Brunetki, blondynki, rude i szatynki… Wszystkie bez wątpienia zakładając czerwoną sukienkę na piękne, wysportowane ciało, wyglądają seksownie i oszałamiająco. Nie często można oglądać sportsmenki w tej odsłonie. Poniżej prezentujemy gwiazdy z branży fitness w czerwieni. Która z pań według Was prezentuje się najlepiej? Sylwia Szostak Źródło: [...]
[...] ponad dwukrotnie większy spadek glukozy mierzonej na czczo, na diecie wysokotłuszczowej (niskowęglowodanowej) w porównaniu do niskotłuszczowej (bogatej w węglowodany), bezpośrednio mówi nam o ryzyku cukrzycy czterokrotnie większy spadek skurczowego ciśnienia krwi na diecie wysokotłuszczowej (niskowęglowodanowej) w porównaniu do niskotłuszczowej [...]
[...] w regulacji układu krążenia“. Eckerson JM, Bull AJ, Baechle TR, Fischer CA, O'Brien DC, Moore GA, Yee JC, Pulverenti TS. “Acute ingestion of sugar-free „red bull” energy drink has no effect on upper body strength and muscular endurance in resistance trained men” J Strength Cond Res. 2013 Aug;27(8):2248-54. doi: [...]
[...] błonę mitochondrialną, czyli stAR (a jak nie ma substratu – cholesterolu, to nie ma produktu, czyli testosteronu!), nandrolone zmniejsza aktywność CYP17A1, a to pośrednio ma wpływ na dostępność w ustroju DHEA oraz androstendionu. CYP17A uczestniczy w konwersji progesteronu do androstendionu oraz pregnenolonu do DHEA (prasteronu), a z [...]
[...] – wskaźniki GGTP, ALAT/ALT (Aminotransferaza alaninowa) – norma: 5-45 U/L, aspAT/AST (Aminotransferaza asparaginianowa) – norma: 8-46 U/L, bilirubina (całkowita i bezpośrednia); mniejsze znaczenie mają: ALP, LDH, CHE nie stosuj dłużej, niż 4-6 tygodni, oralnych SAA, wysoce toksycznych dla wątroby (grupa 17-alfa), szczególnie w dużych [...]
[...] Znam ludzi, którzy zarzekają się, że „taka dawka kofeiny na nich działa” i… częściowo mają rację. Dlaczego? Bo to efekt psychologiczny, który ma pośredni wpływ na fizjologię. Dlatego często w badaniach naukowych wykorzystuje się efekt placebo, podając w znikomej dawce glukozę, cukier stołowy (sacharozę) czy [...]
[...] na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi uważa, że ma insulinooporność i niesłusznie. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne bezpośrednie (np. klamra metaboliczna, test supresji endogennej insuliny, test tolerancji insuliny), jak i pośrednie np. HOMA-IR, współczynnik insulinemia/glikemia itd. W badaniach [...]
[...] cognitive tests: a randomized controlled trial.” Eckerson JM, Bull AJ, Baechle TR, Fischer CA, O'Brien DC, Moore GA, Yee JC, Pulverenti TS. “Acute ingestion of sugar-free red bull energy drink has no effect on upper body strength and muscular endurance in resistance trained men” J Strength Cond Res. 2013 Aug;27(8):2248-54. doi: [...]
[...] ujemny bilans energii. Znam ludzi, którzy strzelają z armaty do komara, czyli stosują drastyczne narzędzia, które wcale nie są potrzebne w danych okolicznościach (np. redukują przy użyciu środków farmakologicznych, które nie są dopuszczone do stosowania u ludzi). Wcale nie musisz przechodzić na restrykcyjną dietę, często wystarczy [...]
[...] w tydzień, pozbycie się 10 kg tłuszczu w miesiąc lub inne, niemożliwe z fizjologicznego punktu widzenia przemiany ciała (np. znaczny przyrost masy mięśniowej z jednoczesną redukcją tkanki tłuszczowej). Gdyby to było takie proste, po ulicach chodziliby sami kulturyści i fitneski. Tymczasem nawet w populacji aktywnych mężczyzn spotyka się znaczny [...]
[...] dopaminy, noradrenaliny oraz adrenaliny. Zmniejszone wydzielanie katecholamin wiąże się ze spadkiem siły, mocy i ze zmęczeniem. Ponadto adrenalina jest kluczowa dla redukcji tkanki tłuszczowej. Cykl przemian w uproszczeniu wygląda następująco: tyrozyna -> dopa -> dopamina -> noradrenalina -> adrenalina Tyrozyna jest również [...]
[...] (7.4%). Najniższe ryzyko było związana z dostarczaniem niskiej ilości tłuszczów wielonienasyconych (2.3%) i nieprzetworzonych czerwonych mięs (0.4%). Oprócz tych bezpośrednich szkód, nadmierne spożycie węglowodanów o niskiej jakości może wyprzeć z diety (nie pozostawić miejsca w diecie) na zdrowsze pokarmy, takie jak orzechy, [...]
[...] tam o obserwację zmian na wadze u 48 835 kobiet po menopauzie, stosujących różne rodzaje diet. Po 7.5 roku okazało się, iż kobiety stosujące diety niskotłuszczowe, ważyły średnio 1.9 kg mniej, niż grupa kontrolna. Ponadto ciężko uznać badanie Women’s Health Initiative za wiarygodne, skoro dane żywieniowe zebrano wyjściowo, po roku i później co [...]
[...] Anupam Varma „Aflatoxins: Implications on Health” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5382086/ Ozkan A, Bindak R, Erkmen O. Aflatoxin B(1) and aflatoxins in ground red chilli pepper after drying. Food Addit Contam Art B Surveill. 2015;8(3):227–233. doi: 10.1080/19393210.2015.1063014. Karaaslan M, Arslangray Y. Aflatoxins B1, B2, G1, and [...]
[...] został pominięty, a powinien znaleźć się w tej galerii? 1. Arnold Swarzenegger Filmy: Terminator, The Expendables, Kindergarten Cop, Totall Recall, Twins, Red Heat, Predator, Conan The Barbarian 2. Lou Ferrigno Filmy: Hercules(1983), The incredible hulk(tv series) , The king of queens(tv series) 3. Sylvester Stallone Filmy: Creed, [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
[...] lipazy lipoproteinowej (która powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej)”, „wiele sterydów łączy się z receptorem glukokortykoidowym, a przez to mają wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej”, „przyłączenie się kortyzolu do receptora glukokortykoidowego powoduje zwiększenie aktywności lipazy lipoproteinowej, a tego nie [...]
[...] aspart (NovoRapid®) insulina glulizynowa (Apidra®). Chorym na cukrzycę w jednym z badań podawano 36,32 IU dziennie i to samej insuliny NovoRapid. „Średnie dawki insuliny NovoRapid przed posiłkami wynosiły: przed śniadaniem — 14,31 j., przed obiadem — 11,02 j., przed kolacją — 10,99 j.” Decydując [...]
Chociaż w powszechnym mniemaniu uznajemy menopauzę za chorobę, przypadłość ta w rzeczywistości nie jest chorobą. Menopauza, nazywana wymiennie przekwitaniem lub klimakterium, jest zjawiskiem fizjologicznym. To etap w życiu kobiety, trwający zwykle od roku do dwóch lat, pomiędzy wiekiem prokreacyjnym, w którym jest ona zdolna wydawać potomstwo, a [...]
[...] AFB1 i AFT pistacjach - maksymalnie 2625 i 2680 µg/kg, odpowiednio AFB1 i AFT orzeszkach ziemnych - maksymalnie 935 i 985 µg/kg, odpowiednio AFB1 i AFT Na szczęście średnie ilości AFB1 i AFT nie były już tak szokujące. Implikacje praktyczne: AFB1, AFB2, AFG1 i AFG2 są silnie rakotwórcze, zostały sklasyfikowane w kategorii I wg IARC [...]