SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zalety cholesterolu

  • [...] się ukryć, że to białko spisuje się idealne w przypadku kobiet, które chcą schudnąć i których zapotrzebowanie kaloryczne jest stosunkowo niskie. Białko sojowe ma wszystkie zalety, które mogą zapewnić białka innego rodzaju w kontekście odchudzania. Poza tym, że jest niskokaloryczne i nie powoduje nagłego podwyższenia poziomu cukru we krwi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 69973 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Aktualizacja 13.12.2023 Obecnymi czasy na rynku suplementacji możemy spotkać się ze sporym rozwojem segmentu adaptogenów, w którym to ekstrakt z Ashwagandhy odgrywa czołową rolę. Oferowane suplementy ewoluowały przede wszystkim  pod względem jakości surowca, gdzie producenci prześcigają się w ilości standaryzowanych składników aktywnych. Swanson [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 215862 Data: 2019-01-09 08:57:19
  • Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3014 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem   Ashwagandha [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6900 Data: 2020-05-21 10:59:16
  • Proviron jest bliską pochodną DHT, niestety jest bardzo szybko rozkładany do nieaktywnych metabolitów wskutek oddziaływania dehydrogenazy 3-hydroksysteroidowej. Historycznie, można szukać jego źródeł aż w latach 30. XX wieku, co czyni go jedną z najstarszych substancji. Prawdopodobnie został opracowany w tym samym czasie, co testosteron propionate [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14390 Data: 2019-10-29 14:28:15
  • Dieta ketogeniczna - na czym polega, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sposobów oraz metod na pozbycie się zbędnych kilogramów jest wiele. Do jednych z najbardziej popularnych, a także często stosowanych należy dieta ketogeniczna. Kojarzona jest zazwyczaj z szybką utratą masy ciała, a także z brakiem odczuwania głodu. Na temat diety ketogenicznej istnieje wiele sprzecznych ze sobą teorii. Jedne głoszą, iż jest jedną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14925 Data: 2017-12-31 09:34:25
  • O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jeśli chcesz uzyskać z nich jak najwięcej korzyści, ważne jest, abyś odpowiednio dobrał dla siebie suplementy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3196 Data: 2020-04-24 10:52:09
  • Węglowodany na masę? Czy są ważne dla wzrostu mięśni?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przekonują, iż węglowodany są szkodliwe dla zdrowia. Zachowałbym umiar i nie opowiadałbym się po żadnej stronie. Każdy model żywieniowy ma swoje wady, jak i zalety. Osiągane efekty zależą od wielu czynników. Jeśli dobrze tolerujesz węglowodany, stosuj klasyczną dietę. Jednak wcale nie oznacza to z rezygnacji z tłuszczów. Pełnią [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4915 Data: 2020-03-04 07:28:20
  • Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy).  Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 939 Data: 2023-07-03 13:47:21
  • [...] Ponadto dieta wegetariańska sprzyja utrzymywaniu smukłej linii (ogranicza otyłość brzuszną), hamuje stan zapalny i zmniejsza insulinooporność. We współczesnym świecie są to zalety nie do przecenienia. Nadciśnienie co roku zabija co najmniej 7,6 mln osób, a cukrzyca (jej wstępną fazą jest insulinooporność) 1,37 mln (2017 r.). Prognozuje się, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 797 Data: 2022-02-07 07:41:36
  • Jagody goji - opinie i przepisy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Moda na zdrowe odżywianie oraz stosowanie produktów z działu „superfoods” dociera do coraz szerszego grona odbiorców, szczególnie produkty te używane są przez osoby, które chcą polepszyć swoje zdrowie oraz takie, dla których ważna jest estetyka sylwetki. Jednym z bardzo ciekawych i wartościowych produktów, które możemy znaleźć na półkach z napisem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9808 Data: 2017-11-20 10:28:24
  • [...] (siłownia i nic więcej; samo bieganie, reszta mnie nie interesuje lub tylko wysoko intensywne interwały). Nie odrzucałbym żadnego rozwiązania, bo każde ma swoje wady, zalety, jak i miejsce w planie treningowym. Siłownia daje ogólne przygotowanie, buduje siłę i masę mięśniową, dzięki czemu wspomaga „spalanie” tłuszczu przez całą dobę. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1892 Data: 2022-10-18 12:55:44
  • Olej kokosowy i kontrowersje z nim związane

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Olej kokosowy jest to produkt żywieniowy, który ostatnimi czasy zyskuje coraz większy rozgłos, opinie na jego temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5166 Data: 2017-09-14 10:00:36
  • Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4260 Data: 2019-03-17 09:01:35
  • Białko zwierzęce czy roślinne - jaka jest różnica?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3041 Data: 2020-05-28 09:02:22
  • Czy mąka migdałowa jest lepsza od innych mąk?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7183 Data: 2018-05-11 11:26:45
  • Wybierając idealną odżywkę białkową, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Najprawdopodobniej przyjdzie nam spędzić nieco czasu, eksperymentując z różnymi rodzajami odżywek i różnymi markami suplementów, zanim znajdziemy taki, który będzie nam najlepiej odpowiadał. W dzisiejszym artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15316 Data: 2018-03-30 09:54:05
  • O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4243 Data: 2019-03-24 08:44:34
  • Ryż brązowy - wady i zalety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jako roślinne źródło białka, ale tak naprawdę zawiera go niewiele – ok. 7 g na 100 g produktu może być ciężkostrawny dla niektórych osób jak widać ryż brązowy ma zarówno zalety i wady, a to żadna nowość, ponieważ nie ma idealnych produktów. To tylko potwierdza, że dobra dieta powinna być zróżnicowana. Wówczas produkty mogą się wzajemnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5101 Data: 2018-06-09 11:26:01
  • Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5979 Data: 2020-06-24 11:23:54