Jestem Paweł, lat 22, na siłowni ćwiczę od ok. 2 miesięcy, ale ciężko nazwać to ćwiczeniem, bo chodziłem sobie 1-2 razy w tygodniu, bez większego ładu i składu

Od kilku miesięcy jestem też na IF'ie 16/8. Dotychczas trzymałem tylko godzin jedzenia/niejedzenia, bez żadnego liczenia kalorii, ani przywiązywania wagi do tego co jem. Mimo to na początku udało się zrzucić parę kg, ale od ok. 2 miesięcy waga stoi w miejscu.
Teraz wziąłem się za wszystko na poważniej - zaczynam ćwiczyć regularnie 3 razy w tygodniu i trzymać dietę. Jak widać w temacie będę próbował koncepcji IIFYM w moim rozumieniu tej idei. A moja idea jest taka, że nie zamierzam się katować i męczyć, wykreślać żadnych produktów ze względu na to, że są "niezdrowe" itp. Zamierzam jeść to co lubię - jasne, że dieta znacząco będzie się różnić od dotychczasowej, bo tak być musi, żeby mieścić się w kaloriach i makrosach, ale to jedyne na co będę patrzył.
Nie twierdzę, że to podejście jest jedynym słusznym lub najlepszym ze wszystkich, po prostu zamierzam go spróbować i sprawdzić czy na mnie działa (dlatego proszę o nie tworzenie tu kłótni czym jest IIFYM, albo o wyższości jednych systemów żywienia nad drugimi).
Aktualne wymiary:
Wzrost: 172 cm
Waga: 83 kg
%BF: oceniam na ok. 20%
Obwód w pasie: 92 cm
Obwód klatki: 99 cm
Obwód bicepsa: 36 cm
Obwód uda: 63 cm
Obwód bioder: 103 cm
Obwód przedramienia: 31 cm
Obwód łydki: 45 cm
Trening (3 razy w tygodniu):
Martwy ciąg 5x8
Wypychanie nóg na suwnicy 5x8
Podciąganie na drążku (zazwyczaj podchwytem) 5x max
Wyciskanie na ławce płaskiej 4x8
Trening jak widać najprostszy z możliwych, wzięty z tematu "Trening dla początkujących". Wypychanie nóg na suwnicy, a nie przysiady, bo mam problem z kolanem i póki co wolę za bardzo nie ryzykować, mam nadzieję, że szybko to wyleczę i będę mógł zacząć prawdziwe przysiady. Te 8 powtórzeń w serii takie orientacyjne, na ostatnią serię często dorzucam obciążenie i robię np. 4-5 powtórzeń. Podciągam się na maszynie z odciążeniem, normalnie jeszcze nie jestem w stanie

Dieta:
IF 16/8
Okno jedzenia: 14-22
Zapotrzebowanie kaloryczne: ok. 2500 kcal
Liczba kalorii do spożycia: ok. 2300 kcal
Białko: 2,2 g/kgmc = 182 g
Tłuszcze: 1 g/kgmc = 83 g
Węglowodany: reszta = 208 g
Suplementacja:
Białko Scitec Whey Profesional - według braków w diecie
Jabłczan kreatyny - DT: 2x 5g, DNT: 1x 5g
Witaminy, Omega 3
To mój pierwszy cykl na kreatynie. Jako, że jestem na redukcji wybrałem jabłczan, żeby mnie nie podlało wodą. Wiem, że opinie na ten temat są podzielone, ale wolałem nie ryzykować.
Życzcie mi powodzenia, pozdro!