Czy żółtko ma więcej białka niż białko jajka? To zależy w jaki sposób na to spojrzymy. Jeśli uznamy, że jedna sztuka jaja waży ok. 55g i składa się z 20g żółtka i 35g białka wówczas wartości odżywcze będą się prezentować następująco: Żółtko – 20g - energia 63 kcal - białko 3,1g - tłuszcz 5,6g - węglowodany 0,1g Białko – 35g (100g/ 35g) - energia [...]
Przestańcie pisać takie głupoty, bo że jaja szkodza to jest mit już dawno obalony Cholesterol w jajkach ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Ci, którzy przestrzegają nas przed jedzeniem jajek, robią nas w jajo – dowodzą badania. – Nie ma potrzeby ograniczania liczby jaj w diecie. Wręcz przeciwnie, ze względu na [...]
[...] z najgorszych wystepujacych produktow spozywczych nie na darmo nazywany jest 'biala smiercia'.Jest silnie uzalezniajacy czlowieka,niesie 'puste' kalorie, nie dostarcza nic wartosciowego,ma b.wysoki IG. Wlasciwosci redukujace ma caloksztalt, odpowiednia dieta+inne czynniki,sacharoze radzilbym szybko odstawic im predzej sie da.W miare [...]
W naturze w zasadzie nie występują oddzielnie tłuszcze, węglowodany i białka. Każdy produkt zawiera pewne ilości każdego z nich. Dobra, w czystym mięsie, jajku nie ma węglowodanów, natomiast reszta produktów składa się po trochę z każdego (w naturalnych warunkach oczywiście, nie mówię tutaj o wyekstrahowanych tłuszczach). Tak więc jest to bzdurna [...]