Na rynku występuje wiele rodzajów kreatyny, jednak sposób dawkowania większości z nich będzie podobny, a jednym z najlepszych jest włączenie kreatyny do stałej suplementacji, czyli takie około 5 gram codziennie - niezależnie czy dzień wolny od treningu, czy też dzień treningowy. Jeden z naszych starszych artykułów, ale cały czas aktualny i często [...]
Koniec, jak i początek roku bez wątpienia jest czasem podsumowań, ale i planów na przyszłość. Bardzo często nowym celem jest poprawa wyglądu sylwetki i zadbanie o zdrowie. Mając na uwadze fakt, że wiele osób będzie w tym czasie poszukiwać pomysłów na to, jak rozpocząć treningi, postanowiłem przygotować dla Was gotowe rozwiązania, jakie możecie [...]
Możesz trenować wiele lat i nadal być w punkcie wyjścia, błądzić i szukać własnej drogi. Ciągle napotykam osoby, które wymagają przewodnika, mimo iż wszystkie kwestie są dawno opisane i powinny być zrozumiałe. Ludzie wolą zapytać kogoś, a nie poświęcać czas na zgłębianie podręcznika czy filmu instruktażowego. Jeśli celem jest redukcja, w diecie [...]
We współczesnym świecie powszechna jest dezinformacja. Część autorów posługuje się nią celowo, inni nie znają się na danym zagadnieniu, więc nieświadomie powielają mity i półprawdy. W tym wszystkim najgorsze są informacje częściowo prawdziwe, potrzeba ogromnego nakładu czasu, aby pokazać, co jest prawdą, a co fałszem. Oto kilka przykładów. Jeśli [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
[...] źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może powodować [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
[...] — sojowe, migdałowe, kokosowe, a nawet konopne. Szukaj tych wzbogaconych w wapń, witaminę D oraz inne witaminy i minerały. Tofu Na półkach sklepowych znajdują się różne rodzaje tofu. Chcąc zapewnić sobie większą ilość wapnia, warto szukać takiego, które zostało wyprodukowane przy użyciu chlorku lub siarczanu wapnia. Tofu jest także [...]
[...] 70 gram płatków Banan 3 jajka 100 gram borowek I czasem jeszcze robię classic Blt Chleb Bekon Sałat Pomidor Na obiad najczęściej Ryz/ziemniaki/makaron Różne rodzaje mięsa I zawsze staram się dodać conajmniej że 150 gram warzyw czy to brokol czy marchewka, jakas mieszanka warzyw, czasem kapusta Wszystko zależy jakie danie robię [...]
[...] (szczególnie w obrębie jelita grubego) zbyt długi okres czasu. Zatwardzenia dotykają częściej kobiet, niż mężczyzn i mogą posiadać wiele przyczyn. Wyróżniamy różne rodzaje zaparć mi.in czynnościowe, które są spowodowane zaburzeniami funkcji jelit. Zaparcia nawykowe, które mają podłoże psychiczne np. dotyczą one osób, które mają problem [...]
[...] nie choruje na celiakię, to nie toleruje glutenu i może po jego spożyciu cierpieć z powodu biegunki, gazów czy bólu brzucha. Zarówno pszenica, jak i jęczmień zawierają różne rodzaje białek glutenowych i nie powinny być spożywane przez osoby z celiakią oraz nietolerancją glutenu. Alergia na pszenicę Alergia na pszenicę jest reakcją immunologiczną [...]
Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]
[...] pożywieniem protein/białek. Istnieją również nienasycone kwasy tłuszczowe, które uznawane są za niezbędne dla naszego życia. W tym kontekście najczęściej wymienia się dwa rodzaje kwasów tłuszczowych: kwas alfa-linolenowy - jeden z kwasów omega-3, kwas linolowy - jeden z kwasów omega-6 Nowsze doniesienia wskazują jednak, że za końcowo niezbędne [...]
[...] około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z węglowodanów, 15 do 20 procent z białka i aż 70 procent z tłuszczu. Przeczytaj koniecznie: Dieta ketogeniczna: rodzaje, jadłospis - przewodnik dla początkujących Poważne ograniczenie węglowodanów (preferowanego źródła paliwa dla organizmu) zmusza organizm do spalania tłuszczu w celu [...]
https://serve-cdn-assets.sfd.workers.dev/produkt_img/NUTLOVE_WHOLENUTS_-_Orzechy_Laskowe_W_Ciemnej_Mlecznej_I_Bialej_Czekoladzie_i41304_d800x800.png NUTLOVE WHOLENUTS HAZELNUTS IN DARK, MILK AND WHITE CHOCOLATE OPAKOWANIE: 300 G, ILOŚĆ CUKRU: 5,4G DLACZEGO NUTLOVE WHOLENUTS HAZELNUTS IN DARK, MILK AND WHITE CHOCOLATE? PRZEPYSZNE ORZECHY LASKOWE W [...]