Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
[...] źródła wapnia, które dostarczają też sporo witaminy K. Witamina K ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia kości i serca. Pomaga też w krzepnięciu krwi. Szczególnie wartościowe warzywa liściaste to jarmuż, szpinak, boćwina, kapusta włoska. Minusem jest to, że warzywa te zawierają szczawiany, które wiążą się z wapniem, zmniejszając jego wchłanianie. [...]
[...] Jak działa białko Zapotrzebowanie na białko Ile kalorii ma białko Źródła białka w diecie Produkty zawierające białko Białko pochodzenia roślinnego Białko w owocach Białko w warzywach Mięso, ryby, jaja Orzechy, nasiona Nabiał, produkty mleczne, sery Suplementy białkowe Odżywki wysokobiałkowe Naturalne odżywki białkowe Dieta bogata w białko Co [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]
Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]
Istnieje wiele powodów, dla których potrzebujesz wapnia w swojej diecie. Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że wapń jest ważny dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Jednak wapń odgrywa również inne kluczowe role w utrzymaniu Twojego zdrowia. Podsumowanie Wapń dostarczany wraz z dietą ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowych kości, [...]
[...] dawkach. Oczywiście poza tymi produktami powinno znaleźć się również mięso, ryby, wartościowe, nieprzetworzone węglowodany, a także orzechy, nasiona, oliwa z oliwek, warzywa, owoce. Powinniśmy starać się zapewnić naszym pociechom nie tylko odpowiednią dietę, ale także zadbać o dawkę ruchu każdego dnia. Nie można zapominać o tym, że [...]
Odpowiednie wypróżnianie jest istotne dla zachowania zdrowia, ale też komfortu w ciągu dnia. Nie ma nic gorszego niż cierpienie z powodu częstych zaparć lub biegunek. Bóle brzucha, uczucie ciężkości, dyskomfort. Co zrobić, by tego uniknąć? Co zrobić, by nie mieć problemów z wypróżnianiem się? Podsumowanie Wprowadzenie zaproponowanych rozwiązań [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
Jak wiadomo warzywa powinny być nieodzowny elementem naszej diety, choć szacuje się, że wielu z nas zjada ich o wiele za mało. Co niestety często odbija się na wielu brakach, które potrafią dawać bardzo różne symptomy naszemu organizmowi. Niektóre z warzyw mają jadalne korzeń, ale i liście, należy do nich – pietruszka. Pietruszka zwyczajna [...]
[...] ale także w tłustych rybach, drobiu i jajkach. Twoje ciało łatwo je wchłania. Żelazo niehemowe pochodzi z roślin i produktów, takich jak: tofu fasola soczewica ciemnozielone warzywa liściaste. Wiele produktów spożywczych, w tym niektóre mleka roślinne i płatki zbożowe, są nim dodatkowo wzbogacone. Żelazo niehemowe jest trudniejsze do wchłonięcia [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] absorpcji żelaza znane są m.in. herbaty czarne i ziołowe kawa kakao wina Zjadamy - z możliwego zmniejszania absorpcji żelaza znane są m.in. rośliny strączkowe zboża warzywa (szczególnie szpinak) owoce orzechy białka zwierzęce w tym: pochodzące z mleka (serwatka i kazeina) jajeczne białka roślinne (np. sojowe) niektóre zioła: np. [...]
[...] wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów należy w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć wszystkich posiłków. Ogranicz spożycie soli. [...]
[...] jest osiągnąć poprzez redukcję spożycia tłuszczów, jako że każdy gram naładowanych energią tłuszczów daje 9 kcal. Należy więc spożywać kurczaki, ryby, chude mięso, owoce, warzywa i niektóre zboża. Spróbujcie takiej diety i obserwujcie reakcję własnego organizmu. Pomimo największych starań organizmy niektórych kulturystów reagują zbyt słabo na [...]
[...] + 1 mały kubek (150 g) jogurtu owocowego + 2 plastry (40 g) sera żółtego + 1 opakowanie (200 g) serka homogenizowanego + 50 sera topionego dobre połączenia mleko + owoce i warzywa w świeżych warzywach i owocach występują duże ilości witaminy C, której nie ma w mleku, oraz błonnik pokarmowy regulujący pracę przewodu pokarmowego; dlatego warto [...]
[...] mleczne, niesłodzone- jogurty naturalne, kefir, maślankę, sery białe, mleko. Ze względu na wczesną porę nie musimy się przejmować zawartą w nich laktozą. Do tego jakieś warzywa, czy nawet owoc i śniadanie gotowe. -II ŚNIADANIE do 200 kcal godz 10.00 -rola drugiego śniadania to utrzymanie metabolizmu na wysokich obrotach, na które „wskoczył" [...]
[...] są frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane. Z warzyw można podać zieloną sałatę, marchew, szpinak, dynię, pomidory, koperek i włoszczyznę bez kapusty. Pozostałe warzywa oraz grzyby swieże i suszone są zabronione. Desery. W diecie podstawowej podaje się kompoty przecierane z owoców świeżych i mrożonych, galaretki owocowe i kisiele. [...]