SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

węglowodany indeks

  • MONTIGNAC - OPIS METODY

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] cukry we krwi i tym samym nie wydzielał nadmiaru insuliny? Montignac odpowiada: „ należy tak zmienić swoje obyczaję żywieniowe, aby oprócz białek i tłuszczów spożywać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym(IG>50)" „ koniem trojańskim otyłości są „złe" węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, powodujące wzrost stężenia cukru we [...]

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2002-08-24 19:24:49 Liczba szacunów: 0
  • [...] uzupełniają naszą dietę. Suplementem mogą być witaminy, minerały, pojedyncze aminokwasy, tłuszcze (np. omega3). Odżywki - np. wyizolowane białka, bądź mieszanki białek; węglowodany, bądź wyizolowane poszczególne ich rodzaje służące jako uzupełnienie diety. Stres - przeciążenie organizmu, dostosowanie się do nowo zaistniałej sytuacji [...]

    Odpowiedzi: 117 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-04-10 07:45:19 Liczba szacunów: 5
  • ODPOWIEDŹ na Twoje pytanie jest TUTAJ

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] glukoza oraz niewielkie ilości fruktozy (może to być jakiś owoc, byle by nie miał za dużo błonnika) Jeśli macie zwyczaj (dobry zwyczaj) rozciągać się po treningu to można węglowodany proste spożyć przed rozciąganiem. Drugi (właściwy) spożywamy w 30-60 minut po pierwszym, a składać się on powinien ze sporej ilości białka i węgli złożonych i [...]

    Odpowiedzi: 40 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-03-21 00:09:22 Liczba szacunów: 5
  • Diety Ketogeniczne - FAQ

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] metabolicznych. Spożywanie węglowodanów powoduje wyrzut insuliny do krwi. Również białka powodują uwalnianie się insuliny, lecz nie na tak wysokim poziomie jak robią to węglowodany. Tłuszcz z kolei ma bardzo słaby efekt na poziom insuliny. Insulina pomaga glukozie w przetransportowywaniu dużych ilości glukozy z krwi do glikogenu. Wysoki [...]

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-02-24 22:29:47 Liczba szacunów: 5
  • Poradnik jak zostać dobrym piłkarzem.

    Temat
    Piłka Nożna
    PRO

    [...] VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk uważa, że dieta Kwaśniewskiego jest " wybitnie szkodliwa dla zdrowia". Rodzaj diety ma wpływ na rozwój próchnicy. Dieta bogata w węglowodany zwiększa ryzyko niekorzystnych reakcji chemicznych w obrębie płytki nazębnej, co zwiększa kariogenność. Najlepszymi pokarmami minimalizującymi ryzyko próchnicy są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-08-15 12:13:35 Liczba szacunów: 0
  • budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej ?

    Temat
    Iron Horse Series
    PRO

    [...] podziału węglowodanów w zależności od ich IG (indeksu, glikemicznego - stopnia, w jakim dana grupa węglowodanów podnosi poziom cukru we krwi). Do pierwszej grupy zaliczymy węglowodany, których IG nie przekracza 35 i właśnie węglowodany z tej grupy mogą być spożywane prawie o każdej porze dnia. Do drugiej grupy zaliczymy węglowodany, których IG [...]

    Odpowiedzi: 133 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-07-24 22:41:22 Liczba szacunów: 5
  • ZRÓB TO SAM - NAJLEPSZY GAINER NA ŚWIECIE

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] makroskładnikami jakimi są białko oraz weglowodany. Mięśnie podczas treningu zużywają ogromne ilości energii która jest wytwarzana z węglowodanów. Dostarczone z pożywienia węglowodany złożone przekształcają się w procesie trawienia w węglowodany proste (glukozę i fruktozę), te nastepnie rozrywane są na jeszcze mniejsze cząsteczki z którcyh [...]

    Odpowiedzi: 79 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-12-09 22:22:37 Liczba szacunów: 0
  • Jesteś chudy a brzuch odstaje?? sprawdz

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] która z kolei odpowiada za przedostawanie się cukrów i tłuszczów z krwi do komórek, gdzie zostają zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Gdy spożywasz produkty bogate w węglowodany, trzustka zaczyna wydzielać coraz więcej insuliny i w konsekwencji coraz więcej cukrów zostaje przetransportowanych do komórek tłuszczowych - a to oznacza [...]

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-06-07 17:51:43 Liczba szacunów: 0
  • [...] tygodni obserwowali dwie grupy mężczyzn w wieku 15-25 lat: pierwsi nie przestrzegali żywieniowych zaleceń, drudzy byli na diecie bogatej w warzywa, białko i nieprzetworzone węglowodany, jak razowy chleb, makaron. Po trzech tygodniach u mężczyzn z drugiej grupy trądzik znacznie się zmniejszył, poza tym schudli i mieli niższy poziom insuliny we [...]

    Odpowiedzi: 54 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-11-24 19:45:21 Liczba szacunów: 0
  • Insulina i jej wpływ na metabolizm

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] lub kwasu tłuszczowego? Kwasu palmitynowego, a dokładniej, tłuszczu nasyconego, z którego 98% stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w węglowodany złożone, a ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe, jest totalnym paradoksem, ponieważ taka dieta, to nic innego jak dieta bogata w glukozę, czyli po prostu w cukier, [...]

    Odpowiedzi: 94 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-05-30 18:18:07 Liczba szacunów: 0
  • Kalorie!!!!!!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] gramów białka dziennie, a dla kobiet około 50 gramów. Spożywanie większej ilości białka niż potrzeba jest niecelowe, gdyż jego nadmiar wydala się z moczem lub, podobnie jak węglowodany jest magazynowany w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Dobrymi, ubogimi w tłuszcz źródłami białek są, jaja, drób, ryby, przetwory sojowe, biały ser i mleko. [...]

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-03-05 15:03:27 Liczba szacunów: 0
  • [...] diety i uprawiania sportu jest równowaga.Powinneś ograniczyć sporzycie tłuszczów.Oczywiście nie możesz zrezygnować z nich całkowicie.Dostarczenie odpowiedniej ilości energi(węglowodany)pomoże ci wynieś więcej z treningów i zapobieganiu zmęczenia przed końcem meczu.Dieta musi dostarczać podstawowych wartości odżywczych takich,jak witaminy i [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-01-07 18:44:37 Liczba szacunów: 5
  • [...] ? Według zasady IIFYM,najważniejszą rzeczą jest tu znajomość dokładnego zapotrzebowania organizmu na makroskładniki. Są trzy główne grupy produktów żywnościowych: białka węglowodany i tłuszcze. Każdy z tych makroskładników ma swoją rolę do odegrania i potrzebny jest w różnych ilościach, w zależności od celu, metabolizmu,doświadczenia i [...]

    Odpowiedzi: 39 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-02-20 15:43:05 Liczba szacunów: 5
  • DLA KAZDEGO

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w procesach energetycznych odgrywają węglowodany, które aktywizują energię potrzebną do dużych wysiłków. Tłuszcze są nośnikiem rozpuszczalnych w nich witamin i materiałem energetycznym o bardzo dużej ilości [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 12329 Data: 2003-01-22 17:18:06 Liczba szacunów: 0
  • Odżywianie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w procesach energetycznych odgrywają węglowodany, które aktywizują energię potrzebną do dużych wysiłków. Tłuszcze są nośnikiem rozpuszczalnych w nich witamin i materiałem energetycznym o bardzo dużej ilości [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 12054 Data: 2006-11-04 22:17:32 Liczba szacunów: 0
  • zdrowo jesc

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] się zmieniało, to ostatni wiek a szczególnie ostatnie dwie dekady, przyniósł zmiany polegające na wzroście spożycia tłuszczów nasyconych i cukru na niekorzyść skrobi (węglowodany złożone) i tłuszczów wielonienasyconych. Nawet oficjalnie zalecane normy nie odpowiadają temu, co jedli nasi przodkowie, ani temu, co zaleca idealna dieta. Do [...]

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-10 16:26:02 Liczba szacunów: 0
  • [...] Pytanie jakie tu stawiamy jest następujące: czy są w naszym pożywienu substancje powodujace większą otyłość niżby to wynikało z ich kaloryczności. To jest o tym, że węglowodany mogą zachowywać się w sposób przypisywany dotychczas tłuszczom. Jednym z kluczowych ludzi popierających tę myśl to Dr Robert Lustig, który jest profesorem [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 11768 Data: 2009-02-09 20:02:31 Liczba szacunów: 0
  • [...] wagi ciała czyli : 2 x 65= 130 g białka 1g białka to ~4 kcal na g, więc : 4x130 =530 kcal jest to ilość kcal jaką musimy dostarczyć z białek Następny makroskładnik to węglowodany , Janek będzie przyjmował 160 g a to daje nam kcal : 4x160=640 kcal tak otrzymujemy ilość kcal jaką Janek będzie spożywał z węglowodanów Reszta naszego [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 18688 Data: 2009-11-30 09:04:24 Liczba szacunów: 0
  • Wstęp do odżywiania

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Groch suchy 24% białka Wołowina 18% białka (oczywiście nalezy pamiętać że w/w produkty zawieraja równiez tłuszcz i węglowodany więc niekoniecznie są najlepszym źródłem białka) Białko składa się z aminokwasów.Jest ich w sumie 22. Tu następuje kolejny podział, który ma bardzo duży wpływ na [...]

    Odpowiedzi: 144 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2002-11-11 18:10:27 Liczba szacunów: 4,83
  • Ciekawy Art...

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] stężenie triglicerydów i wykazują wpływ przeciwzakrzepowy . W diecie niskokalorycznej, opartej na ograniczeniu spożycia tłuszczów, podstawowym źródłem energetycznym są węglowodany. Są one źródłem energii, która może być szybko pozyskiwana. Szybkość trawienia, wchłaniania i uzyskiwania podwyższonego stężenia glukozy we krwi wyznaczają tak [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2408 Data: 2007-12-23 11:41:26 Liczba szacunów: 0