[...] ww. produktów. Do dzisiaj wiele osób unika masła, wybierając szkodliwą dla zdrowia margarynę lub inne, również kontrowersyjne pod względem wpływu na ustrój człowieka oleje roślinne. Inni sądzą, że przyczyną wszelkich chorób jest cukier. Kiedyś modne było rezygnowanie z pieczywa. Czytałem wiele artykułów, w których bezbłędnie i u każdego na [...]
[...] Za przerost gruczołów piersiowych odpowiadają żeńskie hormony płciowe – estrogeny. Problem w tym, że estrogeny są dosyć szeroko rozpowszechnione w pokarmach pochodzenia roślinnego, głównie jako tzw. fitoestrogeny i ksenoestrogeny. Dlatego też zachodzi obawa, że dieta wegańska, oparta wyłącznie o produkty roślinne, może sprzyjać rozwojowi [...]
[...] to np. Ashwagandha (suplement diety ceniony ze względu na swoje zróżnicowane właściwości prozdrowotne), koenzym Q10, flawonoidy, antocyjany (rozpuszczalne w wodzie barwniki roślinne), kreatynina, neopteryna, melatonina, bilirubina, hormony płciowe (estron, estradiol). Antocyjany stanowią największą grupę z rodziny flawonoidów. Bogatym źródłem [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
Estrabolom stanowi funkcjonalny składnik mikrobiomu, czyli zasiedlającego organizm zestawu mikroorganizmów. Jego specyficzną cechą jest zaangażowanie w metabolizm estrogenów, hormonów płciowych, które kojarzone są z kobietami, jednak potrzebnych obu płciom. Źródła: Barrea, Luigi et al. “Probiotics and Prebiotics: Any Role in Menopause-Related [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
Istnieje długa lista czynników, które w erze szybkiego życia i przetworzonej diety zaburzają równowagę hormonalną kobiet. Są to zarówno czynniki, które można kontrolować, jak i te, na które nie ma się wpływu. Istnieje jeszcze jeden czynnik, który jest nieunikniony, jednak w pewien sposób można załagodzić skutki jego działania. Mowa tutaj o [...]
[...] tylko w roślinach. Jej naturalnym dostawcą są kiełki pszenicy, całe zboża, zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek, orzechy, awokado oraz oleje roślinne. Należy pamiętać o tym, że oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo gdyż proces uszlachetniania niszczy aż 75% [...]
[...] tylko w roślinach. Jej naturalnym dostawcą są kiełki pszenicy, całe zboża, zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek, orzechy, awokado oraz oleje roślinne. Należy pamiętać o tym, że oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo gdyż proces uszlachetniania niszczy aż 75% [...]
[...] (glukoza) może byc lepiej zagospodarowana,nie powodując nadmiernego przybiwrania na wadze. Maly wstep: Dotychczas poznano około 200 różnych substancji pochodzenia roślinnego obniżających poziom cukru we krwi, wykrytych w 88 gatunkach roślin stosowanych tradycyjnie w medycynie ludowej. Według światowych danych etnobotanicznych, duża [...]
[...] http://potreningu.pl/articles/1080/jak-to-jest-z-tym-mlekiem Oczywiście nie można pominąć faktu, że liczymy każe białko – roślinne też, które znajdziemy między innymi w kaszach, ryżach, roślinach strączkowych, orzechach. Artykuły na temat białka roślinnego: [...]
[...] na poziom testosteronu w organiźmie. Tłuszcz Spodziewaliście się tego? Ogólnie tłuszcze są bardzo ważne, jeżeli chodzi o poziom testosteronu w organiźmie. Nie tylko tłuszcze roślinne, ale również zwierzęce. Tłuszcz odpowiada za synteze testosteronu. Stosowanie diet niskotłuszczowych, na 90% doprowadzi do problemów z poziomem testosteronu. [...]
[...] ROZWÓJ MASY MIĘŚNIOWEJ ORAZ SIŁY FIZYCZNEJ • WPŁYWA NA POPRAWĘ SAMOPOCZUCIA I PEWNOŚCI SIEBIE Wysokiej jakości booster testosteronu oparty jedynie o naturalne ekstrakty roślinne wzbogacone o witaminę K oraz cynk! Został stworzony przy współudziale najlepszych specjalistów w branży z myślą o wszystkich mężczyznach pragnących podnieść poziom [...]
[...] 1-4 niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 1-2 cukrowców, 21 składników mineralnych oraz 18 witamin. Ponadto pożywienie powinno zawierać surowe włókna roślinne zwane błonnikiem. Wszystkie te składniki powinny być dostarczane codziennie w poszczególnych posiłkach, ponieważ procesy przemiany materii wymagają stałego dowozu [...]
[...] tylko w roślinach. Jej naturalnym dostawcą są kiełki pszenicy, całe zboża, zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek, orzechy, awokado oraz oleje roślinne. Należy pamiętać o tym, że oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E niż te produkowane przemysłowo gdyż proces uszlachetniania niszczy aż 75% [...]
[...] czasu na dostosowanie się i korzystania z benefitów orzechów i nasion. awokado, oliwki, oliwa z oliwek - orzechy i nasiona nie są jedynymi pokarmami zawierającymi sterole roślinne. Istnieją setki znanych steroli i prawdopodobnie jest jeszcze więcej do odkrycia. Niestety sterole roślinne szybko jełczeją gdy reagują z tlenem, światłem i ciepłem. [...]
[...] procesu aromatyzacji: poprzez stosowanie inhibitorów aromatazy. Inhibitor aromatazy to wyjątkowo skuteczny bloker enzymu aromatazy (o czym mowa wyzej). Mikroskładniki roślinne obniżają aktywność enzymów, przekształcających testosteron w estrogeny. Tym sposobem, jego synteza nie jest hamowana, więc poziom może wzrastać... Podsumowujac: [...]
[...] urolodzy już dzisiaj proponują ciekawe rozwiązanie… Okazuje się bowiem, że wszystkimi, pozytywnymi cechami słabych estrogenów obdarzone są niektóre fitoestrogeny (estrogeny roślinne), a szczególnie związki polifenolowe, znajdowane w soi – izoflawony. Izoflawony wiążą ER beta ponad 20 razy silniej, aniżeli alfa, w związku z czym – jak dowiodły [...]
[...] do diety pokarmy obfitujące w tłuszcze Omega-3. Są nimi głównie tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk, pstrąg tęczowy, śledź, makrela lub rybi tran. Ponadto niektóre produkty roślinne (olej lniany, olej z wiesiołka tłoczone na zimno, orzechy włoskie, itp.). Skwalen Skwalen to specyficzny tłuszcz nienasycony, (trójgliceryd) - niezbędny składnik [...]
[...] Źródła witaminy A Głównym źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście duży udział w zaopatrzeniu naszego organizmu w tę witaminę mają również produkty roślinne, które zawierają prowitaminę A tj. karoteny. Jednakże nie można pokryć całego zapotrzebowania na wit. A wyłącznie poprzez dostarczenie prowitaminy czyli spożywanie [...]