[...] jak kwas linolowy, ale również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – K2, D3 i A. Siła blokowania kronawirusa układała się tutaj w następującej kolejności: pierwsze miejsce – witamina K2, drugie miejsce – witamina A, trzecie miejsce – witamina D3. Przy czym witamina K2 okazała się molekułą o potencjalnie najsilniejszej zdolności blokowania [...]
[...] z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów wegańskich, takich jak przykładowo mleczka roślinne, są [...]
[...] czasem wchłaniania i tak naprawdę tylko tlenek magnezu nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Witamina B12 Cały B-complex jest niezwykle ważny i warto go suplementować, ale witamina B12 zasługuje na szczególną uwagę, a często panie mają niedobory, szczególnie te, które stosują dietę wegetariańską. Witamina B12 jest znana ze swojej roli w [...]
[...] na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i owoców morza, bowiem zarówno EPA i DHA, jak i witamina D3 są związkami charakterystycznymi dla organizmów morskich. Mieszanka ta wspierać też może osoby zmagające się z osłabieniem kości i odporności czy mięśni. Wspólnie [...]
[...] prolaktyny, jak placebo (wyjściowo miały one stężenie 76.0 +/- 43.8 μg/L). Wniosek: nie ma żadnych dowodów na wpływ nawet dużych dawek cynku na stężenie prolaktyny. Czy witamina D3 obniża stężenie prolaktyny? Nie ma na to żadnych dowodów. Czy witamina C lub witamina E obniżają stężenia prolaktyny? Wiele osób opiera swoje poglądy na badaniach [...]
[...] D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem pokarmowym, występującym w największych ilościach w mięsie tłustych ryb. NOW HIGH POTENCY VITAMIN D3 to wysokiej jakości [...]
Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]
Istota problemu Kalcyfikacja tkanek miękkich, zwana krócej zwapnieniem, to problem medyczny, polegający na gromadzeniu się hydroksyfosforanu wapnia (hydroksyapatytu) w innych tkankach ludzkiego organizmu, niż tkanka kostna, dla której wapnienie jest zjawiskiem pożądanym i fizjologicznym, albowiem hydroksyapatyt tworzy mineralne rusztowanie tej [...]
Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]
[...] on controlling hair loss in women: a randomized controlled trial. J Res Pharm Pract. 2017 Obiecujące rezultaty osiągano również w efekcie miejscowej terapii łysienia androgenowego z wykorzystaniem roztworów takich naturalny środków jak przykładowo: sok z cebuli, olejek rozmarynowy, kofeina, melatonina czy witamina D3. Sławomir Ambroziak
[...] od witaminy K, osteokalcyny, a także dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i zdolności do obniżania poziom lipidów krwi. Witamina K2 ma lepszy wpływ na ograniczanie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 niż witamina K1. Li Y. et al. Effect of vitamin K2 on type 2 diabetes mellitus: A review. Diab Res and Clin Pract. 2017 Sławomir Ambroziak
[...] się eksponować swoje ciało, co naturalnie zmniejsza ilość promieni słonecznych docierających do skóry I aktywujących witaminę D3. Jedno z badań naukowych wskazuje, że witamina D wspomaga kontrolowanie masy ciała nawet u osób, które nie mają nadwagi. W badaniu brało udział 36 000 kobiet, które stosowały 400 IU witaminy D3 oraz 1000 mg [...]
Utrzymanie dobrej kondycji układu odpornościowego jest kluczowym elementem, który zapobiega infekcjom i chorobom. Właściwy styl życia, spożywanie wysokowartościowych pokarmów, jak i stosowanie odpowiednich suplementów, skutecznie wspomaga utrzymanie zdrowia. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Odporność organizmu człowieka jest [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Nowoczesne preparaty na stawy to najczęściej wieloskładnikowe mieszanki substancji aktywnych, które mają wpływ na pracę Twoich stawów. Zazwyczaj stosowane są wtedy, gdy zaczynają się problemy z aparatem ruchu. Ból, strzelanie, przeskakiwanie albo uczucie przeciążenia to najczęstsze objawy, które są sygnałem, że czas zadbać o stawy. W konsekwencji [...]
[...] niedoborem witaminy D i wtórną nadczynnością przytarczyc. Ale na czym polega to powiązanie? Niedobór witaminy B12 także zwiększa ryzyko rozwoju otyłości Być może u otyłych witamina D jest dystrybuowana w podskórnej tkance tłuszczowej, dlatego mniej dociera do krwi. To na razie robocze hipotezy naukowców. Co ciekawe, z badania opublikowanego w [...]
[...] Istnieją suplementy diety, jak i produkty żywnościowe, które skutecznie wspomagają walkę z chorobą. Należą do nich białko, kreatyna, kwasy tłuszczowe omega 3, jak i witamina D3. Nie tylko kwestie żywieniowe są pomocne. Warto również zapoznać się z czynnikami, które mają istotny wpływ na przyspieszenie utraty masy mięśniowej. Należy [...]
Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]
Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]