Szacuny
20
Napisanych postów
2619
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
36108
Chodzi o to, że byłem już u kilku różnych lekarzy, ba, miałem nawet robiony rezonans magnetyczny, ale niestety wszystko było na nim w porządku, natomiast lekarze twierdzą, że jestem zdrowy (byłem u zwykłych lekarzy ortopedów). Nie chcę iść do kliniki, bo to wiąże się automatycznie z dużymi kosztami, nawet za samą wizytę, a jestem studentem i mi się nie przelewa. Kontuzję mam od bodajże marca/kwietnia zeszłego roku i przez ten czas próbowałem się na własną rękę dowiedzieć co mi jest i doszedłem do wniosku, że najprawdopodobniejsza będzie kontuzja zwana inaczej 'kolanem biegacza'. Robię od 2 miesięcy rehabilitację (wzmacniam mięśnie nóg - głównie czworogłowy uda oraz rozciągam się regularnie) i chyba są jakieś efekty, ale być może powinienem na coś jeszcze zwrócić uwagę.
Jeśli rehabilitacja nie przyniesie widocznych rezultatów do lutego, to wtedy na pewno udam się do kliniki, choćbym miał wydać fortunę, ale do tego czasu spróbuję wyleczyć kontuzję na własną rękę.
Szacuny
14
Napisanych postów
4596
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
35012
A mi sie wydaje, ze jest odwrotnie bo do polprzysiadow uzywamy wiekszych ciezarow niz przy klasycznych przysiadach. W dodatku slyszalem, ze wiele osob rozwalilo sobie kolana przez to cwiczenie.
Szacuny
296
Napisanych postów
14936
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
31442
Jesli masz duza wprawe w POPRAWNYCH pelnych siadach ( a nie wyrobisz jej dochodzac do ostatnich powtorzen), roznic w obciazeniu kolan nie bedzie..
Przede wszystkim najgorsze jest tutaj zle ustawienie stop(zkrecanie kolan) oraz ruchy kolanami na boki(lamanie kolan). Jesli masz to opanowane to mozesz przysiadac tak gleboko jak chcesz.
W skroconych siadach trudniej o te bledy, wiec stosuj oba(glebokie na mniejszych ciezarach)...
Poczytaj o siadach trojboistow, bo sa bezpieczniejsze. "Kulturystyczne" sa technicznie niedopracowane i stad czeste klopoty po nich. Trojboista zas musi tak opracowac siady by byly bezpieczne nawet na najwiekszych ciezarach.
Sa rozne style oczywiscie... Powinno sie cwiczyc pod swoja wlasna budowe ciala...
Thiago; rozwalili bo robili plytkie i nagle sie zascialo glebokich.
pozdr.
Zmieniony przez - WODYN w dniu 2006-12-09 22:50:28
DO 26 MARCA 2011 MAM URLOP.
1)Spiesz sie powoli! 2)Masa Podstawa sily, sila podstawa treningu na mase! 3)Naturalny ruch=wiekszy Ciezar!
Szacuny
3
Napisanych postów
605
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
5801
WODYN mój znajomy nie robi przysiadów tylko półprzysiady i gdy jego kolana są w kacie 90stopni robi 3 dechy i do góry dosć dziwni ćwiczenie ale ma ładnie rozbudowane nogi( gra tesz w klubie pilkarskiim) jak myslisz to może działać
Zmieniony przez - micku93 w dniu 2006-12-10 12:27:20
Szacuny
296
Napisanych postów
14936
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
31442
To cos jak odkladanie sztangi w matrwym ciagu, a takze zatrzymanie sztangi na klacie w wyciskanieu lezac. Bardzo dobre na poprawienie dynamiki nog, glownie w zakresie potrzebnym w wiekszosci sportow.
Poza tym cwiczenie bardziej przeklada sie na rozwoj czworoglowych niz reszty ud.
PS: pelny przysiad jest o wiele glebszy niz 90 stopmi w udzie..
1)Spiesz sie powoli! 2)Masa Podstawa sily, sila podstawa treningu na mase! 3)Naturalny ruch=wiekszy Ciezar!
Szacuny
3
Napisanych postów
605
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
5801
mam pytanie co do techniki przysidów :
-czy dwugłowy mięśien ma prawie dotykać łydki czy wcześniej kończyć ruch
-jak tak to w kturym momencie konczyc
-stopy maja byc leko na zewnącz czy czy normalnieprosto
Szacuny
296
Napisanych postów
14936
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
31442
PRZYSIADOW JEST WIELE ODMIAN.
-czy dwugłowy mięśien ma prawie dotykać łydki czy wcześniej kończyć ruch
Jesli potrafisz zejsc tak nisko bez odrywania piet od podlogi a kregoslup nie jest zaokragalany w odcinku ledzwiowym w niskich pozycjach oraz nie ustawiasz stop zbyt blisko siebie to jest dobra opcja dla Ciebie. Wiekszosc wymienionych problemow mozna rozwiazac za pomoca podkladek pod piety.
-jak tak to w ktorym momencie konczyc
Wg przepisow IPF kontur na szczycie ud przy biodrze ma sie znajdowac wyraznie ponizej konturu nad kolanem kiedy jestes w najnizszym polozeniu.
Jesli cwiczysz dla siebie byc moze lepsze postepy odnotujesz dzieki nieco plytszym siadom.
-stopy maja byc leko na zewnącz czy czy normalnieprosto
Okolo 30-45stopni na zewnatrz, czym szerzej stajesz tym wiekszy odchyl palcow w porownaniu do stop. jednym slowem ma byc WYGODNIE!