[...] skutków ubocznych ze strony przewodu pokarmowego, takich jak zaparcia czy bóle brzucha. IRON SR dostarcza aż 40 mg żelaza, a jego przyswajanie dodatkowo poprawia 40 mg witaminy C, 1,4 mg witaminy B6, 400 µg kwasu foliowego i 2,5 µg witaminy B12. Preparat ten może poprawić stan odżywienia nawet u osób ekstremalnie obciążonych wysiłkiem [...]
[...] w płynie zewnątrzkomórkowym. Infekcje skóry: Witamina D ma działanie przeciwdrobnoustrojowe i pomaga układowi odpornościowemu reagować na infekcje skórne. Niskie stężenia witaminy D zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem infekcji skóry. Łysienie plackowate: Wykazano, że niedobór witaminy D może być związany z chorobami autoimmunologicznymi. [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Istnieje szereg mechanizmów, w jaki ciało pozbywa się ciepła, np. wymienia ciepło z otoczeniem na drodze promieniowania (60%) oraz kondukcji, konwekcji i parowania. Nadmierna utrata na drodze każdego z tych zjawisk jest niekorzystna i powinna być niwelowana. W pewnym stopniu pocenie się może świadczyć o obciążeniu zawodnika wysiłkiem, ale nie do [...]
[...] i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz je po obróbce termicznej? Wady gotowania warzyw [...]
[...] śmiertelne. Zapobieganie infekcjom Mając na celu utrzymanie stanu zdrowia oraz zapobieganie wszelkim infekcjom warto zadbać o odpowiedni stan odżywienia organizmu. Poziom witaminy D jest jednym z markerów, który warto kontrolować m.in. z tego punktu widzenia. Jeżeli podaż z dietą oraz ekspozycja na promienie słoneczne są niewystarczające do [...]
Znasz to uczucie, gdy przychodzi czas, aby spakować torbę treningową i udać się na zaplanowane zajęcia sportowe, a Ty myślisz tylko o tym, co “pilnego” masz właśnie w tym momencie do zrobienia…? Mieszasz porcję przedtreningówki i z przyzwyczajenia idziesz na trening. Po tym zabiegu, co ciekawe, z reguły sam trening najczęściej przebiega bardzo [...]
[...] nie ma kto bronić. KOMPLEKS WITAMIN A, D, E, K Często za niską aktywnością fizyczną idzie kiepska dieta o mniejszej zawartości np. elementarnych antyoksydantów, takich jak witaminy A, C i E. Inne znane antyoksydanty to np. Ashwagandha (suplement diety ceniony ze względu na swoje zróżnicowane właściwości prozdrowotne), koenzym Q10, flawonoidy, [...]
Witamina D należy do najważniejszych witamin w ustroju człowieka, zresztą według obecnej wiedzy jest bardziej hormonem, niż typową witaminą. Jakie są korzyści z podawania witaminy D wg badań naukowych? Zapobiega krzywicy Suplementacja witaminą D i wapniem może mieć wpływ na powstawanie krzywicy i zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych złamań u [...]
[...] Wolne rodniki tlenowe powstają np. podczas treningu oraz po jego zakończeniu – gdy pojawia się stan zapalny. Do najbardziej znanych antyoksydantów egzogennych należą: witaminy A,C,E, koenzym Q10, flawonoidy, kreatynina, neopteryna, melatonina, antocyjany, bilirubina, hormony płciowe (estron, estradiol). Wyniki badania: W pierwszym [...]
[...] iż regularne wypijanie 5 litrów piwa, mogącego zawierać nawet 240 g etanolu, nie jest bezpieczne dla wątroby. Oczywiście, są tacy co sądzą, iż powodem było nadużywanie witaminy B3 (niacyny), która jest niebezpieczna w dużych dawkach (przekraczających 2 g dziennie). Inni naukowcy (Abhirami Vivekanandarajah i wsp.) przytoczyli przypadek [...]
[...] działanie na infekcje wirusowe? I teraz proszę nie włączać trybu „Jerzy Zięba”. Naukowcy wcale nie twierdzą, że poprawa jej stanu zdrowia to wyłączny skutek podawania witaminy C. Nie istnieją żadne przesłanki, by twierdzić, iż dożylne podawanie witaminy C zwalcza koronawirusy (niezależnie SARS 1, SARS 2, MERS-CoV lub inne). Nie wolno [...]
Bóle głowy mogą skutecznie utrudniać życie zarówno osobiste, jak i zawodowe, czy ogólnie społeczne. Przyczyn tego typu bólów może być wiele, co stanowi duże utrudnienie diagnostyczne i terapeutyczne. Wyróżnia się ponad 15 różnych rodzajów bólu głowy, m.in. są to migreny, bóle klasterowe, związane z infekcjami, czy związane z zaburzeniami [...]
W ostatnich kilkunastu latach obserwujemy szybki wzrost ilości tematycznych portali (stron internetowych), kont w serwisie YouTube, Facebook czy Instagram. Jak to w życiu bywa, za ilością prawie nigdy nie idzie jakość. Oto kilka powielanych tez, które są głoszone przez osoby uznawane za guru treningu oraz diety. Wielokrotnie opisywałem też [...]
[...] w kierunku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Niemniej witamina C posiada wiele, mniej znanych właściwości i o tym jest właśnie ten artykuł. Spadek stężenia witaminy C w trakcie infekcji Zwiększona produkcja reaktywnych form tlenu jako element odpowiedzi na patogeny może wyjaśniać spadek stężenia witaminy C w trakcie infekcji. W [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
[...] znajdziemy również w jajka czy maśle, ale aby dostarczyć ją do organizmu musielibyśmy zjeść np. 20 jajek dziennie lub wypić 80 litrów mleka! Podsumowanie O niskim poziomie witaminy D mogą również świadczyć choroby dziąseł, zmęczenie, senność czy uczucie osłabienia. Witamina D jest niezbędna do odpowiedniej pracy serca, a obniżony poziom może [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]
Witamina K jest znana jako czynnik protrombinowy, niezbędny do krzepnięcia krwi. Jednak to nie wszystko. Osteoblasty (komórki, które tworzą kości) wydzielają zależne od witaminy K2 białko — osteokalcynę. Jest ono odpowiedzialne za syntezę macierzy kostnej. W ten sposób osteoblasty doprowadzają do mineralizacji macierzy kostnej. Witamina K2 a [...]