GhortaPrzepis na tartę poproszę, bo wygląda kozacko. :)
Przepis ;)
Tarta kokosowa
Składniki:
- szklanka mąki kokosowej
- 70g oleju kokosowego
- 3 łyżki erytrolu
- 3 jajka
- 250g mascarpone
- 400g śmietanki 30%
- 45-60g odzywki białkowej smak waniliowy
- Łyżka żelatyny
- borówki (maliny, truskawki, borówki) wedle uznania
- mięta do dekoracji
Mąkę kokosową w misce mieszamy z erytrolem. Olej kokosowy rozpuszczamy. Rozpuszczony olej kokosowy dodajemy do mąki kokosowej i dokładnie mieszamy. Jajka wbijamy po jednym do mieszanki mąki, erytrolu i oleju i dokładnie mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę wykładamy nią nasmarowaną oleję foremkę. Nakłówamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni celcjusza na 30-40 minut. Po upieczeniu chłodzimy spód. Śmietanę ubijamy do lekkiego zesztywnienia i dodajemy w 4-5 partiach mascarpone, ciągle ubijając. Dodajemy odżywkę białkową non stop ubijając. Gdy uzyskamy sztywną masę rozpuszczamy żelatynę w 100-150ml wody i hartujemy ją mieszanką śmietanową. Wlewamy zahartowaną żelatynę do mieszanki i dokładnie miksujemy. Wlewamy mieszankę do schłodzonego spodu i posypujemy borówkami, oraz dekoarujemy mięta. Tak przygotowaną tartę chłodzimy w lodówce przez 2-3h. Najlepsza jest następnego dnia gdy dobrze się „przegryzie”.