[...] poprzez opóźnienie uwalniania glukozy do krwi. W ten sposób można utrzymać stabilny poziom cukru we krwi przez dłuższy czas. Produkty dozwolone i niewskazane Przykładowe produkty dozwolone Produkty niewskazane Warzywa o niskim indeksie glikemicznym, takie jak brokuły, szpinak, kalafior, pomidory, ogórki Produkty pełnoziarniste, na przykład [...]
[...] i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Szacuje się, iż w 2045 r. 629 mln osób będzie [...]
[...] i podwyższonym stężeniem insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1). Z kolei diety o niskim IG zmniejszają stężenie IGF-1 na czczo. Podobnie, osoby często spożywające produkty mleczne mają wyższy stężenia IGF-1 i insuliny w porównaniu z osobami unikającymi nabiału. Podsumowując Wydaje się, że pojawieniu się zmian skórnych (np. [...]
[...] się uzyskane dane dotyczące glikemii, oceniając, jak bardzo wzrasta stężenie glukozy we krwi np. po porcji warzyw, ryżu, owoców czy słodyczy. Ogólnie uznaje się, iż produkty o wysokim IG nie powinny zbyt często gościć na talerzu, gdyż powodują nadmierną odpowiedź insulinową. Co ciekawe, produkty o wysokim IG nie muszą być korzystne dla [...]
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
[...] dwie lub więcej porcji słodzonych napojów tygodniowo były narażone na 42% większe ryzyko wystąpienia cukrzycy, w porównaniu do osób, które rzadko sięgały po podobne produkty. Osoby spożywające dwie lub więcej porcji napojów owocowych tygodniowo były narażone na 29% większe ryzyko wystąpienia cukrzycy, Mueller NT i wsp. 2010 r. – [...]
[...] dwie lub więcej porcji słodzonych napojów tygodniowo były narażone na 42% większe ryzyko wystąpienia cukrzycy, porównaniu do osób, które rzadko sięgały po podobne produkty. Osoby spożywające dwie lub więcej porcji napojów owocowych tygodniowo były narażone na 29% większe ryzyko wystąpienia cukrzycy. Dotyczy to coli, toników, oranżad, [...]
[...] w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które zawierają fruktozę. Dziś o fruktozie mówi się jednak nieco inaczej. Podsumowanie Warto podkreślić, iż bezwzględnym i niezaprzeczalnym faktem jest to, że [...]
[...] nerwowego powinieneś zwrócić uwagę na ŁG diety. Wzorów tutaj nie wrzucam do obliczeń, znajdą się one prawdopodobnie w innym artykule. Aby IG/ŁG diety było niskie – wybieraj produkty nie przetworzone, o niskim udziale węglowodanów w produkcie, w posiłku dodaj produkty o niskim IG/ŁG czy takie, które w ogóle nie mają węglowodanów w sobie. Dobrym [...]
[...] w roku 1981, że właściwie nie odpowiada to rzeczywistości. Jego głównym celem było znalezienie właściwych źródeł węglowodanów dla diabetyków. Przy tej okazji odkrył, że produkty takie, jak ziemniaki, które tradycyjnie zaliczane były do węglowodanów złożonych, zadziwiająco szybko prowadzą do dość wysokiego poziomu cukru we krwi. W [...]
[...] węglowodany to dostarczajmy je z normalnego jedzenia dbając jednocześnie o to by ich indeks glikemiczny był odpowiedni do pory w jakiej je spożywamy. W ciągu dnia spożywajmy produkty o niskim lub co najwyżej średnim IG, a bezpośrednio po treningu o IG wysokim i średnim. Produkty o niskim IG, które możemy bez problemu zabrać ze sobą niemal [...]
[...] ktora sugerowala ze to IG jest lekarstwem na wszystkie problemy zwiazane z tluszczem Nie umniejszajac autorom, zastanawiam sie jednak ja to jest naprawde... Czy jedzac produkty o niskim IG, zalozmy za 3000 kcal dziennie, przy calkowitym zapotrzebowaniu 2500 utyjemy ? mnie sie wydaje ze mimo wszystko tak, ale rzekomo takie produkty uwalniaja [...]
indeks glikemiczny (Glycemic Index) - zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi Porównanie krzywej wzrostu poziomu glukozy we krwi po 120 minutach od spożycia produktu w ilości dostarczającej 50 g przyswajalnych węglowodanów oraz równoważnej ilości czystej glukozy. Dla glukozy przyjęto arbitralnie wartość indeksu [...]
[...] Schudłam na niej 6 kg (w ok. 2-3 miesiące), po czym przytyłam 2 kg. Bardzo dobrze się na niej czułam, wyrobiłam sobie (wreszcie!) dobre nawyki żywieniowe. Co jem: ‒ zboża (produkty o niskim IG): brązowy ryż, makaron Durum, chleb żytni lub orkiszowy, kaszę gryczaną, kasze jaglaną (ona ma akurat wysoki IG, ale jest b. zdrowa), jęczmienna, płatki [...]
[...] które opierały się na tym parametrze i uznawały go za podstawowy czynnik wartościujący jakość żywności. Produkty żywnościowe o wysokim IG powodować miały tycie, a produkty o niskim IG przyczyniać się do poprawy estetyki sylwetki i zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej. Wraz z upływem czasu i pojawieniem się wielu prac naukowych [...]
[...] do plecaka(nie są to kanapki, tylko ryż,makarony,kasze + kura+oliwa,mct,lniany),staram sie jeść w małych ilościach ale jak najczesciej. Przed samym treningiem zjadam produkty o niskim IG jak np.banany, czarne pieczywo, i w ciagu treningu jem ryż,makaron. Po treningu zjadam znów ze dwa banany, wypijam kefir(kefir kupuje i spozywam kiedy [...]
[...] jeść góra do 3 kromek dziennie i to w pierwszej połowie dnia - mąka tylko z pełnoziarnista - makaron biały zastąpiłam brązowym - ryż naturalny lub basamiti - staram się jeść produkty o niskim IG - staram się jeść dużo warzyw - nie smaruje chleba masłem - staram się nie smażyć, raczej duszę , piekę , gotuje - jem sporo ryb - minimum 2l wody [...]
[...] Produkty o niskim IG należy spożywać około 2 godziny przed ważnymi zawodami. Powolne trawienie zapewnia stałe uwalnianie glukozy do krwi w czasie zawodów. Dzięki temu produkty o niskim IG wydłużają możliwość kontynuowania wysiłku, poprawiają wytrzymałość, opóźniają pojawienie się zmęczenia. Przykładowe menu w dniu zawodów: rano: -miska [...]
[...] i stawy OLIMP kolagen w proszku, WEIDER Gelatine forte, 4FLEX Dieta: intuicyjna, ale zawsze mam te 2g-3g białka na kg masy ciała a węgle bardzo nisko. Większość staram się produkty o niskim IG. Przykładowy dzień... wstaje, pije 25g WPI, następnie 2 bułki razowe + 2 piersi z kurczaka, później przed treningiem speghetti bolognese takie własnej [...]
[...] o węglowodany złożone o niskim IG ale mieszkamy w małym miasteczku gdzie nie mogę dostać np. brązowego ryżu, niełuskanego ryzu,makaronu razowego nie wiem jakie sa jeszcze produkty o niskim IG i węglach złożonych myślałem nad makaronem, kasza jeczmiena,płatki owsiane a to jego dieta wpisze makaron jako produkt węglowodanowy ale jeśli blad to [...]