W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]
[...] energetyzujące mają za zadanie nie tylko stymulować aktywność układu nerwowego, ale również usprawnić zużywanie niektórych substancji energetycznych, takich jak tłuszcze i węglowodany. Oprócz karnityny i kofeiny istnieje jeszcze kilka związków, które mogą wesprzeć metabolizm energetyczny, w tym niektóre witaminy. Inozytol i glukuronolakton [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
Przeglądając Internet, można natrafić na różne artykuły, nie tylko na temat zdrowego stylu życia, ale często spotyka się artykuły na tematy jak jadać, ile jadać. Wiele z tych artykułów jest poparte badaniami, jednak nie zawsze tak jest. Ponadto badani, którzy spożywali dwa posiłki dziennie, podczas trwania diety stracili 24% masy ciała, a także [...]
[...] picie słodzonych napojów do posiłku, preferowanie smażonego mięsa, w grubej panierce nasączonej tłuszczem, unikanie warzyw, wybieranie niezdrowych przekąsek zawierających węglowodany, głównie cukier (sacharozę), sól i tłuszcze). Ponadto bez szczegółowej listy zdrowych i niezdrowych pokarmów, ich gramatury oraz przykładowego rozkładu [...]
[...] bulk – 50% białka i 50% węglowodanów) poprawa jakości diety, uzupełnienie jej np. we właściwe ilości tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych, wartościowe proteiny, węglowodany złożone itd. ograniczenie lub wykluczenie z diety alkoholu ograniczenie dodatkowych aktywności pozatreningowych (np. nadmierna ilość biegania lub podobnego [...]
Specyfika żywienia sportowca, którego zapotrzebowanie na energię, jak i poszczególne makroskładniki dietetyczne sprawia, że dość często nie jest on w stanie dostarczyć wszystkich komponentów diety w ciągu doby, bazując na konwencjonalnych posiłkach. Dość rozbudowane jadłospisy sprawiają, że konieczne jest umieszczenie w nich odżywki, która pozwoli [...]
Wykorzystanie suplementacji okołotreningowej ma na celu maksymalne wsparcie organizmu w okresie przed w trakcie, jak i po zakończonym wysiłku. Ukierunkowanie suplementacji w tym okresie bywa kluczowe w kontekście regeneracji, jak i wykorzystania całego potencjału organizmu, tak aby przeprowadzić, jak najbardziej efektywny trening. Z jakich [...]
Nie raz spotykamy się z prośbami o rozpisanie planu treningowego, który pozwoli na zbudowanie masy mięśniowej ektomorfikowi. Zazwyczaj wraz z prośbą widzimy, że osobnik jest zdesperowany, a przybranie każdego kilograma na masie ciała zajmuje wieki. Trening osoby, która charakteryzuje się szybkim tempem metabolicznym, powinien uwzględniać kilka [...]
Przewlekły stan zapalny, który występuje w naszym organizmie, nie jest niczym dobrym i może prowadzić do licznych powikłań. Stany zapalne w organizmie mogą prowadzić nie tylko do chorób, złego samopoczucia czy pogorszenia naszego stanu zdrowia, ale również mają negatywny wpływ na naszą sylwetkę - prowadzą do otyłości. W poniższym artykule postaram [...]
Brakuje Ci energii? Czujesz się przemęczona i senna? Zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym dopada Cię niemoc? Dziś podpowiemy, co zrobić, żeby nabrać energii i poczuć się lepiej. Podsumowując Zastosuj się do wymienionych w dzisiejszym artykule wskazówek, by nawet w okresie jesiennym cieszyć się energią i dobrym samopoczuciem.
[...] mieli mniejsze wahania glukozy oraz mieli niższe stężenie hemoglobiny glikowanej, w porównaniu do osób z pozostałych dwóch grup (GR. II: jajka + soja + tuńczyk; GR III: węglowodany). Podsumowanie Korzystając z gotowych opracowań warto sprawdzać źródła badań naukowych. Często w dyskusji stosuje się wątpliwej jakości argumenty lub badania, [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
W swoich artykułach staram się przekazać jak największą ilość wiedzy, w jak najprostszy sposób. Czasami jednak zdarza się tak, że nasi Czytelnicy zadają pytanie, które wymaga pewnego uzupełnienia artykułu o wątki indywidualne. Jednocześnie, z racji tego, że podobna sytuacja może spotkać inne osoby, warto odpowiadać na nie w osobnym artykule. [...]
[...] rodzaju VLCD (zakładające podaż 600-800 kcal dziennie) lub dostarczające niewiele więcej energii w rodzaju diety 1000-1200 kcal. Proteiny w teorii mają kaloryczność taką jak węglowodany, naturalne staje się więc ograniczenie dowozu energii, także w postaci białka. Diety niskoenergetyczne nie są dobrym wyborem, gdyż prowadzą do wyniszczenia [...]
Pszenica i jęczmień są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Nawet dziś są to dwie główne rośliny uprawne, które są wykorzystywane do produkcji żywności, napojów, a także paszy dla zwierząt. Wyglądają dość podobnie, ale oczywiście występują między nimi różnice. Co warto wiedzieć o ich przetwarzaniu i zastosowaniu? Pszenica Zanim pszenica będzie [...]
Wiele osób trenujących siłowo w celu kształtowania swojej sylwetki nie wyobraża sobie treningu bez dobrego czucia mięśnia i rozszerzania naczyń krwionośnych, pompując swoje mięśnie. Daje to poczucie dobrze wykonanego treningu, co przekłada się na wzrost samopoczucia przez cały dzień. Najtańszym i najłatwiej dostępnym z nich jest aminokwas [...]