[...] nad sobą tylko na to pozwalamy. Wiem co to jest czas obróbki. Wiem, też że trwa znacznie krócej niż 1x/24h. A wiesz, że soki żołądkowe są zdolne do pracy pozwalającej na prawidłowe przyswojenie pokarmu tylko w dzień? W nocy obniża się aktywność układu pokarmowego, enzymów i wszelkie procesy z tym związane. Drogą matematyki można wydedukować, [...]
[...] zdrowych. Co ci powie pH moczu, jak wyjdzie 5 to powiesz, że jest zakwaszony? pH żołądka? :-) . Prywatnie rzuci grubą kasę za phmetrię, a pH w znacznej większości wychodzi prawidłowe. No i ogólnie całe zakwaszenie po spożyciu pokarmów o kwaśnym pH - z tego co kojarzę już kiedyś była podobna dyskusja z Tobą. Jaglane, gryczane, ryżowe, żytnie - [...]
Jednak coś znalazłem!! Równowaga kwasowo-zasadową organizmu jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Może zostać zaburzona pod wpływem wielu czynników. Najczęściej dochodzi do jej przesunięcia w kierunku kwasowym. Dieta bogata w białko zwierzęce i węglowodany, otyłość, zbyt niska lub zbyt intensywna aktywność [...]
[...] - a więc (WAŻNE): wzrasta ilość jonów H+ (bo to jest esencja zwiększenia kwasowości) Jeśli zakwaszeniem nazwać nadmiar kwasów przy jednoczesnym prawidłowym pH (czyli... przy prawidłowej kwasowości , a więc przy prawidłowej ... ilości ... kwasu - bo to własnie to oznacza) to albo się nie rozumiemy albo ktoś coś "pokićkał" (jak mówi moja babcia). [...]
[...] mocną, czarną kawą, są wstanie wykonać bardzo ciężki wysiłek. Należy jednak pamiętać, ze tego typu działania mogą wywoływać w organizmie stan przetrenowania, upośledzać prawidłowe funkcje układu nerwowego i innych narządów oraz powodować liczne urazy. Reakcje synergizmu mogą być także obserwowane pomiędzy kofeiną a preparatami [...]
[...] w wątrobie. Korzystnie wpływa na proces wzrostu. Cynk poprawia sprawność intelektualną, a w wieku starszym zapobiega rozwojowi demencji starczej. Cynk jest niezbędny do prawidłowego wytworzenia się narządów płodu w okresie ciąży. Wapń i magnez mogą działać ograniczająco na wchłanianie tego metalu. Niedobór: W deficycie cynku pierwszymi [...]
[...] decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu. Bierze udział w pzemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metabolizmie białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonków, w metabolizmie węglowodanów i hormonów steroidowych. Stymuluje wydzielanie hormonu tyreotropowego, jednocześnie częściowo unieczynniając [...]
[...] organizm najłatwiej tworzy retinol. Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metabolizmie białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonka. Jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu [...]
[...] organizm najłatwiej tworzy retinol. Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metabolizmie białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonka. Jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu [...]
Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]
[...] lub przetoki. Z kwasicą wiąże się hiperkaliemia (nadmiar potasu we krwi). Równowaga potasu w ustroju jest bardzo krucha, stężenie wewnątrzkomórkowe wynosi 150 mEq/L, z kolei prawidłowe stężenie w osoczu ok. 4 mEq/L. Z sodem jest odwrotnie – jest go bardzo dużo w przestrzeni zewnątrzkomórkowej (norma: 136–145 mmol/L; 136-145 mEq/L), a [...]