedzie co jesc


Czekam, czekam , bo chętnie sam podłapię jakieś pomysły

DJ_DoDo
Banan
O weekendzie może za dużo wspominać nie będę.

jeden z tych, które miło wspominać, ale wstyd opowiadać?


było bardzo sympatycznie, smacznie, kręgle, ale za dużo % albo już się stary robię i niedziela była wycięta z życiorysu , więc teraz do ustawki spokój


Dzisiejszy trening barków z łapami, zrobiłem zaledwie 16 h po skończeniu klatki z plecami i wiedziałem, że będę to trochę odczuwał.



Jednak poza 1 ćwiczeniem, gdzie skończyłem wcześniej rampę (bo dalej przy wyciskaniach na barki mam dziwny dyskomfort od nadgarstka aż do barku i mimo zaliczonych 60kg wolałem nie ryzykować więcej), poszło dalej - bardzo dobrze. Regresy już sporo lepiej przy 1 ćw, następnie z każdą serią, wszystko jeszcze bardziej na plus.
Mimo, że byłem tylko po śniadaniu w postaci omleta i shocie z cytruliny + 1 kaps slim-fx - to trening wszedł świetnie. Nie zapowiadało tego nic, bo wstałem mega zamulony, po tylko 5h snu.
Pompa bardzo dobra, składanki i superserie zrobiły swoje, do tego mocne tempo.
Na koniec dość opornie interwały (szczególnie pierwsze kilka), ale potem znowu lepiej, jakbym potrzebował czasu na rozkręcenie ;)

Po raporcie do Przemka - Od jutra dodajemy do każdej sesji cardio +5 min

Tak więc będzie:
w DT poza nogami: 11 interwałów x 15/45 sek + 24 min aero
w DT nóg: 40 min aero
w DNT: 55 min aero


Micha dzisiaj MC, podobnie jak wczoraj:

1. Omlet


2. Po treningu:


3. Ryż , pieczona chuda szynka , warzywa (to zapewne będzie jeszcze 1 lub 2 dzisiaj, albo jako ostatni może coś z chudym twarogiem)



Co do jutra, albo NOGI ,albo DNT - okaże się wieczorem pewnie



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
taką szynkę trzeba będzie upiec chyba akurat promka w biedrze długo ją trzymasz w piekarniku?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
No też bym z chęcią pożyczył przepis na taką szyneczkę :
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11391 Napisanych postów 72666 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958377
Powoli dochodzę do perfekcji w pieczonym mięsku - tak mówią domownicy Samemu nie wypada się tak chwalić ale prawda jest taka, że każda wieprzowina pieczona wychodzi świetna. W sumie nie robię nic specjalnego, ale na pewno ważne jest zamarynowanie mięsa wcześniej i wrzucenie do lodówki minimum na noc; a jak dłużej - to nawet lepiej.
Marynata na bazie oliwy z oliwek i masy przypraw od soli / pieprzu , przez tymianek, rozmaryn, estragon, po paprykę (słodka, ostra, wędzona) , czasem musztardy trochę czy czosnku - najczęściej po prostu improwizuje, nie odmierzam jakoś dokładnie, tylko wszystko daję na oko.
Nacieram mięso , wstawiam do lodówki na wspomniane 12-24h i potem do piekarnika , pierwsze około 15-20min (1,5-2kg mięsa) na 220st, potem zmniejszam na 180 st i liczę około 1h na 1kg mięsa. W przypadku wieprzowiny (karczek, szynka, łopatka - sprawdza się to idealnie)

Dzisiaj kupiłem w selgrosie 2kg wołowiny (zrazowa górna) i zamierzam ją też upiec - nie piekłem chyba jeszcze woła, więc będzie to jakieś wyzwanie ale chyba zrobię wszystko podobnie, tylko jeszcze wcześniej poszukam informacji, czy czegoś nie zrobić dodatkowo i jak z czasem pieczenia. By nie wysuszyć na wiór, ale też nie piec za krótko

Plusem takiego pieczonego mięska, jest to, iż nadaje się ono zarówno na zimno jako dodatek do czegokolwiek (nawet na kanapki), jak i po podgrzaniu - jest rewelacja, a najbardziej uwielbiam takie wyjęte od razu z piekarnika, wtedy muszę zawsze, ze sobą walczyć by nie zjeść za dużej ilości na raz (np 1 kg) bo to jest tak pyszne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24264 Napisanych postów 25218 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020284
Uważaj na pieczenie wołowiny, bo czasem wychodzi podeszwa. Zwłaszcza gdy jest "chuda". Jak masz chudą wołowinę, zrób slow cook, w zalewie lub z dodatkiem wody na temperaturze 110-130 stopni, przez 3-5h w zależności od wielkości kawałka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
a pieczesz pod przykryciem, bez, czy trochę pod przykryciem, trochę otwarte?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Szacuny 94422 Napisanych postów 364350 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668878
Na czym aero w domu krecisz??

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
Kuba, ja woła nie raz piekłem. Najważniejsze, to zanim wrzucisz do piekarnika, to zamknij mięso obsmażając je na patelni Ważny też jest bardzo wybór odpowiedniej części mięsa. Krzyżowa dobry wybór Wieprzowinkę spróbuję tak zrobić, posiłki LC na cały tydzień z tego bym miał
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11391 Napisanych postów 72666 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958377
FighterX
Uważaj na pieczenie wołowiny, bo czasem wychodzi podeszwa. Zwłaszcza gdy jest "chuda". Jak masz chudą wołowinę, zrób slow cook, w zalewie lub z dodatkiem wody na temperaturze 110-130 stopni, przez 3-5h w zależności od wielkości kawałka.


no tak, przypomniałem sobie, jak robiłem kiedyś szarpaną wołowinę (wyszła nieziemsko dobra) ale wg jakiegoś przepisu jechałem i bodajże była 8 czy 10 h w piekarniku rano zamarynowałem mieso tak jak wieprzowinę, ale wieczorem będę ją dopiero piekł to jeszcze poczytam ; mam 2kg kawałek udźca (bardzo chudziutki, tłuszczu z zewnątrz nie widziałem prawie wcale, zrazowa górna część), tak więc przemyślę wlasnie taką propozycję jak podałeś, faktycznie w mniejszej temp na dłużej i z dodatkiem wody lub może wody + trochę wina? coś wymysle, jak nie wyjdzie to nastepnym razem się zrobi inaczej

foty miały iść do wypiski później, ale skoro temat się rozwinął ,to taki kawałek mam :


a tak wyglądał przed wstawieniem do lodówki rano




DJ_DoDo
a pieczesz pod przykryciem, bez, czy trochę pod przykryciem, trochę otwarte?


wrzucam od początku pod przykryciem (mowa o wieprzowinie , którą robię najczęsciej) bo to poczatkowe 220s t i 15-20min powoduje już fajne zrumienienie się, a jakby tego było mało to mozna na koniec ogólnego pieczenia, zdjąć pokrywkę i dać termobieg w piekarniku i zostawić otwarte na 10-15 min


lodzianin1
Na czym aero w domu krecisz??


Rowerek stacjonarny, kupiłem kilka lat temu Reeboka i służy mi do dziś - bardzo fajny sprzęt, koło 1k dalem wtedy


pitbull61
Kuba, ja woła nie raz piekłem. Najważniejsze, to zanim wrzucisz do piekarnika, to zamknij mięso obsmażając je na patelni Ważny też jest bardzo wybór odpowiedniej części mięsa. Krzyżowa dobry wybór Wieprzowinkę spróbuję tak zrobić, posiłki LC na cały tydzień z tego bym miał


Teraz mi dałeś do myślenia, ale już w marynacie chyba nie będę tego wrzucał do zamknięcia. Poza tym nie wiem czy mam takie naczynie do obsmażenia 2kg kawałka No nic, spróbuję wrzucić to po prostu na niższą temp i dłuższy czas trwania, 4-5 h w 120 st może i zobaczymy co z tego wyjdzie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3202 Napisanych postów 5126 Wiek 37 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 119909
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Split 4 dni staż okolo 2 lata bf 15 93 kg

Następny temat

Wybór planu na siłę-masę.

WHEY premium