W nowym roku wiele osób postanawia schudnąć, poprawić formę, zacząć biegać, odwiedzać siłownię lub zająć się innym rodzajem aktywności fizycznej. Jak ułożyć plan, aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Po pierwsze: porządki w lodówce Jeśli nie będziesz kupować żywności drugiej kategorii (parówki z MOM) i odpadów mleczarskich (np. sery [...]
[...] (wyższy lub równy 60). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) [...]
[...] insulinowych nie znam, czy mogą one różnić się znacznie od glikemicznych - skoro IG wskazuje na zdolność do podniesienia zawartości cukru we krwi, a od tego przecież zależy wyrzut insuliny To, ile insuliny organizm wyprodukuje w wyniku spożycia pewnych produktów zależy natomiast nie tylko od samego produktu, ale też (a może przede wszystkim) [...]
[...] pomijam różnice indywidualne) w zależności od zawartości tłuszczów, patrz: podst. fizj. ukł. pok. 5. masz rację odnośnie odpowiedzi insulinowej, ale nie zapominaj, że wyrzut insuliny następuje pod wpływem zwiększenia się poziomu glukozy we krwi. Mam nadzieję, że odpowiedziałem teraz na twoje pytania. Johny 1: o piciu miodu po treningu nie [...]
niebianska nadziejo :D wiesz co to jest marchew? http://www.dobradieta.pl/tabele.php?cmd=show_entry&lp=290 100g produktu wiec wiecej niz jedna marchewka - co Ci spowoduje ten wyrzut insuliny? 3g błonnika ?
Nie jestem pewien, ale istnieją chyba tabele dot. ładunku glikemicznego, czy reakcji danego produktu i jego ilości nie na wyrzut insuliny, ale na wzrost poziomu glukozy we krwi. Istnieje coś takiego (tak mi się wydaje), dla cukrzyków. Może się przyda. Można poszukać.
Solaros wspomniałeś coś o czekoladzie... Słodycze by się nadawały do konkretnego wyrzutu insuliny?? a lody?? w sumie mają to co w mleku tj. cukry proste, tłuszcz mleczny + trochę białek mleka(serwatka+kazeina) z tego co wiem lody mają niskie IG to chyba przez tłuszcz i białko ale mogą mieć wysokie II bo białko też daje wyrzut insy, chyba [...]