[...] włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu. Biotyna jest bardzo odporna na ogrzewanie oraz na działanie kwasów i zasad, stąd obróbka kulinarna ma nieznaczny wpływ na zawartość tej witaminy. Związki utleniające inaktywują biotynę. Niedobór Niedobór witaminy H może powodować: bóle mięśniowe, osłabienie i apatia. łysienie łuszczycowe [...]
[...] duża podaż cynku w diecie hamuje wchłanianie w jelitach. Na przyswajalność cynku ma także wpływ wielkość wydzielania soku trzustkowego, czas pasażu jelitowego pokarmu oraz zawartość fitynianów w diecie. Związki fitynowe obniżają przyswajalność cynku prawdopodobnie poprzez zmniejszenie rozpuszczalności jego związków, w wyniku czego zostaje [...]
[...] włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu. Biotyna jest bardzo odporna na ogrzewanie oraz na działanie kwasów i zasad, stąd obróbka kulinarna ma nieznaczny wpływ na zawartość tej witaminy. Związki utleniające inaktywują biotynę. Niedobór Niedobór witaminy H może powodować: bóle mięśniowe, osłabienie i apatia. łysienie łuszczycowe zmiany [...]
[...] mineralne, wobec czego stosowana jest również jako wartościowa karma dla zwierząt. W żadnym wypadku nie powinna być odprowadzana bezpośrednio do ścieków ze względu na dużą zawartość substancji organicznych, które stanowią poważne źródło zanieczyszczeń. Ścieki z zakładów mleczarskich spowodowały już wielokrotnie poważne zatrucia rzek, wywołując [...]
[...] bardziej smaczna żywność i mniej sycąca może być zaletą – a nawet koniecznością. To prawda, że niektóre pokarmy są bardziej ‘gęste’ odżywczo . Ciastko nie ma takiej samej zawartość substancji odżywczych jak jabłko. Dopóki większość kalorii pochodzi z pełnowartościowych produktów, nie ma dowodów na to, że nie możesz spełnić swojego [...]
[...] tych grup sugeruje używanie strączkowych jako substytutu mięsa. Odżywcza kompozycja strączkowych (bogatych w węglowodany złożone, przyswajalny błonnik, oraz ich niska zawartość tłuszczu i brak cholesterolu) jest bardzo odmienna od składników odżywczych mięsa. Ponadto różne wartości odżywcze, oraz różnice pomiędzy strączkowymi a innymi [...]
[...] dawce l00 mg dziennie. -------------------------------------------------------------------------------- 6. Pirogroniany. Uważa się, że poprawiają one skład ciała, zwiększają zawartość glikogenu w mięśniach i ich wytrzymałość, a także poprawiają profil lipidów krwi. Pirogroniany powstają w procesie rozpadu glukozy w celu produkcji ATP, cząsteczki [...]
[...] dawce l00 mg dziennie. -------------------------------------------------------------------------------- 6. Pirogroniany. Uważa się, że poprawiają one skład ciała, zwiększają zawartość glikogenu w mięśniach i ich wytrzymałość, a także poprawiają profil lipidów krwi. Pirogroniany powstają w procesie rozpadu glukozyw celu produkcji ATP, cząsteczki [...]
[...] zielony, niektóre przyprawy i zioła brokuły, sok winogronowy, mięso indycze i owoce morza, wątroba cielęca, kurczaki, olej, kiełki pszenicy. Dzienne zapotrzebowanie: Na ogół zawartość w diecie i paszach pokrywa zapotrzebowanie. Zalecane dawki spożycia dziennego chromu wynoszą: - niemowlęta do 6 miesiąca życia - 0,01 do 0,04 miligrama - od 7 [...]
[...] JEST WAŻNYM CZYNNIKIEM WPŁYWAJĄCYM NA WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU PRZY OBCIĄŻENIACH KRÓTKIEGO CZASU. ..: ZAPASY KREATYNY W MIĘŚNIACH MOGĄ ZOSTAĆ ZWIĘKSZONE :.. Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg / 100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] i jego przetwory. Najbogatszym źródłem wit. A jest olej z wątroby ryb i zwierząt morskich, zwany popularnie tranem. Na przykład w wątrobie kaszalota (gatunek wieloryba) zawartość retinolu dochodzi do 2 kg., co odpowiada zawartości tej witaminy w 100 tonach masła. Natomiast rekordowa dawka wit. A znajduje się w wątrobie niedźwiedzia [...]
[...] się do istnienia niedoborów jodu. Czynniki wolotwórcze zawarte są również w rzepie i brukwi. Dotyczy to przede wszystkim warzyw surowych. Gotowanie bowiem zmniejsza zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%, • jod jest dobrze wchłaniany przez przewód pokarmowy, błony śluzowe narządu oddechowego i przez skórę. Fluor Funkcje: [...]
[...] JEST WAŻNYM CZYNNIKIEM WPŁYWAJĄCYM NA WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU PRZY OBCIĄŻENIACH KRÓTKIEGO CZASU. ..: ZAPASY KREATYNY W MIĘŚNIACH MOGĄ ZOSTAĆ ZWIĘKSZONE :.. Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg / 100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] JEST WAŻNYM CZYNNIKIEM WPŁYWAJĄCYM NA WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU PRZY OBCIĄŻENIACH KRÓTKIEGO CZASU. ..: ZAPASY KREATYNY W MIĘŚNIACH MOGĄ ZOSTAĆ ZWIĘKSZONE :.. Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg / 100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] fosfokreatyny jest ważnym czynnikiem wpływającym na wydolność organizmu przy obciążeniach krótkiego czasu. Zapasy kreatyny w mięśniach mogą zostać zwiększone Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg/100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] fosfokreatyny jest ważnym czynnikiem wpływającym na wydolność organizmu przy obciążeniach krótkiego czasu. Zapasy kreatyny w mięśniach mogą zostać zwiększone Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg/100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] a przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie umie wytworzyć, a które biorą udział w ważnych dla ustroju przemianach metabolicznych. W mace zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi ponad 70%, a nasyconych niespełna 30%, co wskazuje na ich bardzo korzystny stosunek z punktu widzenia odżywczego. Wśród [...]
[...] syntezy kwasów tłuszczowych, wydzielania vldl oraz do zwiększenia stężenia triglicerydów w surowicy krwi. Natomiast z węglowodanami złożonymi sprawa ma się ze względu na zawartość w nich błonnika, witamin, minerałó, od ich IG - ogółem od ich stopnia przetworzenia i dostępności dla enzymów glikolitcznych. Obróbka produktu, sposób przetwarzania [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
[...] W wielu pracach porównuje się skuteczność, bezpieczeństwo i niepożądane efekty diet niskotłuszczowych i niskowęglowodanowych. Dieta niskotłuszczowa Ograniczając zawartość tłuszczów w dietach odchudzających, należy pamiętać o dostarczanej przez nie większej ilości kalorii (9 kcal/g) niż pokarmy białkowe i węglowodanowe (po 4 kcal/g). [...]