Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

wzmocnienie więzadeł kolanowych

mao_lao

Wysłana - 05 maja 2005 07:20    Edytuj  Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Witam;

Zanim zadam pytanie właściwe nakreślę krótko sytuację. 2 miesiące temu doznałam lekkiej kontuzji na nartach. Nadwyrężyłam oraz częściowo naderwałąm więzadło lewego kolana. Jeszcze ciągle odczuwam dyskomfort przy zginaniu i całkowitym wyproście nogi.

No nie bójcie się, nie napiszę: siedząć sflaczałam CO MAM ROBIĆ? chociaż nie powiem że o tym zwiotczeniu to nieprawda...

Chcę jednak zapytać czy mogę powrócić do aerobiku. Czy takie skakanie nie jest zbyt inwazyjne, czy powinnam zacząć od jakiegoś innego sposobu wzmacniania więzadeł?

A swoją drogą proszę, napiszcie jakie specjalne ćwiczenia powinnam wykonywać żeby w przyszłym sezonie narciarskim więzadła były sprawne i silnie utrzymywały kolana?

Z góry dziękuje,

Mao

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 06 maja 2005 21:09 
W większości przypadków polecamy:

Weider - Giant Mega Mass 4000

CENA: 235.00zł
Łowickie - WPC 80

CENA: 86.00zł
Trec - Magnum 8000

CENA: 120.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

LukaszF

Wysłana - 06 maja 2005 21:09    Edytuj Cytuj
Proponowałbym kupić glukozamine, dla wzmocnienia wiązadeł, nie jest droga
A co do aerobiku i ćwiczeń to najlepiej by było się udaćdo lekarza

mao_lao

Wysłana - 07 maja 2005 21:33    Edytuj Cytuj
No niestety tak też sobie pomyslałam z tym lekarzem. Dzięki za podpowiedz.

Zakładając że mogę już ćwiczyć to może znasz jakiś konkretny rodzaj ćwiczeń który by wzmocnił okolice kolan przed kolejnym sezonem narciarskim? Wydaje mi się, (choć mogę być w błędzie bo żaden ze mnie specjalista) że powinny bys to ćwiczenia bardziej siłowe niż aeroby, tak czy nie? A może jedno i drugie?

Pozdrawiam

Karolina

Hubi1989

Wysłana - 03 marca 2009 16:52    Edytuj Cytuj
odświeżam i ponawiam pytanie

JAROCH1

Wysłana - 03 marca 2009 17:35    Edytuj  Cytuj
Moim zdaniem sama glukozamina to placebo. Proponuje Animal Flex - miałem zabieg usunięcia części łąkotki... Podczas rehabilitacj zjadłem jedno opakowanie i wyczuwam znaczną poprawę. Miałem tez problemy z łokciem i nadgarstkami... wszystko ustąpiło.. polecam !

Inarusbox

Wysłana - 03 marca 2009 22:20    Edytuj Cytuj
Na początku stycznia skręciłem kolano i jestem teraz w trakcie rehabilitacji (laser i magnetronik), dziś pani z gabinetu rehabilitacji powiedziała mi bardzo ciekawą rzecz.
Mianowicie radziła, aby ćwiczyć kolano, żeby je wzmocnić.

Ćwiczenia wyglądałyby tak:
1. Siad prosty i przyciąganie palców do golenia (oczywiście bez pomocy rąk tylko naturalnie- siłą mięśni) i wytrzymywanie tak ~10sek.

2. Siad prosty i maksymalne wyprostowanie stopy z jednoczesnym napięciem mięśni tych na górnej części uda (nie wiem jak się nazywają ) i też przytrzymanie tak ~10sek.

3. Podczas stanie przyciąganie rzepki do kolana, czyli stoimy sobie i powodujemy, że rzepka jakby wchodzi do kolana, podnosi się i opada, też przez ~10sek.

Na początek stosujemy ~10sek z czasem 20sek i tak dochodzimy do 30sek. Pani mówiła, że powinno pomóc i wzmocnić kolano. To tzw. skurcze izotoniczne.

Mam nadzieje, że się przyda i pomogłem

Pozdrawiam

Hubi1989

Wysłana - 04 marca 2009 19:47    Edytuj Cytuj
JAROCH1 niezły hard ten animal flex (cenowo) ale jak zarobie to może sobie kupie. Puki co mam dostać jakies zastrzyki 3 (cholernie drogie nawiasem mowiac chyba 300 zł) ale cuż moze bedzie lepiej po nich mojemu kolanu:P
Inarusbox no pomogłes:P thx

bike99

Wysłana - 04 marca 2009 21:17    Edytuj Cytuj
Nie istnieje cos takiego, jak wzmocnienie więzadeł poprzez cwiczenia.

Wszystkie glukozaminy itp to placebo. Nic albo jakieś 5% trafia do miejsca przanaczenia czyli stawu.

Jedyne co można zrobić to wzmocnic mięśnie czworogłowe i dwugłowe, które stabilizują kolano. Czyli wszelkiego rodzaju ćwiczenia na nogi.
Przysiady, wypady, ćwiczenia na maszynach,

No i jak pisze hubi są tez zastrzyki, tylko cholernie drogie.

Laser i magnetronik raczej nic tez nie daja. Może zejdzie po nich opuchlizna, ale to wszystko.
Zmieniony przez - bike99 w dniu 2009-03-04 21:19:31

Zmieniony przez - bike99 w dniu 2009-03-04 21:21:46

rower-power

Adifek

Wysłana - 04 marca 2009 21:40    Edytuj Cytuj
Glukozamina to najprawdopodobniej placebo, a nawet wg jej zwolenników działa na chrząstki stawowe, a nie więzadła.

Doprecyzuj o które więzadło chodzi. Zerwanie krzyżowego tylnego lub bocznego nie musi powodować żadnych dolegliwości, zaś zerwanie krzyżowego przedniego przedniego skutkuje niestabilnością kolana. Wiem coś o tym, bo z racji zerwania przeszedłem 2 operacje, mimo, że nie mam jeszcze 18 lat :)

Przede wszystkim nie ma czegoś takiego jak wzmocnienie więzadeł. One sie nie wzmacniają od ćwiczeń. W miejsce uszkodzeń wkracza tkanka bliznowata, która jest niestety bardzo słaba. Dlatego wg mnie lepiej zerwać całkowicie więzadło i operacyjnie zrekonstruować je na nowo (zrekonstruowane więzadło jest nawet trwalsze od pierwotnego).

Największą głupotą jako obserwuję od jakiś dwóch lat jest nowobogackie "narciarstwo". Już chyba z 5 rodziców kolegów z mojej klasy sobie poważnie rozwaliło w ten sposób kolana lub inne części ciała. Myślą, że są niezniszczalni, trochę pojeżdżą i myślą, że są super narciarzami. Nie zważają na to, że nie mają żadnego przygotowania fizycznego (sprzęt oczywiście najwyższej klasy), że normalnie nie prowadzą żadnej formy aktywności ruchowej, a mimo to cisną się na stok i opowiadają jakie to jest super. Nie zdają sobie sprawy, że narciarstwo silnie obciąża kolana zawodowców a co dopiero takich laików jak oni. Narty są długie, przypomnijcie sobie fizykę i maszyny proste. A teraz pomyślcie jakie siły działają na kolana. Bo co roku po świętach słyszę jak to ktoś sobie coś zrobił na stoku. Ale ludziom nie idzie tego wytłumaczyć. A od siebie polecam snowboard

PS Na stabilność kolana należy ćwiczyć przede wszystkim mięsień czworogłowy uda.

Zmieniony przez - Adifek w dniu 2009-03-04 21:44:24

Hubi1989

Wysłana - 04 marca 2009 21:56    Edytuj Cytuj
Mnie osobiście rwą wiezadła poboczne strzałkowe i piszczelowe w lewym kolanie (lekaż któy robił mi arteo powiedział ze nic na to nie poradzi bo to struktura pozastawowa której artro nie obejmuje)np przy kucaniu czy próbie siadania na piętach (tzn tak ciągną hmm) czy to da sie jakoś temu zapobiedz? myslałem ze te specyfiki wzmocnią je i uelastycznią zeby to nie rwało no ale teraz to nie wiem co mam zrobic:)Pomocy:P

Oplipon

Wysłana - 04 marca 2009 22:29    Edytuj Cytuj
Ja mam sprawdzony sposób na stawy i więzadła nie pcham się suplami za 30zł o wiele lepsze jest po prostu jedzenie żelatyny w postaci smacznej galaretki wołowej,osobiście mi bardzo pomogło miałem naderwane ścięgna i po 4 dniach mogłem powrócić do treningu,również jest warte jedzenie kurzych łapek.

Odpowiedzi jest na 3 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

wzmocnienie więzadeł kolanowych

Strony:  pierwsza  2  3   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.