SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy

  • Pomysły na szybkie i zdrowe śniadania dla zapracowanych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 892 Data: 2023-01-24 13:39:32
  • Żywność, w którą można i warto zaopatrzyć się na zapas

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2503 Data: 2020-04-18 12:12:25
  • GW501516 (znany także jako GW-501,516, GW1516 oraz GSK-516) jest agonistą jądrowego receptora PPAR δ (delta), który reguluje transkrypcję ponad 100 genów mających wpływ na metabolizm tkanek. W szczególności wpływa na utlenianie tkanki tłuszczowej oraz metabolizm mitochondriów. Na czym polegał eksperyment? Naukowcy podawali myszom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7479 Data: 2020-08-04 08:18:37
  • Ekspozycja na światło słoneczne jest niezbędna człowiekowi do syntezy witaminy D, jednak nadmierne narażenie na promieniowanie UV powoduje rozmaite problemy, przyspiesza starzenie się skóry i może wywoływać raka. Czerniak złośliwy jest potencjalnie śmiertelną postacią raka skóry, a częstość jego występowania wzrasta w Stanach Zjednoczonych i na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 727 Data: 2022-06-18 14:27:49
  • Raki przewodu pokarmowego należą do najczęstszych typów nowotworów. W 2018 r. na całym świecie chorowało na nie ponad 4,1 mln osób i były przyczyną 2,6 mln zgonów. Są szczególnie powszechne w Azji. Raki przewodu pokarmowego obejmują nowotwory okrężnicy, żołądka, trzustki, przełyku, odbytu, pęcherzyka żółciowego, wątroby i dróg żółciowych.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 517 Data: 2023-08-25 13:58:53
  • Niepłodność to choroba charakteryzująca się brakiem ciąży po 12 miesiącach regularnego współżycia bez zabezpieczenia. Szacuje się, że dotyka od 8 do 12% par w wieku rozrodczym na całym świecie. Stwierdzono, że problemy mogą dotykać obu stron, ale mężczyźni mogą odpowiadać za 50% przypadków. Panowie na dopingu Osoby, które wiele lat nadużywały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 623 Data: 2023-10-26 08:33:58
  • Ryż brązowy - wady i zalety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czym się różni ryż brązowy od białego? Pierwsza podstawowa różnica to proces ich pozyskania. Ryż brązowy jest tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5112 Data: 2018-06-09 11:26:01
  • [...] komórek przed stresem oksydacyjnym. Nieco mniej znanym związkiem, który wykazuje potencjał w kierunku redukcji masy ciała jest inozytol. Jest to związek nieco przypominający witaminy z grupy B i odgrywa rolę w metabolizmie glukozy oraz lipidów. Ponadto wykazuje potencjał w redukowaniu lęku i depresji, co również ma znaczenie w emocjonalnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4775 Data: 2021-07-09 16:38:59
  • [...] wzbudzić czujność zarówno osoby stosującej, jak i jej dietetyka, gdyż może wskazywać na potencjalnie rozwijające się niedobory żywieniowe. Np. takie objawy może dawać brak witaminy B12 oraz cynku. Jeśli zmniejszony apetyt nie jest wynikiem braków dietetycznych, a jedynie cechą powiązaną ze spożywaniem znacznej ilości produktów roślinnych, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 908 Data: 2021-08-05 11:05:50
  • Napój roślinny ALPRO SOYA - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] Wersja bez cukru Skład Baza sojowa (woda, obłuszczone ziarno soi 8,7%), regulatory kwasowości (fosforany potasu), wapń, aromaty, sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy (B2, B12, D2). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 ml): 33 kcal Tłuszcz: 1,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g) Węglowodany: 0 g (w tym cukry: 0 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2025 Data: 2022-03-08 17:52:02
  • Czy wszystkie przetworzone produkty są złe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 784 Data: 2022-08-11 06:56:27
  • [...] obecnych w burakach sprawia, że zmniejszają ryzyko rozwoju wielu nowotworów, zwłaszcza raka trzustki, raka piersi czy raka prostaty. Co więcej, zawarte w burakach witaminy i minerały odgrywają ważną rolę w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą uszkadzać DNA oraz błony komórkowe. Warto wspomnieć o tym, że powiązano występowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9357 Data: 2017-12-27 08:54:18
  • Czy błonnik pomaga tylko w poprawie trawienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] duże ilości błonnika zmniejszają wchłanianie tłuszczów, a co za tym idzie, zmniejszona zostaje wchłanialność witamin, które są w tłuszczach rozpuszczalne, a należą do nich witaminy: A, D, E oraz witamina K. Ponadto w błonniku znajdziemy kwas fitynowy, który spożyty w nadmiernych ilościach może utrudnić wchłanianie wapnia, żelaza oraz cynku. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2310 Data: 2018-03-11 07:25:10
  • Jaką kaszę najlepiej wybrać? Jaka kasza jest najzdrowsza

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4314 Data: 2018-04-03 10:32:44
  • Grzyby są organizmami, których coraz to nowe właściwości prozdrowotne odkrywane są przez naukowców. Wiele z nich w istotny sposób wpływa na stymulację układu odpornościowego, wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne czy zwiększające produkcję poziomu testosteronu. Jednym z ciekawszych grzybów jest bez wątpienia Cordyceps. W kolejnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4111 Data: 2017-06-25 00:14:17
  • Błonnik - dlaczego warto go jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 2 godziny przed spożyciem lekarstw Podsumowanie Prawidłowa dieta to nie tylko odpowiedni dobór kalorii i makroskładników. To również uzupełnienie naszego organizmu w ważne witaminy oraz minerały, jak i dodatki funkcjonalne, wspomagające choćby kondycję zdrowotną jelit. Ważna również jest profilaktyka, która pomaga nam w różnych chorobach, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4378 Data: 2017-06-30 23:43:28
  • Czy warto pić surowej jaja? Czy picie surowych jajek szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] powielają patologiczne zachowania, wcale nie znaczy, że należy je naśladować. Surowe jajka są słabo przyswajalne, groźne dla człowieka i na dodatek powodują niedobory witaminy H. Referencje: Evenepoel P1, Geypens B, Luypaerts A, Hiele M, Ghoos Y, Rutgeerts P. „Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25012 Data: 2019-11-07 09:47:00
  • [...] Aby przetestować hipotezę, że witamina C chroni przed spadkiem funkcji poznawczych, naukowcy przeprowadzili badanie w społeczności emerytów w Sydney w Australii. Spożycie witaminy C oceniano na początku badania (1991), a funkcje poznawcze oceniano 4 lata później (1995). Po dostosowaniu do wieku, płci, palenia, wykształcenia, całkowitego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1362 Data: 2021-11-22 18:51:45
  • Czy wiesz, dlaczego utrzymanie prawidłowego stanu nawodnienia jest tak ważne? Prawidłowe nawodnienie jest niezwykle istotne, ponieważ wpływa na całe Twoje zdrowie, wydajność, skład ciała, sen i regenerację, samopoczucie, koncentrację, wyniki sportowe. Podsumowanie Prawidłowe nawodnienie to niezwykle ważna sprawa i nie chodzi tylko o dobre wyniki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7219 Data: 2018-06-12 10:51:40
  • Czy szpinak jest zdrowy? Czy każdy może jeść szpinak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6387 Data: 2019-10-24 12:14:48