[...] jak i przekąskę. Oczywiście wykorzystanie ich w kanapkach to tylko jedna z opcji, gdyż można również korzystać z nich jako dodatku do jogurtów, musli czy deserów. Co zamiast masła? Kremy orzechowe to kolejna smaczna opcja dla osób pragnących wzbogacić swoją dietę o wartościowe kanapki. Bogate w tłuszcze roślinne, błonnik i białko mogą [...]
[...] 15% protein, 38% tłuszczów, w tym było: 20% tłuszczów nasyconych (SFA), 12% jednonienasyconych (MUFA) oraz 6% wielonienasyconych (PUFA). W drugim wariancie dostarczano zamiast masła, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Rozkład makroskładników był identyczny: 47% węglowodanów, 15% protein, 38% tłuszczów. W tym wariancie dostarczano: mniej [...]
[...] 900 kcal, ~100 g węglowodanów, ~90 g skrobi, od 38,5 g do 41 g protein, 4 g błonnika i 40-41 g tłuszczów. W drugim przypadku zastosowano niemal identyczny posiłek, tylko zamiast oliwy z oliwek podano masło. Zmieniło to na niekorzyść ilość cholesterolu (ponad 2 razy więcej w posiłku z masłem niż w przypadku dania z oliwą), a także [...]
Przez panikę związaną z tłuszczami mamy teraz kryzys zdrowotny. Nie, oczywiście żartuję, to nie jest takie proste. Należy tu uwzględnić zmiany zachodzące w trybie życia, aktywności fizycznej, wzrost ilości pracy i wypoczynku w pozycji siedzącej, rosnące rozleniwienie społeczeństwa, postęp technologiczny, który przyczynia się do kultywowania [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
Dietetyka jest pełna mitów, a ich źródłem są często bywalcy klubów. Dlaczego tak się dzieje? Bo nie mają oni odpowiedniego wykształcenia ani wiedzy, nie czytają książek, bazują na śmieciowych źródłach informacji. Dave Palumbo (słynny masowy potwór z lat 90. XX wieku) wspominał, że gdy startował w zawodach kulturystycznych, codziennie jadł solidny [...]
W świecie sportów siłowych wiemy, jak ważna jest dieta oraz dostarczenie wszystkich makro- i mikroelementów. Nikt nie zaprzeczy, że ilość i jakość białka jest szczególnie ważna u osób aktywnych, a w szczególności w branży kulturystycznej. Najczęściej w naszej diecie to właśnie mięso gra istotną rolę, dzięki niemu możemy w łatwy sposób dostarczyć [...]
[...] przekręty: Colin Campbell twierdził, że Chińczycy są zdrowsi, gdyż jedzą mniej mięsa Osoby sprzedające wyroby sojowe twierdziły, że możesz uniknąć chorób serca jedząc tofu zamiast polędwicy. Wszystko by się zgadzało, ale... Japończycy jedzą tylko 8,7 g białka sojowego dziennie, Koreańczycy 6,2-9,6 g, Indonezyjczycy 7,4 g, Chińczycy 3,4 g. Więc [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] trzy warianty wysokoglikemicznych i trzy niskoglikemicznych posiłków. W jednym było masło, w drugim oliwa z oliwek, w trzecim oliwa z oliwek, ale w mniejszej ilości (8 g zamiast ponad 40 g). Posiłki o wysokim indeksie glikemicznym składały się z białego ryżu (60 g), białego pieczywa (75 g), mięsa mielonego wołowego (90 g), banana (180 g), [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
[...] jest wskazana! Problem z planami nisko węglowodanowymi polega na tym, że wiele kobiet trenując na takich dietach, ma problem z utrzymaniem diety, gorsze wyniki sportowe i zamiast spalać - gromadzi tłuszcz. Ponieważ ich zapotrzebowanie na węglowodany nie jest zaspokojone, szukają nasycenia z (nadmiernego) wypełnionego tłuszczem, gęstego, [...]
[...] i otrzymało w większości błędne odpowiedzi. Y.B. Che Man i wsp. na łamach „Food Chemistry” już w 2003 r. udowodnili, iż w wielu krajach spotyka się dodawanie, zamiast oleju roślinnego, mieszanki z tłuszczem zwierzęcym, smalcem. Tak samo smalec może być używany do produkcji margaryn lub innych mieszanek tłuszczowych. Jak więc się [...]
Odchudzanie nie zawsze musi polegać na odmawianiu sobie wszystkich produktów, które lubimy. W rzeczywistości nie powinno tak być. Odchudzanie jest o wiele bardziej efektywne, gdy nie wywraca naszego życia od góry nogami i nie pozbawia wszystkich smacznych pokarmów. Jedz zdrowe, pożywne posiłki na co dzień, ale pozwalaj sobie na małe odstępstwa, a [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Tłuszcz Tłuszcze znajdziemy np. w olejach, orzechach i [...]
Zbliżamy się do nowego roku, a wraz z nim przyjdą postanowienia, wyzwania, podejmowanie diety i treningów. Nowy rok - nowa ja. Jeśli podejdziesz do tematu z rozsądkiem, nie będzie w tego typu zmianach nic obciążającego, wręcz przeciwnie. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać zaczynając dietę i treningi. Unikanie węglowodanów Z drugiej strony [...]
[...] do 1 z 3 grup interwencyjnych: ser o zwykłej zawartości tłuszczu (REG), ser o obniżonej zawartości tłuszczu (RED), identyczna pod względem energii porcja węglowodanów (zamiast sera podawano chleb z dżemem). Okazało się, że niezależnie jaki ser jedzono, nie miało to wpływu na stężenie cholesterolu LDL (błędnie uważany za „zły cholesterol”). [...]
Dieta ketogeniczna to dość restrykcyjny sposób odżywiania, który w dużym skrócie zakłada ograniczenie węglowodanów do minimum i spożywanie dużej ilości tłuszczu, jako głównego źródła energii. Stosowana jest głównie w celach zdrowotnych oraz redukcyjnych. Dieta ketogeniczna kojarzy się z produktami zwierzęcymi, ale stosuje ją także sporo wegetarian [...]
[...] dyni dostarczy Ci ok. 20 g białka, a z kolei garść migdałów to już dodatkowe 7 g białka do naszej diety. Zamień jogurt naturalny na skyr Jeśli lubisz jogurty, to koniecznie zamiast zwykłego jogurtu naturalnego, kup jogurt skyr typu islandzkiego. Jest to kolejny prosty sposób na zwiększenie spożycia białka w diecie. Skyr jest gęstszy i bardziej [...]
Jeśli jesteś szczupłą osobą, której celem jest przybranie na masie mięśniowej, jeśli ciężko przekroczyć Ci swoje zapotrzebowanie kaloryczne, jeśli nie masz pomysłów jak upchnąć więcej kalorii w swoim menu - ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się w nim, co zrobić, by bez problemu dostarczać wraz z dietą więcej kalorii i budować masę mięśniową. [...]