[...] trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Dzięki bakteriom jelitowym organizm jest w stanie efektywnie wykorzystywać m.in. białka czy elektrolity, a także wytwarzać witaminy. Ponadto mikrobiota jelitowa uczestniczy w ochronie komórek jelit przed patogenami oraz przed ich przenikaniem do krwiobiegu. Co więcej, potrzebna jest do [...]
Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]
[...] wystarczającą ilości tłuszczów, ujemny bilans azotowy był mniejszy w przypadku diet tłuszczowych. Tłuszcze egzogenne w znaczny sposób „oszczędzają” zarówno białka i witaminy z grupy B (B1,B2,B6, biotynę), ale tylko przy określonej proporcji, proporcji zaproponowanej przez lek. med Jana Kwaśniewskiego. O ile wszystkie produkty białkowe [...]
[...] Tylko w wypadku osłabienia systemu odpornościowego taka sytuacja może mieć miejsce. Może więc, to osłabienie systemu odpornościowego jest chorobą. Można więc wziąć garść witaminy C, ponieważ możliwe, że ma się jej niedobór. W tym miejscu jest teraz większość z nas, gotowych podać garść witaminy C aby postawić na nogi osłabiony system [...]
[...] aby w każdym podstawowym posiłku oprócz odpowiedniej ilości energii znalazły się wszystkie potrzebne człowiekowi składniki odżywcze. Są to: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Obecnie przyjmuje się, że człowiekowi, a szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie rozwoju, niezbędnych jest około 60 składników odżywczych, tj. [...]
[...] weight gain powders - produkty umożliwiające uzyskanie przyrostu masy ciała, bez zwiększenia tkanki tłuszczowej. Zawierają białka (ang. proteins), węglowodany (ang. carbo), witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze niezbędne do uzyskania optymalnego przyrostu masy mięśniowej i siły. Podstawowym celem ćwiczeń siłowych i sprawnościowych jest [...]
[...] białka do celów budowy masy mięśniowej. Odżywki te rzeczywiście wykorzystywane są głównie w celu przyrostu masy ciała, niemniej z uwagi na kompleksowy i zbilansowany skład (witaminy, elektrolity i in.) są również chętnie stosowane jako uzupełnienie diety podstawowej w innych niż kulturystyka dyscyplinach sportu. Nowoczesne gainery wzbogacane [...]
[...] białka do celów budowy masy mięśniowej. Odżywki te rzeczywiście wykorzystywane są głównie w celu przyrostu masy ciała, niemniej z uwagi na kompleksowy i zbilansowany skład (witaminy, elektrolity i in.) są również chętnie stosowane jako uzupełnienie diety podstawowej w innych niż kulturystyka dyscyplinach sportu. Nowoczesne gainery wzbogacane są [...]
[...] "dbającymi" o zapewnienie prawidłowych stężeń wapnia, fosforu (także magnezu) w surowicy krwi i płynach ustrojowych. Są to: kalcytonina, parathormon i aktywne metabolity witaminy D. Hormon komórek C tarczycy, hormon przytarczyc i witaminę D omówimy łącznie, ponieważ współuczestniczą one w regulacji gospodarki wapniowo - fosforowej organizmu [...]
Przygotowanie psychiczne Taktyka i psychologia są nierozdzielne. Te dwa elementy są, bowiem ściśle ze sobą związane, jednakże przygotowanie psychologiczne może wydawać się pojęciem znacznie szerszym, a równocześnie bardziej abstrakcyjnym. Owo przygotowanie potrzebne jest w każdym momencie: podczas treningu, ale także przed meczem, kiedy [...]
[...] dużym stężeniem cholesterolu, powinniśmy wyeliminować jajka z naszej diety. Nie koniecznie Plusy Jajka są bogate w żelazo, cynk, selen, fosfor, wiyaminy A i D, cholinę oraz witaminy z grupy B. Jaja kurze uznawane są za wzorzec ze względu na wysoką wartość biologiczną. Jedynie brakuju witaminy C, (W pokarmie pochodzienia zwierzęcego ogołnie nie [...]
[...] kwas, który powstaje w organizmie z aminokwasu zwanego leucyną. Organizm produkuje dziennie od 0,2 do 0,4 g HMB. Jest to substancja bioaktywną działa w podobny sposób, co witaminy. HMB miało być tym cudownym suplementem, który jednocześnie spala tłuszcz i buduje tkankę mięśniową, jednak działanie HMB na tym polu nie zostało potwierdzone. Mogę [...]
[...] przeprowadzone na sportowcach wykazały, że suplementacja grupami metylowymi przyczynia się do wzrostu wytrzymałości organizmu. Od grup metylowych uzależnione są również witaminy i hormony. Istnieją obawy, że diety zawierające niewielką ilość białka, np. dieta wegetariańska, osób z alergią na białko czy osób starszych, dostarczają za mało [...]
[...] bez poważnych konsekwencji zdrowotnych lekceważyć naszego zapotrzebowania nie tylko na kcal ale na odpowiednie ilości makro( białka, tłuszcze, węglowodany) i mikroskładników(witaminy i minerały). O wszystkich tych z pozoru trudnych aspektach mówi nam teoria bilansu kalorycznego, która jak się okazuje jest kluczowym elementem układanki jaką jest [...]
[...] mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Wielokrotnie bywa tak, że z diety nie udaje się dostarczyć 100% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze i witaminy. Z pomocą przychodzą preparaty witaminowe i minerałowe. Czym się kierować przy ich wyborze? Stosunkiem ceny do składu. Nie warto też przepłacać za produkty, które [...]
[...] zalet Gdyby jednak łóżka opalające miały same wady, nie byłyby tak popularne. Zwolennicy solarium podkreślają, że opalanie poprawia nastrój, wygląd, uczestniczy w tworzeniu witaminy D3 w organizmie, obniża poziom złego cholesterolu LDL. Pomaga także w stanach depresyjnych, zwłaszcza wywołanych sezonowym brakiem światła, polepsza przemianę [...]
[...] młodych osób, to jednak proces przyswajania wapnia z pożywienia jest mniejszy i dlatego powinno się go więcej dostarczać. Mniejsze przyswajanie wynika z zaburzeń metabolizmu witaminy D, koniecznej do prawidłowego wchłaniania wapnia, oraz z braku estrogenów u kobiet po menopauzie (wtedy stopień przyswajania wapnia zmniejsza się o 10%). Najlepszym [...]
Witamina A Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin (stąd jej oznaczenie pierwszą literą alfabetu). Głównym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. kurza ślepota, która polega na pogorszeniu się zdolności widzenia o zmierzchu. Schorzenie to było znane już w starożytności, kiedy to ludzie zdążyli odkryć, że spożywanie gotowanej wątroby [...]
[...] teorii literatury „suplement" to nic innego jak „dodatek" i „uzupełnienie" , podążając tym tropem można wywnioskować iż suplementy diety to poszczególne składniki pokarmowe, witaminy, minerały, substancje dodatkowe których spożycie, w uzupełnieniu zwykłej diety, przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne. Suplementy dostarczają w skoncentrowanej [...]
[...] na forum każą zrezygnować z ziemniaków!’ Cóż, zupełnie z nich nie rezygnowałbym bo są chyba jedynym dużym alkalizującym źródłem węglowodanów złożonych. No i niezłym źródłem witaminy C. Oczywiście o frytkach, czy też chipsach zapominamy całkowicie. ‘To wszystko?" Prawie. Należy wspomnieć, iż wybierając źródło ( nie tylko węglowodanów ) należy [...]