SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

składniki bogate w wapń

  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7324 Data: 2020-01-27 09:49:30
  • [...] związane z przemianą materii, transportem impulsów nerwowych i produkcją hormonów. Mówiąc wprost, białko to energia, siła i po prostu życie. Białko jest także najważniejszym składnikiem diety sportowców. Odgrywa ono fundamentalną rolę w procesie budowania masy i siły mięśni. Bez odpowiedniej podaży w diecie tego makroskładnika ukształtowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 69973 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] hydroksylazy 1α i wytwarzanie 1α,25-dehydroksy-witaminy D. Zauważono, że wysokie spożycie Coli powoduje kwasicę u niedojrzałych szczurów. Oba te napoje zawierają kwaśne składniki (dwutlenek węgla, kwas fosforowy w napojach Cola i kwas cytrynowy w Fanta®), które mogą zaburzać metabolizm kości. Napoje cola a nowotwory W jednym z badań Belpoggi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6444 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2080 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • [...] Niewiele wskazuje, by konsumpcja nawet dużej ilości jajek dziennie miała negatywny wpływ na zdrowie. Szkodzić mogą jajka wytwarzane metodami przemysłowymi, ubogie w składniki odżywcze, mające inne proporcje kwasów tłuszczowych. Ponadto mogą być skażone antybiotykami, mikroplastikiem, dioksynami i polichlorowanynu bifenylami (PCB).  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 661 Data: 2024-04-01 08:58:22
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3381 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • [...] nie czujemy się na niej dobrze, pojawiły się jakieś problemy, których wcześniej nie było – dobrze poinformować o tym lekarza i przemyśleć zmianę diety. Jakie witaminy i składniki mineralne powinny mieć duże znaczenie dla wegetarian? Witamina B12 Dlaczego witamina B12, będąc na diecie wegetariańskiej, jest tak istotna? Witamina ta występuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5854 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4241 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Owoce to kluczowy element diety? Jakie owoce wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8877 Data: 2017-11-28 10:33:25
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4144 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • Czym są podroby i czy są zdrowe? Korzyści i zagrożenia!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 449 Data: 2023-12-12 09:36:49
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Ziemniaki Duży pieczony ziemniak to aż 6-8 g białka. Choć zwykle ziemniaki dodajemy, jako źródło węglowodanów, to jednak mają całkiem sporo tego białka. Mają także inne składniki odżywcze, takie jak potas czy witaminę C. Aby zjeść pełnowartościowe, wegetariańskie danie z wykorzystaniem ziemniaków, wystarczy dodać dwie łyżki hummusu i trochę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5996 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • Jaką sałatę wybrać? Sałaty - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5123 Data: 2018-02-13 16:36:22
  • Jakie orzechy są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszczowych, niestety często pistacje są dodatkowo prażone i dosalane. Orzechy pistacjowe są jedynymi orzechami, które zawierają karotenoidy (luteinę i zeaksantynę). Są to składniki plamki żółtej oraz antyoksydanty, które chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami. W orzechach tych jest spora dawka witaminy A (beta-karoten), której odpowiedni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7322 Data: 2017-10-12 09:53:44
  • Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1914 Data: 2018-11-09 10:01:00
  • Jak nabiał wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3825 Data: 2018-08-11 17:09:44
  • Rodzaje orzechów i ich zdrowotne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2633 Data: 2020-11-02 12:45:03
  • Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4448 Data: 2017-10-06 07:59:15
  • Poznaj cudowny świat fasoli i soczewicy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo oczywistych korzyści zdrowotnych, warzywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1806 Data: 2019-03-23 09:53:50
  • Nabiał - jeść czy nie jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Pod pojęciem właściwego odżywiania, w aspekcie stanu układu kostnego, naukowcy wskazują najczęściej na ilość zjadanego wapnia oraz białka. Można powiedzieć, że te dwa składniki w pewien sposób determinują (wśród czynników, na które mamy większy wpływ) stan naszego układu kostnego, zarówno w momencie jego kształtowania, jak i całego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1517 Data: 2021-09-23 16:53:58