[...] Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] diety i treningów. Nowy rok - nowa ja. Jeśli podejdziesz do tematu z rozsądkiem, nie będzie w tego typu zmianach nic obciążającego, wręcz przeciwnie. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać zaczynając dietę i treningi. Unikanie węglowodanów Z drugiej strony mamy kobiety, które całkowicie eliminują węglowodany. To również nie jest [...]
[...] są elastyczni i od czasu do czasu włączają mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego unikają przetworzonej żywności ograniczają cukier Nie jest określone, jak często i w jakich ilościach można jeść mięso. Celem diety nie jest ograniczanie ludzi, ale skupienie się na tym, co można jeść. Oczywiście są to głównie produkty roślinne. Możliwe [...]
[...] na działanie promieni słonecznych. Wnioski Jak widać ułożenie dobrze zbilansowanej diety, dostarczającej wszystkich wymaganych składników pokarmowych, w tym również ekstremalnie wysokich dawek witaminy C – jest jak najbardziej możliwe i nie wymaga, nie wiadomo jakich starań. Wystarczy po prostu odrobina wiedzy i dobry program do układania diet…
[...] do wszystkiego, co jesz, zwłaszcza że większość białek roślinnych jest dość chuda. Tłuszcz zapewnia sytość i pozwala lepiej przyswajać niektóre składniki odżywcze. Z jakich tłuszczy roślinnych warto korzystać? oleje: olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej z awokado orzechy: orzeszki ziemne, migdały, pistacje, orzechy włoskie, orzechy pekan, [...]
[...] rekreacyjnie, często w celu poprawy wyglądu, choć nie koniecznie. Tak ma jeść. Koniec. Kropka. Mleko nie – bo laktoza,z reszta po mleku rosną kopyta i rogi. Nie ważne w jakich ilościach, jest zła i koniec gadania. Owoce tylko po śniadaniu bo jak wiadomo owoce = fruktoza,a fruktoza to zło jeszcze gorsze niż laktoza. Nie ważne w jakich [...]
[...] + aeroby(ale też nie za duzo- lekkie problemy z serduchem). Ułożyłem taka dietę: wyszło mi: 1832kcal Tłuszcz= 61g Białko= 150g Węgle= 171g Macie jakieś sugestie??? Na jakich produktach powinieniem bazować jezlei chodzi o poszczególne składniki?? Mam zamiar brać do tego Lkarnitynę, HMB no i kupić błonnik. Płeć : Mężczyzna Wiek : 21 Waga : [...]
[...] gdyż właśnie to niewiedza bywa najczęstszą przyczyną przerostu drożdży, jak powszechniej nazywana jest grupa grzybów zamieszkujących nasze organizmy. Warunki w jakich żyjemy obecnie stwarzają wiele czynników sprzyjających rozwojowi grzybów w naszych organizmach. Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport, z którego wynika, że [...]
[...] fragment, bo ilość tłuszczy naszej diecie musi być odpowiednia. Nie za mała i nie za duża. Sukces! Ustaliliśmy już rozkład makroskładników w diecie. Teraz musimy wiedzieć jakich produktów będziemy używać. ŹRÓDŁA WĘGLOWODANÓW - warzywa (wszelkie warzywa, np. pomidory, ogórki, kapusta, sałata, kukurydza, bataty, kalarepa, marchewka, cebula, [...]
[...] budować sobie masę i rzeźbę mięsni Pod pewnym sposobem taka dieta może wspomagać kulturystykę, jednak nie ma to związku z zawartymi w niej białkami. Rodzaje żywności, z jakich się składa, powodują odłożenie się w mięśniach znacznych ilości glikogenu, który- jak wiadomo- jest podstawowym paliwem w mięśniach. Pamiętać należy jednak, że jeśli [...]
[...] chodzi o pojęcie "czyste" jedzenie i niestety w dużej mierze, dlatego, że promowane jest przez tych, którym ludzie ufają najbardziej. Prawdziwe pytanie powinno brzmieć: W jakich ilościach te produkty niby ‘niebezpieczne’ dla zdrowia zazwyczaj spożywane są w ramach diety zbilansowanej zwykłego amatora? Czy te ilości mają negatywny wpływ na [...]
[...] wyższego zapotrzebowania na tłuszcze. Nie jest to jednak takie proste ,gdyż o tym jaki wpływ na nasze zdrowie będą miały owe lipidy decyduje ich skład, a dokładniej jakich kwasów tłuszczowych są źródłem. Zatem: Kwasy tłuszczowe nasycone : występują zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Wokół tych kwasów jest [...]
[...] jak w dziale odchudzanie czy odżywianie spotkacie jakiegoś inteligenta piszącego by nie jeść za dużo owoców odeślijcie go do badań by sprawdził kiedy fruktoza szkodzi i w jakich ilościach a następnie podrzućcie mu jakąś tabelę z ilością fruktozy w owocach jak chociażby do tej znajdujące się na thepaleodiet.com. Co jeść i kiedy Patrząc po tym [...]