Zapaść - stan ostrej niewydolności krążenia połączony z nagłym spadkiem ciśnienia krwi, objawiający się silnym osłabieniem i uczuciem zamierania, często z utratą przytomności. Przyczyną zapaści może być: wstrząs, uraz, krwotok, niedotlenienie, odwodnienie, infekcja lub przedawkowanie leków i środków odurzających. Zapaść zagraża życiu dlatego wymaga szybkiej interwencji lekarza.
Zapaść, kolaps, obniżenie napięcia ścian i poszerzenie naczyń krwionośnych, zwłaszcza naczyń tułowia (centralnych), w konsekwencji znaczny spadek ciśnienie krwi. Na skutek upośledzenia dopływu krwi do mózgu może dojść do przymroczenia świadomości, a nawet do całkowitej jej utraty (omdlenia).
tamta zqapasć była spowodowana goraczką, miałam 38,2 stopni... po prostu chce wiedzieć co mi było, jakie to mogło mieć skutki-wtedy! dlatego sie tym zainteresowałam bo rodzina duzo mi nie mówi...
musialabys przeczytac swoja karte choroby z tamtego czasu, bo gaoraczka 39 st C sama nie wywoluje zapasci. Nikt na twoje pytania nie odpowie, bo powodow zapasci mioglo byc wiele.
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję.