[...] jajka, MCT (suplement), niektóre ryby. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo kwasów omega-9 i omega-6, a za mało omega-3. Wiele gatunków ryb jest skażonych rtęcią, ołowiem, arsenem, kadmem itd. Np. zjedzenie jednej puszki tuńczyka (125 g), pochodzącego od azjatyckiego wytwórcy, o [...]
[...] iż trening partii mięśniowych w rodzaju bicepsa, tricepsa czy barków – wywołuje minimalny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej. Wydatkujesz w ten sposób za mało kcal na godzinę pracy (dyskusyjny jest wpływ ćwiczeń siłowych na metabolizm, nie u wszystkich osób efekt będzie istotny, szczególnie w krótkim horyzoncie czasowym). [...]
[...] spożywane przez osoby trenujące na siłowni, ale nie tylko – dotyczy to również osób uprawiających inne sporty, przede wszystkim o charakterze szybkościowym i wytrzymałościowym. Białko zawarte w tych produktach doskonale wspiera anabolizm organizmu i umożliwia skuteczną regenerację mięśni po wysiłku. Protein z mięsa, ryb i jaj nie da się [...]
[...] gdyż są bogatym źródłem bezwartościowych (w sensie prozdrowotnym dla sportowca) węglowodanów. 40 minut po spożyciu: wbrew opisom w Internecie, napoje Cola zawierają zbyt mało kofeiny, aby wpłynąć na człowieka. Dokładnie tak samo jest z napojami energetycznymi (czym jest 80 mg kofeiny? Niczym). Oprócz ładunku cukru „energetyki” nie działają na [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
[...] herbaty, produktach mlecznych, owocach, warzywach, olejach oraz zbożach. Poza tym chciałbym zauważyć, iż to, że dana substancja została sklasyfikowana jako karcynogen, to za mało! Dlaczego? Większość Polaków regularnie sięga po śmiertelnie groźne trucizny, czyli papierosy oraz alkohol. Obie używki należą do grupy nr I kancerogenów o wybitnej [...]
[...] kiedy masz ochotę na posiłek, który nie ma zbyt dużo białka np. owsianka – dodając miarkę odżywki otrzymujesz posiłek z zawartością białka w swoim ulubionym smaku kiedy masz mało czasu na tradycyjny posiłek - wrzucasz banana i odżywkę do miksera i masz gotowy posiłek w kilka sekund. Możesz go też zabrać ze sobą kiedy masz ochotę na coś słodkiego, [...]
[...] z podażą węglowodanów i/lub tłuszczów). Nie ma być to jedzenie śmieciowe, ale pełnowartościowe, jeśli chcesz utrzymać wagę – wybierasz bilans „zero” – ani za dużo, ani za mało, jeśli budujesz siłę - musisz trzymać bilans zero lub nadwyżkę energii (u każdego działa to inaczej, więc sprawdź na swoim przykładzie). Czy ma znaczenie ilość protein? [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
[...] masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w przypadku redukcji tkanki tłuszczowej). Organizm czerpie energię z różnych źródeł, [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] ciała) a np. zapaśnika klasy olimpijskiej (3 g na kg masy ciała i więcej) czy kulturysty (nawet 3-4,5 g protein na kg masy ciała). Po trzecie, mężczyzn w badaniu było za mało, a trening, jaki wykonali, był zdecydowanie za lekki (czym jest kilka serii wyciskania nogami na suwnicy, prostowania i uginania nóg na maszynach). Po czwarte, proteiny [...]
[...] - po prostu odżywiają się w sposób niezgodny z ich celem treningowym, typem sylwetki, uwarunkowaniami hormonalnymi. Osoby narzekające na „kiepskie przyrosty” jedzą za mało, czasem w sposób aż nadto widoczny. Z kolei kobiety, które opowiadają, jakie mają straszne problemy z redukcją tkanki tłuszczowej, kultywują picie napojów słodzonych, [...]
[...] ustroju istnieje od tysięcy lat. Pozwalał on na reakcję walki lub ucieczki, aby poradzić sobie z nagłym zagrożeniem lub po odniesieniu urazu. W krwiobiegu jest bardzo mało glukozy, jej zasoby w wątrobie są ograniczone, a energia zgromadzona w postaci glikogenu mięśniowego służy, jako „paliwo” drugiego rzutu. Zasoby ATP są [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
[...] tlenu oraz tętno. Ile węglowodanów w diecie oraz kiedy? Jeśli chodzi o węglowodany: korzystne jest dostarczanie dużych ilości węglowodanów dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych (nawet do 8-10 g/kg masy ciała dziennie, dla najlepiej wytrenowanych sportowców, o największych zasobach glikogenu mięśniowego). Jednakże należy pamiętać, iż [...]
[...] niezbędne dla regeneracji, podtrzymania metabolizmu spoczynkowego, utrzymania masy mięśniowej? A co jeśli akurat ta osoba wyjściowo miała już fatalną dietę, w której było za mało niezbędnych tłuszczy wielonienasyconych, witamin, minerałów czy pełnowartościowych protein? Przykładowo, liczne badania wskazują, iż w trakcie diety z ujemnym bilansem [...]
[...] Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami powinniśmy się kierować przy ustalaniu menu, czy też suplementacji. 1. Zjadasz za mało białka Dość często błędem osób początkujących, ale i nie tylko, jest zbyt mała ilość protein w diecie, która sięga około 1g na 1kg masy ciała. Jak widzisz, że Twoje [...]
[...] zapalnego w ustroju (powiązany jest, chociażby z kancerogenezą czy chorobami sercowo-naczyniowymi). Problem nr 4. Powodują one wyniszczenie organizmu, gdyż dostarczasz za mało kalorii. Im mniej kalorii, tym większa utrata tkanki mięśniowej (dlatego restrykcje kaloryczne mają pewne ściśle określone granice. Nie możesz, mając zapotrzebowanie [...]
Okno anaboliczne to jeden z najbardziej zmitologizowanych elementów przeplata się tu wątek odżywiania, suplementacji oraz właściwego czasu dla rozpoczęcia odbudowy mięśni. Wielu naukowców weryfikowało już tezy dotyczące „okna” i wbrew obiegowym opiniom oraz guru pseudo-nauki, wyniki wcale nie są jednoznaczne. A więc pora wytoczyć ciężkie działa. [...]