Z treningami dwa razy dziennie nie mamy do czynienia w przypadku większości trenujących. Z reguły na przeszkodzie stoją obowiązki związane z pracą/edukacją i/lub rodziną. Jednak w niektórych dyscyplinach sportu, zwłaszcza w przypadku poważniejszego do nich podejścia, niezbędne/zalecane są treningi wykonywane dwa razy dziennie. Inną grupą osób, [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
Witam, Wertuję forum i szukam odpowiedzi: które BCAA będzie się najlepiej rozpuszczało? Miałem kiedyś jakieś z Olimpu, ale jego rozpuszczalność była beznadziejna... Pozdr
BCAAs -TS-Technology BCAAs ( Branched Chain Amino Acids / aminokwasy rozgałęzione ) są dla budowy mięśni niezbędne, bez nich nie odbędzie się żadna synteza białkowa. Inne essencionalne aminokwasy są również ważne, ale BCAAs odgrywają najważniejszą rolę u sportowców, ponieważ inaczej jak inne aminokwasy które przechodzą z krwi najpierw przez [...]
[...] nastepne i bylo to Hi tech BCAA w smaku mango-melon. Super tragicznie sie rozpuszczaly i znow tragicznie to bylo wypic. Mialem przerwe na silowni i pisze tego posta bo moze pojawily sie na rynku jakies smaczniejsze, latwo rozpuszczalne bcaa w proszku lub jakies mniejsze tabletki, ktorych jednak nie trzeba lykac x3 wiecej niz tych wielkich. Pozdro
[...] ? Nie wiem czy nie odjąć białka w ciągu dnia i dołożyć do "Nocki". Będę jeszcze dodawał warzywka do różnych posiłków, nie wpisałem wszystkich warzyw bo nie wiele wnoszą do bilansu B-W-T. Będę jeszcze oprócz gainerka brał BCAA tylko jeszcze nie wiem czy rozpuszczalne czy w tabsach. Ogólnie tyle, dzięki za konstruktywne odpowiedzi chłopaki !
[...] w nie pobudzonej komórce oraz umożliwiający mięśnia. Białka występują w każdym organizmie wielkocząsteczkowe związki chemiczne zbudowane z aminokwasów; substancje nierozpuszczalne (b. włókniste) lub rozpuszczalne (b. globularne) w wodzie; łatwo ulegają denaturacji; białka proste zbudowane tylko z aminokwasów; białka złożone są połączeniem [...]
[...] skóry, paznokci i włosów. - biorą udział w wytwarzaniu krwinek czerwonych. - wpływają na wzrost. - zwiększają apetyt. Ponieważ witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie i usuwane z organi¬zmu wraz z nią, powinny być uzupełniane podczas codziennej diety. Zawartość składników aktywnych w 1 kapsułce: w porcji dziennej (2 [...]
[...] skóry, paznokci i włosów. - biorą udział w wytwarzaniu krwinek czerwonych. - wpływają na wzrost. - zwiększają apetyt. Ponieważ witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie i usuwane z organi¬zmu wraz z nią, powinny być uzupełniane podczas codziennej diety. Zawartość składników aktywnych w 1 kapsułce: w porcji dziennej (2 [...]
[...] owocach i warzywach, np. w brzoskwiniach, morelach, marchwi, dyni, a także w zielonych warzywach, np. brokułach witamina A występuje w postaci karotenoidów. Ponieważ są one rozpuszczalne w wodzie, długie moczenie warzyw i owoców wiąże się ze startami witaminy A. Magnez Bierze udział w syntezie dopełniacza, który odgrywa szczególną rolę w [...]
[...] tu m.in. dwucukry - sacharoza, laktoza, laktoza, mannoza) i polisacharydy (wielocukry, m.in. skrobia, glikogen, celuloza i dekstran). Mono- i oligosacharydy są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Monosacharydy mają właściwości redukcyjne, często wykorzystywane w reakcjach identyfikacyjnych i do ilościowego oznaczania cukrów do celów [...]
[...] do biokatalizatorów. Ułatwiają one bądź przyspieszają reakcje chemiczne, nie biorąc w nich bezpośredniego udziału. Ze względu na rozpuszczalność rozróżniamy : - witaminy rozpuszczalne w wodzie (np.C,B1,B2) - witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (D,A,E,K) Ad31. Jaja są doskonałym źródłem białka. Jedno jajo dostarcza przeciętnie około 8 g [...]
[...] powodów: 1. Przyczyny zaburzające metabolizm tłuszczów w zakresie ich trawienia i wchłaniania, będą zaburzały metabolizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. 2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach stosunkowo łatwo przedawkować, gdyż kumulują się w tkankach bogatych w lipidy. Z kolei witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane, ich [...]
[...] całą grupę związków. Obecnie znamy sześć biologicznie aktywnych form witaminy B6, wśród których poza pirydoksyną znajduje się m.in. pirydoksal i pirydoksamina. Są one rozpuszczalne w wodzie, a ich nadmiar jest wydalany przez organizm z moczem. Rola w organizmie Witamina B6 jest wszechobecna i spełnia wiele różnych zadań. Przede wszystkim [...]
[...] aktywności ruchowej. Ponieważ spożyty tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie, aby mógł przemieszczać się pomiędzy tkankami z obiegiem krwi, musi zostać zamieniony w cząsteczki rozpuszczalne : chylomikrony i lipoproteiny. Z uwagi na znaczne rozmiary łańcuchów węglowych kwasów tłuszczowych, przy niskim ich ciężarze wlaściwym, chylomikrony i większość [...]
[...] stopped." To sugeruje, że niekiedy większym problemem niż duży deficyt energetyczny mogą być niedobory kluczowych mikroskładników. Do takich można zaliczyć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (D, K2, A i E), witaminy z grupy B, foliany, miedź i cynk. Zwiększenie podaży niektórych mikroskładników może też być przydatne w niwelowaniu [...]
[...] Najogólniej mówiąc stopniem oczyszczenia i przetrawienia surowca. Podczas produkcji twarogu to co zostaje płynne nad ściętym serem to serwatka zawierająca głównie laktozę i rozpuszczalne w wodzie białka serwatkowe. Teraz to wszystko trzeba zagęścić i wysuszyć aby powstał proszek białkowy. W zależności od metody można uzyskać różne koncentraty od [...]
[...] lecytyny, lub drogich leków tworzonych z soi), poprawienie gospodarki lipidowej kończąc na ułatwieniu rozbicia grubej zbitej tkanki tłuszczowej na mniejsze, łatwiej rozpuszczalne cząsteczki. Dzięki temu organizmowi o wiele prościej uzyskać energię z tłuszczu. Bardzo ważna rzeczą jest to, że substancje lipotropowe nie tylko pomagają w [...]