[...] zmniejszenia w swojej diecie pożywienia pochodzenia zwierzęcego. Co więcej, z obu badań usunięto dane dotyczące diety, które w niebudzący wątpliwości sposób wykazywały brak jakichkolwiek związków między jajami, serem, zdrowym pełnym mlekiem oraz tłuszczem pochodzenia zwierzęcego (wszędzie mamy wyrażenia “pożywienie [...]
[...] kolorze polega na ilości produkowanego barwnika. Skóra osób o czarnej karnacji dzięki obfitości melaniny przepuszcza 5 razy mniej promieni UV, nic więc dziwnego, że szkody, jakich doznaje ich skóra są nieporównanie mniejsze. Są oni dużo mniej narażeni na oparzenia słoneczne, jak również w mniejszym stopniu występują u nich zmiany nowotworowe. [...]
[...] na moim stole. Mam swiadomośc, że zawartośc witamin w produktach spożywczych - zwlaszcza "swiezych" owocach i warzywach, moze sie wahać, zależnie od warunków w jakich rosły, dojrzewały i w jakich były przechowywane. Przyjmuje sie jednak pewne usredniane wartości - własnie na podstawie badań, a nie na podstawie czyjegoś "widzi [...]
[...] zapobiega hipoglikemii, stanowi profilaktykę chorób układu krążenia. Dobrze opracowana może stanowić źródło wszystkich przyjemności i towarzyskich korzyści, jakich każdy oczekuje od sztuki kulinarnej. Dieta chorego na cukrzycę powinna zapewniać dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych odpowiadających potrzebom [...]
[...] nie zawsze odpowiadają potrzebom organizmu. Najczęściej jemy szybko i byle jak. Nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze, jakie są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju, a jakich dane produkty nam dostarczają. Jemy po prostu to, co lubimy. Ale czy to jest zdrowe? Zdaniem żywieniowców powinniśmy zwracać większą uwagę na to, co jemy. Powinniśmy [...]
skoro juz poruszylismy ten temat 'syntetyczne witaminy' to jakie sa rodzaje witamin? 1.syntetyczne - w kapsulkach, czy wszystkie w kapsulkach sa syntetyczne? jesli nie to jakie inne rodzaje wystepuja i w jakich produktach? 2. naturalne w pozywieniu 3. ???
"Poniżej zamiszczam link z tabelą gdzie, jakie witaminy występują. Ta strona jest poczęści także zródłem informacji. " "sog. mugłbys jeszcze napsac w jakich produktach naturalnych znajdują się te witaminy nie wszyscy to wiedzą.." heh Witaminy..bylo tyle razy A rozumiem ze hiperwitaminoza nam nie grozi jesli nadmiar pochodzi z [...]
[...] kolorze polega na ilości produkowanego barwnika. Skóra osób o czarnej karnacji dzięki obfitości melaniny przepuszcza 5 razy mniej promieni UV, nic więc dziwnego, że szkody, jakich doznaje ich skóra są nieporównanie mniejsze. Są oni dużo mniej narażeni na oparzenia słoneczne, jak również w mniejszym stopniu występują u nich zmiany nowotworowe. [...]
[...] wyższego zapotrzebowania na tłuszcze. Nie jest to jednak takie proste ,gdyż o tym jaki wpływ na nasze zdrowie będą miały owe lipidy decyduje ich skład, a dokładniej jakich kwasów tłuszczowych są źródłem. Zatem: Kwasy tłuszczowe nasycone : występują zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Wokół tych kwasów jest [...]
[...] chodzi o pojęcie "czyste" jedzenie i niestety w dużej mierze, dlatego, że promowane jest przez tych, którym ludzie ufają najbardziej. Prawdziwe pytanie powinno brzmieć: W jakich ilościach te produkty niby ‘niebezpieczne’ dla zdrowia zazwyczaj spożywane są w ramach diety zbilansowanej zwykłego amatora? Czy te ilości mają negatywny wpływ na [...]
Jako, że sama nie lubię okresu jesiennno - zimowego i jak miś mogłabym zapadać w sen zimowy lub emigrować w tym czasie w cieplejsze miejsce na Ziemi postanowiłam napisać jak można wspomóc swój organizm by przetrwać. Wiadomo, że podstawą zdrowia fizycznego, jak i psychicznego jest aktywność psychiczna, odpowiednia regeneracja organizmu ( sen), jak [...]
Wspomaganie organizmu pod kątem odporności powinno skupić się przede wszystkim na produktach naturalnie wzmacniających nasz system immunologiczny, które dość obficie występują w pokarmach. Ze względu na szerokość geograficzną, w jakiej żyjemy, jak i zmiany pogodowe, które potrafią płatać figle, odporność może być wystawiana na szereg prób. W [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]