W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]
Czesc!!! Wlasnie ukladam diete i nie umie znalezc z zadnych tabelach kalorycznych krupniokow !!! Salcesonu tez nie ma!!! Nie wyobrazam sobie diety bez tych przysmakow. Czy moglby ktos podac jaka maja wartosc kaloryczna te produkty ??
Kolejna próba domowych wędlin:) Super sprawa do kanapki czy też na stół jak goście przyjdą. Potrzebujemy: - 400 gram mięsa z udek kurczaka, - 400 gram łopatki wieprzowej(lub innego mięsa) - 150 gram boczku surowego wędzonego - przyprawy. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy ulubione przyprawy, zostawiamy na noc w lodówce. Naczynie wykładamy paskami [...]
[...] pokarmach żelaza jest w stanie przyswoić organizm zdrowego człowieka. W pokarmach pochodzenia zwierzęcego (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina) około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach [...]
[...] pokarmach żelaza jest w stanie przyswoić organizm zdrowego człowieka. W pokarmach pochodzenia zwierzęcego (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina) około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach [...]
[...] pokarmach żelaza jest w stanie przyswoić organizm zdrowego człowieka. W pokarmach pochodzenia zwierzęcego (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina) około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach [...]
[...] Po drugie, kto się staje optymalny, ten wraca do dzieciństwa. Walenty Hoduch prowadzi w Bardzie Śląskim specjalne wczasy i widzi, z jakim wzruszeniem ludzie smakują salceson i podroby. - Wszystko, na czym się wychowałem, nagle okazało się trucizną - mówi Krzysztof z Radomia. - Teraz, po latach, zjadłem kaszankę i się popłakałem. Trzecia [...]
KALORIE I TŁUSZCZ W POSIŁKACH Od dawna wiadomo, że właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiedniej diety to połowa, a niektórzy znawcy sprawy twierdzą, że nawet 80% kulturystycznego sukcesu. Przestrzeganie godzin posiłków, ilości wypitej wody, czy wreszcie rodzaju spożywanego pokarmu są równie istotne jak intensywny, regularny i profesjonalny [...]
Dolegliwości i schorzenia przy niedoborach w organiźmię, które możemy zapobiegać / zwalczać za pomocą Witamin i Minerałów. Jak wiadomo, z Witaminami i Minerałami (w postaci tabl. / kaps.) trzeba postępować ostrożnie, jak i z każdym Lekiem, czy Suplementem, który może doprowadzić do nadmiaru w organizmie, dzięki któremu mogą pojawić się [...]
[...] Tak więc produktami zalecanymi w diecie „optymalnej" są wszystkie sery, jaja (powyżej 4 dziennie), wszystkie gatunki mięs i wędlin (najlepiej tłuste, wieprzowe, gęś, kaczka, salceson, pasztet), słonina, smalec, masło, oleje, margaryny, orzechy, majonez, tłuste mleko i śmietana. Dieta zakłada znaczne ograniczenie spożycia produktów [...]
[...] Dyni Kolorowa sałatka mięsna: 2 duże cebule, sól, 40 dkg ugotowanego chudego mięsa wieprzowego, wołowego i kurczaka (np. resztki mięsa wołowego i kurczaka z rosołu), 10 dkg salcesonu, 1/16 L octu, 4 łyżki oleju z pestek dyni, 1/2 jajka ugotowanego na twardo. Cebulę pokroić i osolić. Mięso i salceson pokroić w paski. Dodać ocet i olej z pestek [...]
[...] - tłuste potrawy, tłuste mięso i drób np. tłusta wieprzowina, mięso z gęsi, kaczki, golonka, żeberko. Nie wskazane są również tłuste wędliny jak baleron, salami, pasztet, salceson, tłusta kiełbasa. Stosując nawet dietę nastawianą na przyrost masy ciała , niweluje się tłuste mięsa, wybierając np. udziec wołowy niż antrykot. - pokarmy owoce [...]
[...] nie przeszkadzalo, ale przez brzuch nie moge sie w nic dopiac. Biust tez urosl=ale tak to jest przy prl wysokim. Natomiast majac szczupla budowe wczesniej= wygladam jak maly salceson= tluszcz nie jest jakos zbity tylko takie male ruloniki np na pleckach. Walcze i walcze, jedyne co doprowadzilam do porzadku to nogi i rece:)a reszta sie opiera. Nie [...]
Witam To jest mój pierwszy post na forum więc się przywitam! Mam pracę siedzącą (8h przy kompie) i postanowiłem coś z tym zrobić, żeby nie wyglądać jak salceson. Mam dostęp do dobrej siłowni z full osprzętem. Chodzę już tam miesiąc czasu ale nie czuję, żadnego postępu stąd ten wątek. Po analizowaniu forum stwierdziłem, że pierwsze 2-3 miesiące [...]
Witam i pozdrawiam wszystkich na początek. Od razu przejdę do konkretów. Mam 183cm wzrostu, ważę 86kg i zapewniam Was, że te 86kg to przede wszystkim salceson, a nie mięśnie :D Wypadałoby co nieco zrzucić. Naczytałem się o różnych dietach i coś sobie skomponowałem. Mam nadzieję, że ocenicie czy wszystko jest jak należy. Wyliczyłem sobie jakimiś [...]
Postanowiłem troche sie odłuszczyć no i ułożyłem sobie dietę pare korekt naniosłem no i jak możecie to poprawcie coś jeszcze 1. Szynka wieprzowa gotowana 100g Serek twarogowy waniliowy 150g Oliwa z oliwek 10g 2. Ser twarogowy chudy 50g Jaja kurze całe Mleko zaw. 2,0% tłuszczu 250g 3. Mięso z piersi kurczaka b/skóry 100g Oliwa z [...]
kolega zaczął chodzić na siłownię i zaczął jarać sie żywieniem oczywiście. no i znalazł sobie dietę...oto ciekawsze wyjątki: "PRODUKTY JADALNE >>Jajka. Szczególnie żółtka, minimum 3 żółtka dziennie. 2. Tłuszcze zwierzęce. Słonina, smalec, masło, śmietana 30-36%, podgardle, łój wołowy. 3. Mięso. Najlepiej tłuste mięsa wieprzowe. Szczególnie boczek, [...]