Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
[...] odżywcze. Można zastąpić nią mąkę pszenną w naleśnikach oraz domowej roboty pasztetach. Nie ma sobie równych przy zagęszczaniu zup i sosów, nie tworzy grudek! Zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo oraz wapń. Podsumowanie Wybór wartościowych i odżywczych mąk jest ogromny. Nie musisz ograniczać się do mąki pszennej. Jeśli ze [...]
Któż z nas nie kocha keczupu? Jeśli jesteś uczulony na jego składniki, mogę tylko Tobie współczuć. Ten przepyszny dodatek do ogromnej liczby dań, sprawia, że mimo tego, że niektóre z nich same w sobie, nie mają zbyt ciekawego smaku, to dodatek keczupu pozwala zjadać je z ogromnym apetytem. Ile kalorii ma keczup? Odpowiedź na to pytanie będzie [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Wiele osób postrzega dietę jako sposób na szybką utratę wagi. Jednak to, co jesz, wpływa również na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego ważne jest, aby jeść to, co najzdrowsze dla Twojego organizmu, a nie ulegać modnym dietom cud, które oferują szybkie efekty w krótkim czasie. Podsumowanie Dieta OMAD wiąże się z pewnymi problemami [...]
Na forum dość często pojawiają się tematy, w których to osoby rozpoczynające suplementację mają problem z przekonaniem rodziców odnośnie do tego, że produkty, jakie stosują, są bezpieczne, naturalne i nie ingerują w gospodarkę hormonalną. Dochodzi wręcz do sytuacji, gdzie osoby trenujące muszą chować suplementy przed rodzicami w szafkach, [...]
[...] jak robią to rafinowane ziarna. Jakie są wartości odżywcze farro? W 100 g produktu znajduje się: 340 kcal 64 g węglowodanów 2 g tłuszczu 12 g białka 10 g błonnika Witaminy: witaminy A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest bardziej sycące niż [...]
[...] nie powodował zwiększonego wzrostu muskulatury. Naukowcy sądzą, że żółtko zawiera różne niebiałkowe składniki, które mogą mieć właściwości anaboliczne, takie mikroRNA, witaminy (np. uznawaną za hormon witaminę D), minerały i lipidy . Pamiętaj, iż nie samym białkiem żyje człowiek, potężną hipertrofię zapewniają tłuszcze (jedno i [...]
Nie jest żadną tajemnicą dla nikogo, że spożywanie cukru, który znajduje się w słodkich produktach przetworzonych, nie niesie za sobą prozdrowotnych działań. Wręcz przeciwnie, szkodzi na nasz organizm, nie tylko od wewnątrz jak się okazuje, ale również od strony skórnej, dając znać o wysokim jego spożyciu w postaci zmian. Nie należy jednak [...]
Kiedy trenujesz, bardzo ważne jest pilnowanie odpowiedniego nawodnienia. Nawet łagodne odwodnienie może spowodować szybsze zmęczenie i zmniejszenie wydajności. Jeśli Twój trening zajmuje Ci mniej niż godzinę, wówczas czysta woda jest dopuszczalnym napojem nawadniającym, ale w przypadku dłuższych i intensywniejszych ćwiczeń wzrasta Twoje [...]
Wykorzystanie suplementacji sportowej przez nastolatków jest tematem dość kontrowersyjnym, a wszelkie porady kończą się zazwyczaj na zbyciu tego typu osób szukających pomocy, tłumacząc, że w etapach początkowych nie jest konieczne wsparcie w postaci suplementów. Czy oby na pewno? Czy będąc osobą początkującą, jesteśmy z góry skazani na to, aby nie [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Nasz organizm dzielimy często na umysł i ciało, gdzie umysł odzwierciedla zdrowie psychiczne, a ciało zdrowie fizyczne. Jednak patrząc na całokształt, jesteśmy ciałem i umysłem jednocześnie, wszystko jest ze sobą połączone. Kiedy zaniedbamy nasze zdrowie fizyczne, skutki tego szybko zauważymy w naszym samopoczuciu i tak samo w drugą stronę - [...]
[...] mięsie). Czy kreatyna jest niezbędnym składnikiem diety? Naukowcy doszli do wniosku, że kreatynę powinno się potraktować jako składnik niezbędny diety, podobnie jak niektóre witaminy (np. witaminę D jesienią, zimą i wczesną wiosną) lub minerały (np. potas, którego większość ludzi ma niedobór). Dlatego powinno się suplementować kreatynę, nie tylko [...]
[...] to bazowanie na produktach niskoprzetworzonych. Mają one zazwyczaj wysoką wartość odżywczą. Dostarczają pełnowartościowych białek, błonnika, jak i bogate są w minerały i witaminy. Sama zmiana jakości stosowanych pokarmów jest już znacznym krokiem ku poprawie wyglądu. Makroskładniki Trzeci element to dobór odpowiedniej proporcji [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
Zastosowanie suplementacji magnezem (utrzymywanie jego optymalnej ilości w diecie) jest obowiązkiem każdego sportowca, który na poważnie myśli o swoim zdrowiu fizycznym, funkcjonowaniu układu nerwowego, wspomaganiu regeneracji i funkcji mięśni. Okazuje się, że magnez może być również antykatabolikiem, jednak należy dobrać odpowiednio wysoką dawkę [...]
[...] produkty spożywcze o niezwykle bogatej gęstości odżywczej, tzn. zawierającej bardzo mało kalorii, jednak obfitującej w olbrzymią ilość składników odżywczych tj. minerały, witaminy, przeciwutleniacze, etc. Okazuje się jednak, że bardzo pomocna wtedy, gdy potrzebna jest szybka redukcja masy ciała, może okazać się spirulina. Spożywanie trzy razy [...]
[...] i czasu trwania aktywności ruchowej) oraz dostarczać właściwą ilość budulca - białka. Oczywiście nie wspominając o pełni zapotrzebowania na mikroelementy, w tym minerały i witaminy. Jak dużo białka powinien zjadać aktywny nastolatek? Ze względu na okres wzrostu całego ciała oraz dużej ilości aktywności ruchowej, w tym wieku poleca się, aby [...]