Dla kulturysty największe znaczenie mają węglowodany dostarczane w ciągu dnia. Bez znaczącej nadwyżki energetycznej, nie ma hipertrofii. Naukowcy oszacowali, iż potrzeba 6692 kcal na każdy kilogram nowo zbudowanej masy mięśni. Najłatwiej zapewnić nadwyżkę z tłuszczów i węglowodanów. Białko nie jest efektywnym źródłem energii i nie powinno być, bo [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
Odżywki typu gainer zwykle są źródłem dużej ilości węglowodanów i mniejszej protein (np. 20 g protein i 66 g węglowodanów w 100 g produktu). Dlatego znajdują zastosowanie u sportowców, którzy potrzebują dużej ilości energii, a mniej składnika budulcowego (czyli białka). Nic nie stoi na przeszkodzie, by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, [...]
Mity, które nie chcą umrzeć Myślenie zero-jedynkowe sprawdza się, gdy jako dowódca kompanii chcesz sprawdzić, czy na apelu masz wszystkich podwładnych, ze wszystkich plutonów. Sprawdza się, gdy chcesz wiedzieć, czy masz te pieniądze na koncie czy nie masz. Jednak w dietetyce takie myślenie woła o pomstę do nieba. Nie można uważać węglowodanów [...]
Fruktoza, cukier owocowy, może być dostarczana do organizmu w formie wolnej (jest podstawowym cukrem w owocach i miodzie) oraz w formie związanej, jako składowa sacharozy. Sacharoza ulega w jelicie hydrolizie enzymatycznej, w wyniku czego powstaje glukoza i fruktoza. Fruktoza wchłania się w jelicie cienkim przy udziale swoistego dla niej [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
[...] wiele grup hydroksylowych (stad nazwa poli) sa pochodnymi cukrow prostych, (przykladowo glikol czy glicerol jedne z prostych przykladow). Poliole uzywane sa jako dodatki do zywnosci, w tej ilosci w jakiej wystepuja np w gumie do zucia (jako substancja slodzaca) nie zmieniaja poziomu cukru we krwi i nie wplywaja niekorzystnie, chyba ze wystepuja [...]
Jak magisterkę piszesz to na uczelni powinieneś mieć bibliotekę z dostępem do odpowiednich pozycji Żywienie człowieka – wybór literatury Abraham S., Llevelyn-Jones D., Bulimia i anoreksja. Zaburzenia odżywiania, Wydaw. „Prószyński i S-ka”, Warszawa 2001 Bawa H., Dietoterapia, cz. 1, Wydaw. SGGW, Warszawa 2009 Bąk-Sosnowska M., Otyłość. Poradnik [...]